Víno králů Barolo v Praze
Společnost Consorzio di Promozione I Vini del Piemonte ve spolupráci s vydavatelstvím Yacht, s.r.o uspořádala v hotelu Thalia třetí ročník degustace Barolo & Friends Event.
Účastníci akce při volné degustaci ochutnali vína z 16 piemontských vinařství. Před vlastní degustací proběhl hodinový Master class s řízenou degustací top vín, který byl bleskově obsazen.
Vinařská krajina Piemontu, oblasti Langhe-Roero a Monferrato je od roku 2014 zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Piemonte znamená doslova úpatí hor-podhůří Alp. Vinná réva se zde pěstuje už od 5. století př. n. l. Nejznámější zdejší víno Barolo, přezdívané král vín či víno králů se vyrábí od 18. století z hroznů odrůdy Nebbiolo.
Název Nebbiolo je odvozen od slova „nebbia“, což je italsky „mlha“, protože v údolích této kopcovité krajiny je často mlha. Barolo DOCG musí zrát nejméně 3 roky, z toho 18 měsíců v dubových sudech, než jde do prodeje. Minimální výše alkoholu je 12.5%. Barolo Riserva DOCG musí zrát 5 let, než se smí prodávat. Víno má velký potenciál k archivaci až dvacet let. Barolo vyrábí víc jak 1200 producentů vín, kteří ročně vyprodukují téměř 4 milióny lahví.
Barolo pochází z kopců Langa, několik kilometrů jižně od města Alba, v regionu 11 obcí, včetně obce a hradu Barolo, který dal vínu název. Další špičkové víno z odrůdy Nebbiolo, označované za královnu Piemontu, je Barbaresco, které může jít do prodeje po 2 letech zrání. Na polovině vinic se zde pěstuje odrůda Barbera pro výrobu vína stejného názvu. Mezi modré odrůdy patří Dolcetto, Grignolino, Freisa a Ruché. Z bílých odrůd je zde nejznámější Timorasso, Cortese, Chardonay, Arneis, Moscato, Tortona a Gavi. Piemont je proslaven i výrobou aromatických šumivých vín Asti a Moscato d’Asti a hořkosladkých vermutů Cinzano. Je tu registrováno až 120 druhů odrůd vín, které se pěstují na téměř 50 000 ha.
Prezentovaná vinařství
Abrigo Fratelli Příběh rodiny Abrigo začíná v roce 1935 v Cascina dei Berfi, kde dnes sídlí farma Ernesta Abriga a jeho sestry Mariarity. Firma se neustále rozšiřuje a roční produkce se pohybuje kolem 50 000 lahví. Vedení zůstává dodnes rodinné: k Ernestovi se připojuje jeho sestra Mariarita a syn Walter. Produkují Nebbiolo, Barberu,Langhe a od roku 2013 i Barolo.
Anna Maria Abbona Rodina žije po 5 generací na kopci Moncucco v obci Farigliano. Hrozny ze sklizně byly odesílány do místního družstva, kde byly vinifikovány. Od roku 1989 vyrábí vína, jsou založena na hroznech Dolcetto, pro který byla oblasti udělen status DOCG, avšak v portfoliu jsou zastoupeny všechny ostatní hlavní hrozny Langhe. Vlastní vinice jsou na ploše 14 ha, vyrobí 120000 lahví vína ročně.
Ca‘ D’Gal se nachází ve vesničce části Valdivilla obce Santo Stefano Belbo v provincie Cuneo. Alessandro Boido a jeho rodina obhospodařují 8 ha vinic. Vinice jsou do stáří 70 let, bílé a lehké půdy, bohaté na písek, orientované na jih. Staletí dlouhá tradice dokázala spojit prvky minulosti, jako je zrání vína v pískovištích, a odvážné volby. Přísně ruční sklizeň v prvních dnech září a vinifikace podle diktátu moderní doby umožňuje získat skvělá vína.Odrůda hroznů Moscato Bianco nebo Muscat Petit Grain Průměrný věk vinic 20 až 45 let Hustota 5 500 keřů/ ha. Produkce 70hl/ha Moscato d’Asti DOCG“ pochází z vinic, které jsou ve věku 20 až 35 let, rozmanité půdy bohaté na mořské sedimenty a vápence. Moscato d’Asti Sant’Ilario má intenzivní žlutou barvu se zlatavými odlesky. Vinice jsou staré 70 let, vyrobí se 55 hl z ha. Vite Vecchia je nejznámější víno z produkce Ca‘ D’Gal. Vyrobí se pouze 40 hl /ha, vinice jsou staré 70 let.Víno zraje 60 měsíců v pískovištích, demonstruje, že Moscato je schopno skvěle dozrát.
