Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Vyberte si pro sebe ten správný chléb

Máte rádi chléb, ale občas v obchodě nerozhodně tápete, který ze široké nabídky různých druhů vybrat? Přečtěte si o základním rozdělení tohoto oblíbeného pečiva a vyberte si přesně ten chléb, který vám chutná nebo se hodí k vašim cílům.

Pečivo je běžnou součástí našich jídelníčků a chléb jistě patří k těm nejoblíbenějším druhům. V obchodech naleznete několik různých druhů chleba. Víte ale, jak se od sebe liší? Podívejte se na nejčastější typy chleba, se kterými se v obchodech setkáte, a vyberte si svého favorita.

Běžný konzumní chléb je v mnoha domácnostech základem jídelníčku. Díky své všestrannosti a příznivé ceně si udržuje pevné místo na našem trhu. Je vyrobený z pšenično-žitné mouky a slouží ke každodenní spotřebě.

Žitný chléb se vyznačuje specifickou chutí a vysokým obsahem vlákniny. Jeho konzumace přináší prospěch pro trávení a celkovou pohodu. Poznáme ho již na první pohled, jelikož má právě kvůli žitné mouce tmavší barvu a menší objem (je nižší).

Lámankový chléb je ideální pro rodinné snídaně nebo jako doplněk k polévkám a salátům. Snadno se dělí a uvnitř chlebu nalezneme zrníčka. Svrchu pak nechybí posypka.

Pro rychlou přípravu večeře je perfektní volbou chléb toustový. Jeho jemná struktura a schopnost dobře absorbovat různé druhy pomazánek ho činí oblíbeným mezi všemi věkovými skupinami. A kdo by neznal zapečenou plněnou toustovou klasiku?

Slunečnicový samožitný chléb je žitný chléb obohacený o slunečnicová semínka. Tento chléb nabízí nejen vynikající chuť, ale díky použitým slunečnicovým semínkům i dodatečnou dávku vitaminů a minerálů.

Chléb s vysokým podílem bílkovin zapadá do rostoucího trendu fitness a zdravého životního stylu. Poskytuje vyšší obsah proteinů, a je proto ideální pro aktivní jedince a sportovce.

Quinoa, superpotravina známá svými výživovými benefity, je hlavní složkou chleba s quinoou, čímž přináší nový rozměr chuti a zdravotních benefitů.

S ohledem na potřeby vegetariánů a veganů se dají pořídit i chleby přesně pro ně. Veganské typy chleba obsahují rostlinné bílkoviny, a naopak se v nich nevyskytují žádné živočišné produkty.

Arabský chléb je lehký a vzdušný a je ideální pro přípravu tradičních arabských jídel. Je výborným doplňkem například k humusu, falafelu nebo kebabu.

Každý z těchto chlebů představuje jedinečnou chuť a výživové hodnoty, přičemž důležitá je výroba s důrazem na kvalitu a čerstvost. Do vyváženého jídelníčku se hodí všechny zmíněné druhy chleba a určitě se nemusíte bát ochutnat všechny a střídat je, doplňuje Stanislav Janíček, chlebový someliér Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Projekt Chlebový someliér, který organizuje Svaz pekařů a cukrářů v ČR, se zabývá právě tematikou chleba. V jeho čele stojí Stanislav Janíček, jenž se snaží přiblížit pekařské řemeslo všem běžným spotřebitelům a díky své profesi pekařského technologa může předávat nejrůznější rady a tipy týkající se pečiva široké veřejnosti. Chlebového someliéra můžete sledovat na sociálních sítích Facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=100095554262714) i Instagram (https://www.instagram.com/chlebovy_somelier/). Nenechte si také ujít video týkající se různých druhů chleba, které si můžete pustit na YouTube skrze tento odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=wKLTRphcQ8&ab_channel=Chlebov%C3%BDsomeli%C3%A9r.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin či služeb a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.

Pro další informace kontaktujte:

Tomáš Iľko

Senior PR Consultant, Double-U PR, s. r. o.

E-mail: tomas.ilko@double-u.cz