Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Zdeněk Pohlreich oceněn Cenou za celoživotní přínos české gastronomii na MAKRO Czech Gastro Festu 2025

Praha, 4. dubna 2025 – Na slavnostním zahájení 3. ročníku MAKRO Czech Gastro Festu, konaném v pražském O2 universu, byl dnes šéfkuchař Zdeněk Pohlreich oceněn Cenou za celoživotní přínos české gastronomii. Toto prestižní ocenění mu předal prezident festivalu a generální ředitel makro ČR, Jiří Nehasil, jako uznání za jeho mnohaletou práci v oblasti vzdělávání a propagace kvality české kuchyně napříč regiony České republiky.​

Zdeněk Pohlreich je jednou z nejvýraznějších osobností české gastronomické scény.
Jeho kariéra zahrnuje působení v renomovaných restauracích, autorství úspěšných kuchařek
a moderování populárních televizních pořadů, jako je „Ano, šéfe!“. Jeho neúnavná snaha o zvyšování úrovně české gastronomie a vzdělávání nových generací kuchařů významně přispěla k rozvoji kulinářské kultury v České republice.​

Zdeněk Pohlreich svou vášní a odhodláním inspiroval nespočet profesionálů i nadšenců
v oblasti gastronomie. Jeho přístup k vaření a důraz na kvalitu surovin nastavily nové standardy v české kuchyni. Jsme hrdí, že mu můžeme předat toto ocenění, a jsme pyšní,
že je od prvního ročníku ambasadorem našeho festivalu,“
uvedl Jiří Nehasil při předávání ceny.​

Na-MAKRO-Czech-Gastro-Fest-ochutnate-tisice-degustacnich-porci-zdrarma-

MAKRO Czech Gastro Fest je každoroční událost, která spojuje profesionály i milovníky gastronomie s cílem sdílet zkušenosti, trendy a inovace v oboru. Třetí ročník národního gastronomického festivalu MAKRO Czech Gastro Fest představí na ploše 13 000 m² ve čtyřech patrech O2 univerzum Praha třináct tematických sekcí, přes 100 vystavovatelů a více než 200 odborníků z oblasti gastronomie. Návštěvníci si vychutnají tisíce degustační porcí desítky kuchařských show, a mohou se zúčastnit odborných přednášek, diskusí, rozhovorů a interaktivních prezentací v sekci MAKRO FORUM. Letošní ročník přivítá mimořádnou sestavu šéfkuchařů: šest držitelů michelinských hvězd či vítězů prestižní soutěže Bocuse d´Or, špičky české gastronomie a čtyři profesionální soutěže.

Ocenění Zdeňka Pohlreicha je vyjádřením uznání jeho celoživotnímu úsilí o pozvednutí úrovně české gastronomie a jeho neocenitelného vlivu na kulinářskou scénu v České republice. Cena se bude udělovat každý rok výjimečné osobnosti v oblasti gastronomie.

MAKRO-Czech-Gastro-Fest-je-kazdorocni-udalost-ktera-spojuje-profesionaly-i-milovniky-gastronomie-s-cilem-sdilet-zkusenosti-trendy-a-inovace-v-oboru

Zdeněk Pohlreich je významný český šéfkuchař, gastronom, podnikatel, lektor, autor kuchařek a moderátor kuchařských pořadů. Svůj život zasvětil gastronomii a restauračnímu byznysu, přičemž jeho cílem je zanechat za sebou něco smysluplného, co bude lidem užitečné. ​

Ikona české gastronomie a první držitel ocenění Cena za celoživotní přínos v oblasti gastronomie a vzdělávání Zdeněk Pohlreich oslavil nedávno 50 let v gastronomii. Vyučil
se kuchařem a svou kariéru zahájil v kuchyních pražských hotelů a restaurací. Po emigraci
v roce 1989 působil jako šéfkuchař v Austrálii. Po návratu do České republiky pracoval jako

šéfkuchař v pražských restauracích, včetně hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS
a Marriott. Později se stal spolumajitelem restaurací Café Imperial, Divinis, Next Door
a nově vlastní cukrářskou a pekařskou výrobnu Café Imperial Dolce.

Širší veřejnosti se stal známým díky televiznímu pořadu „Ano, šéfe!“, který moderoval.
V tomto pořadu pomáhal zlepšovat úroveň českých restaurací a jeho přímý přístup si získal mnoho diváků. Během deseti let bylo odvysíláno téměř 100 dílů. Tým pořadu v čele
se Zdeňkem Pohlreichem navštívil více než 100 podniků, mezi něž patřily restaurace, hospody, školní jídelny, motoresty, učiliště, hotely, penziony, a dokonce i fotbalový klub.
Na podzim 2025 se bude premiérově vysílat nová řada tohoto úspěšného pořadu.

Šéfkuchař Pohlreich je také autorem mnoha úspěšných kuchařek, jako například „Prostřeno bez servítků“ a „Moje domácí kuchyně“. V roce 2022 vydal autorizovanou biografii s názvem „Šéf – biografie Zdeňka Pohlreicha“, ve které popisuje svou padesátiletou cestu v gastronomii.