Castello di Gabiano Hrad Gabiano nad údolím řeky Pád, patří mezi nejstarší a největší v Monferratu a je zmiňován již v 8. století. Ve vinařské tradici rodu, která trvá 4. století pokračuje Giacomo Cattaneo Adorno, poslední markýz z Gabiana, spolu se svou ženou Emanuelou. Panství se rozkládá mezi řekami Pád a Tanaro na 260 hektarech, z toho je 22 ha vinic. Gabiano je název jednoho z nejmenších DOC v Itálii, dnes není větší než 3 hektary. Skládá se převážně z Barbery a cca 5 % hroznů Freisa. Gabiano DOC byl oceněný zlatou medailí na pařížské světové výstavě v roce 1900. Rubino di Cantavenna DOC, je druhý malý DOC v této oblasti, vyráběný z Barbery spolu s Grignolinem a Freisou. Víno Gabiano DOC riserva „A Matilde Giustiniani“ je věnováno princezně Matilde Giustiniani, která obnovila hrad do jeho bývalé slávy. Je z historické vinice panství, pouze v těch nejlepších ročnících. Výnos je omezen na 50 q /ha s preventivní probírkou, sklizeň je ruční.
Claudio Mariotto Společnost obhospodařuje 54 hektarů vinic mezi obcemi Vho a Sarezzano, v nadmořské výšce mezi 250 a 300 m nad mořem. Vyrobí 250 000 lahví vína ročně. Rodinné vinařství bylo založeno v roce 1921 Vinice mají příznivé mikroklima, protože jsou blízko Apenin s výhledem na údolí Pádu a jsou ovlivněny blízkostí moře, které je vzdušnou čarou vzdálené pouhých 60 km. Při pěstování nepoužívají pesticidy. Odrůda vinné révy Derthona Timorasso je původní bílá odrůda z oblasti Colli Tortonesi. Do oblasti byla přivezena ve středověku a stala se nejpěstovanější révou v oblasti až do příchodu révokazu a druhé světové války. Na začátku 90. let 20. století Claudio Mariotto spolu s několika dalšími místními vinaři začali tuto révu opět pěstovat.V roce 2020 Derthona 2018 získala ocenění jako nejlepší autochtonní italské bílé víno. V portfoliu mají i červená vína -Barbera, Freisa a Croatina.
Colle Manora vznikla koncem 80. let 20. století, v roce 2001 přešlo vinařství do rukou Giorgia Schöna a Mariny Orlandi Contucci, kteří společnost kompletně transformovali. Vinice zaujímají 21 ha z celkových 75 hektarů, produkují 120 000 lahví. Původní odrůdy hroznů jsou základním kamenem vinařství. Barbera Monferrato dává život vínu Pais, zatímco Barbera d’Asti Superiore je pojmenována jako Manora, víno jemné a elegantní. Z Albarossy monovarietal vzniká Ray. Vysazení prvního Sauvignonu Blanc v Piemontu ukázalo, že Monferrato dokázalo vyprodukovat nádherné voňavé a velmi fascinující bílé víno Mimosa. Cabernet Sauvignon a dokonalá síla Merlotu je v Giorgiově mistrovském díle Rosso Barchetta. Piangalardo je Barolo zrozené z velmi omezené produkce Nebbiolo Langhe.Po fermentaci v nerezových kádích pokračuje zrání 12měsíců v barrique a pak ve velkých dubových sudech 15 měsíců. Zrání končí po čtyřech letech od doby sklizně, kdy začíná rafinace v lahvi.
Gianni Doglia vyrábí vína v Castagnole delle Lanze (Asti – Piemont) po více než tři generace. Tato oblast se nachází v srdci oblastí Langhe a Monferrato, a inspirovala příběhy slavného autora Cesare Pavese S podporou své sestry Paoly a díky zkušenostem svých rodičů obdělávají šestnáct hektarů vinic. Produkují 110 000 lahví ročně, z toho 60 000 Moscato dˇAsti. Vyrábějí rovněž Barberu,Ruché a Grignolino. Gianni byl vybrán průvodcem Gambero Rosso „I Vini d’Italia“ VINAŘEM ROKU 2022.
Prediomagno Emanuela a Giovanni Novello koupili neobdělávanou půdu pod hradem Montemagno v roce 2015 a založili vinařskou společnost. Dnes mají 26 ha vinic z kterých produkují 90 000 lahví. Ruchè z Castagnole Monferrato je autochtonní odrůdou. Na dlouhou dobu bylo zapomenuto a přežívalo mezi řadami Barbery a Grignolina. V 60. letech 20. století se vrátilo díky místnímu faráři Donu Caudovi který jej začal pěstovat. Může odkazovat na nejstarší vinnou révu pěstovanou v blízkosti již neexistujícího benediktinského kostela zasvěceného San Roc (Sv. Roch). Ruchè, má klasifikaci D.O.C. od roku 1987 a D.O.C.G. klasifikaci získalo v roce 2010. Ruché di Castagole Monferrato a Ruché Nisus dle našeho názoru byla z představených červených vín nejlepší. Víno má 16,5 % alkoholu ,vůně, připomíná zralé červené ovoce a okvětní lístky růží. Pro Ruchè Nisus nechávají část hroznů viset na vinici další měsíc, takže částečně scvrknou a koncentrují cukry. Jsou jediní, kdo vyrábí Brut Charmat založený na 100% Ruchè.Vyrábějí i Barberu.
