Ve varu: Dietně a chutně. S Davidu Müllerem. Dáte si steak z květáku?
Dobrý den, ahoj,
v neděli 21. 1. se pomalu rozloučíme s Ondřejem Molinou, který předá žezlo Davidu Müllerovi. Dovolí nám nahlédnout pod taktovku své kuchyně. Je majitelem restaurace v německém městě Hanau, rád prozkoumává své hranice i možnosti a snaží se je posouvat kupředu. Jak sám říká, jídlo změnilo jeho život. Důraz neklade na nejnovější vybavení, ale na to, jestli najde v jídlech odlišnosti. Rád cestuje, sbírá recepty. Využívá lokální trhy, menu hostům předává napsané vlastní rukou.
Co by mělo jídlo od Davida splňovat? Chce servírovat takové pokrmy, které upoutají oči hosta, naladí chuťové a čichové buňky, plně uspokojí žaludek. Každý host musí cítit, že je pro něj připraveno s největší pečlivostí.
Věnovat se budeme tématu detoxu, a hlavně bezmasé kuchyni. Jak říká sám David, jednou týdně maso k jídlu stačí. Takže co takhle dát si květákový steak? I taková kouzla vám David představí.
Ovšem Ondřej Molina se rozloučí receptem fish pie. Kdo si dá a komu bude chutnat?
Inspirujte se světovou kuchyní v domácím provedení.
Každou neděli, nyní už 21.1 na Primě, dva díly po sobě, od 15.20. Těšte se a dobrou chuť.
SMAŽENÝ KVĚTÁK S DOMÁCÍ TAHINI OMÁČKOU, BYLINKAMI A BASMATI RÝŽÍ S NUDLEMI
Doba vaření: 20 min
Příprava: 20 min
Počet osob: 4
- 600 g květáku
- 200 ml olivového oleje
- sůl
- pepř
- ¼ čajové lžičky mletého koriandru
- ¼ čajové lžičky římského kmínu
- 50 g piniových oříšků
- 20 g čerstvého koriandru
- 20 g hladké petržele
- 300 g bílého jogurtu
- 1 ks citronu
- 1–2 stroužky česneku
- cca 100 ml vody
Na domácí tahini:
- 200 g syrového bílého sezamu
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- ½ čajové lžičky soli
Na rýži:
- 300 g rýže Basmati
- 100 g tenkých vaječných nudliček
- 500 ml vody
- 1 polévková lžíce másla
- ½ čajové lžíce soli
Nejprve očistíme květák a nakrájíme jej na malé růžičky. Rýži řádně propláchneme studenou vodou a necháme okapat v cedníku. Na pánvi na sucho opražíme sezam, dokud se nerozvoní (1–2 minuty) a odložíme stranou.
V hrnci na másle osmažíme vaječné nudličky dozlatova, přidáme připravenou rýži a smícháme dohromady, mícháme asi minutu na střední výkon.
Zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Položíme pokličku a na mírný výkon dusíme cca 12 minut. Poté vypneme sporák a rýži necháme dalších
5 minut dojít.
Do pánve nalijeme olivový olej a na mírném výkonu smažíme květák dozlatova, pod pokličkou ze všech stran.
Mezitím rozmixujeme sezam na hrubý prášek, přidáme sůl a olej a rozmixujeme dohladka. Tím nám vznikne tahini.
V misce smícháme jogurt, tahini, citronovou šťávu, sůl, utřený česnek a vodu, umícháme dohladka. Bylinky nasekáme najemno. Smažený květák dáme
do misky, osolíme, opepříme, přidáme koření a důkladně promícháme.
Ve stejné pánvi a na stejném oleji osmažíme piniové oříšky dozlatova. Hotové odebereme a přeneseme na připravený kuchyňský papír.
Na talíř nandáme rýži a květák, zalijeme omáčkou a na závěr posypeme bylinkami a piniovými oříšky.
KVĚTÁKOVÝ STEAK NA HRÁŠKOVÉ KAŠI S GRANÁTOVÝM JABLKEM A DATLEMI
Doba pečení: 10 min
Příprava: 20 min
Počet osob: 4–6
- 2–3 velké květáky
- 1 kg mraženého hrášku
- 1 malé balení datlí
- 1 granátové jablko
- 200 ml oleje
- 250 g másla
- sůl
- pepř
- cukr
- kurkuma
- kajenský pepř
- vegetariánská shiraza Sriracha majonéza
Nejprve si očistíme květák, nakrájíme ho na plátky a napaříme v hrnci. Potom opečeme zprudka na pánvi na oleji, posypeme směsí koření, položíme na steak plátek másla a na konec vložíme i s pánví do trouby na 10 minut při 200°C.
Malé množství hrášku si necháme stranou na servírování a zbytek mraženého hrášku vložíme do vody a vaříme se solí a cukrem. Dále jej přecedíme a ručním mixérem rozmixujeme s trochou másla na kaši.
Nakonec servírujeme – na talíř dáme připravenou hráškovou kaši, steak, hrášek, který jsme si nechali stranou, granátové jablko, sušené datle a vegetariánskou shiraza majonézu.
SMAŽENÝ KVĚTÁK S DOMÁCÍ TAHINI OMÁČKOU, BYLINKAMI A BASMATI RÝŽÍ S NUDLEMI
Doba vaření: 20 min
Příprava: 20 min
Počet osob: 4
- 600 g květáku
- 200 ml olivového oleje
- sůl
- pepř
- ¼ čajové lžičky mletého koriandru
- ¼ čajové lžičky římského kmínu
- 50 g piniových oříšků
- 20 g čerstvého koriandru
- 20 g hladké petržele
- 300 g bílého jogurtu
- 1 ks citronu
- 1–2 stroužky česneku
- cca 100 ml vody
Na domácí tahini:
- 200 g syrového bílého sezamu
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- ½ čajové lžičky soli
Na rýži:
- 300 g rýže Basmati
- 100 g tenkých vaječných nudliček
- 500 ml vody
- 1 polévková lžíce másla
- ½ čajové lžíce soli
Nejprve očistíme květák a nakrájíme jej na malé růžičky. Rýži řádně propláchneme studenou vodou a necháme okapat v cedníku. Na pánvi na sucho opražíme sezam, dokud se nerozvoní (1–2 minuty) a odložíme stranou.
V hrnci na másle osmažíme vaječné nudličky dozlatova, přidáme připravenou rýži a smícháme dohromady, mícháme asi minutu na střední výkon.
Zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Položíme pokličku a na mírný výkon dusíme cca 12 minut. Poté vypneme sporák a rýži necháme dalších
5 minut dojít.
Do pánve nalijeme olivový olej a na mírném výkonu smažíme květák dozlatova, pod pokličkou ze všech stran.
Mezitím rozmixujeme sezam na hrubý prášek, přidáme sůl a olej a rozmixujeme dohladka. Tím nám vznikne tahini.
V misce smícháme jogurt, tahini, citronovou šťávu, sůl, utřený česnek a vodu, umícháme dohladka. Bylinky nasekáme najemno. Smažený květák dáme
do misky, osolíme, opepříme, přidáme koření a důkladně promícháme.
Ve stejné pánvi a na stejném oleji osmažíme piniové oříšky dozlatova. Hotové odebereme a přeneseme na připravený kuchyňský papír.
Na talíř nandáme rýži a květák, zalijeme omáčkou a na závěr posypeme bylinkami a piniovými oříšky.
úvodní snímek: kvetakovy-steak