Il Botolo Velké víno se vyrábí na vinici říká Roberto de Silva, který založil vinařství v roce 2007.Vyrábí špičková vína z hroznů Barbera, Moscato a Chardonnay. Jsou také dobře známé pro své cuvee Nizza, málo známé DOCG vyrobené ze 100% Barbery. Každý rok sklidí 130 t hroznů, z kterých vyrobí 130 000 lahví. Il Botolo je jméno malého psa, který žije na panství. Vinice zaujímají 15 ha, nejvíce pěstují Barberu-4,6 ha a Moscato-3,52 ha.
Principiano Giuseppe Vinice jsou obdělávány již čtyři generace od začátku 20.století.V rodinné tradici pokračuje nyní Francesco.. Vinice jsou na ploše 8 ha, z nich vyrobí 30000 lahví ročně. Sklízejí manuálně, to umožňují produkci skvělých vín, jako je vysoce ceněné Barolo, Barbera d’Alba , z Langhe Nebbiolo a Dolcetto d’Alba.
Produttori di Govone byla založená v roce 1957.Společnost tvoří 250 vinařů, hospodařících na 300 hektarech vinic. Nacházejí se v oblastech Alba, Langhe, Roero, Asti a Monferrato. Špičkové víno BAROLO DOCG je z oblasti Barolo 2018.Dalším vínem, které je hodno pozornosti je Barbera dÁlba DOC Superiore Monarcha 2020.
Raffelle Gili V roce 1993 Raffaele Gili, čerstvý absolvent s diplomem z agrotechnické univerzity a potomek vinařské rodiny, navázal na minulé generace a založil zemědělskou společnost v oblasti odrůdy Roero – ve městě Castellinaldo v podhůří Alp. Vinařství se rychle rozvíjelo, tak v roce 1997 akvizicí půdy rozšířil počáteční jádro vinic. Dnes je společnost hlavně díky pomoci manželky Laury i nadále rodinná. Vinice jsou na celkové ploše cca 8 hektarů v obcích Castellinaldo a Priocca, Z produkce vynikají Roero DOCG Bric Angelino Rosso z hroznů Nebbiolo a Bianco Roero Arneis DOCG. Dalšími víny jsou Barbera, Bonarda, Dolcetto a Cabernet Sauvignon.
Rinaldi vini Rodinné vinařství v oblasti Monferrato. Jejich nejlepší vína jsou lehká, sladká Moscato d’Asti DOCG z hroznů Moscato a Brachetto d’Acqui DOCG z hroznů Brachetto, obě mají 6% alkoholu a obdržela zlatou medaili na soutěži vín Lyon 2021. Zajímavá je i Barbera d´Asti Superiore „LA Brica“. Vína jsou sbírána ručně
Tenuta Tenaglia Od roku 2000 vlastní vinařství německo-italská rodina Ehrmannů.Vinice se rozkládají na ploše 16 hektarů, výnos je 50-70 q/ha. Produkují zejména vína z autochtonních odrůd z Monferrata, jako jsou Barbera d’Asti, Barbera del Monferrato a Grignolino del Monferrato Casalese.
Travaglini Giancarlo Vinařství vzniklo ve 20. letech 20. století. V roce 1958 zdědil Giancarlo Travaglini společnost po svém otci, v témže roce navrhl a nechal si patentovat tradiční láhev Travaglini neboli „křivou láhev“. Prolis láhve zabraňuje i při dlouholetém zrání rozvíření sedimentů. Vinařství Travaglini obhospodařuje 55 hektaru půdy v srdci oblasti Gattinara. Dnes je révou osázeno 39 hektarů odrůdou Nebbiolo (místními nazývaná „Spanna), která tvoří vína Gattinara.
Jedna z nejstarších italských specifikací původu, Gattinara získala uznání DOC v roce 1967 a stala se DOCG v roce 1990. Ročně vyrobí 270 000 lahví.
Vigneti Brichet di Massasso e Figli
se nachází na nejslunnějším kopci Repergo di Isola d’Asti. Název „Brichet“, což v piemontštině znamená zápas. Vlastní více než deset hektarů vinic. K pěstování klasické piemontské révy (Barbera, Dolcetto, Grignolino, Cortese, Freisa) společnost přidala několik malých výsadeb mezinárodní révy (Cabernet Sauvignon a Chardonnay). Cílem je zavádění prvků inovace v návaznosti na tradici. Vyrábí i vynikající extra panenský olivový olej získaný z olivových hájů vysazených na pozemku společnosti.
Bližší informace o oblasti získáte na www.stradadelbarolo.it nebo na facebooku: facebook.com/stradadelbarolo. Najdete tam trasy po zdejší oblasti se všemi vinařstvími, dozvíte se více o historii i o památkách podél cesty.
Jaromír Hampl
Foto: Wikimedia, Castelo di Gabbiano, ivini del piemonte, Hampl