Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

V restauračních vozech Českých drah si cestující mohou pochutnat na Letním menu

Od posledního květnového dne si cestující v jídelních vozech ČD Restaurant mohou vybrat z nového menu. To připravil juniorský národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Kromě sezónní nabídky nechybí v menu ani oblíbené stálice, jako jsou svíčková nebo kuřecí řízek.

Pórková polévka, cuketové placky s uzeným sýrem, šťouchané brambory a nakládaná zelenina, španělský ptáček s jasmínovou rýží nebo koláč s rybízem a rebarborou, s mandlovou drobenkou, sypaný čokoládou. To jsou novinky, které cestujícím nabízí ČD Restaurant.

Letní nabídku ČD Restaurant pro vás opět připravil juniorský národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR, který se v těchto měsících intenzivně připravuje na světovou kuchařskou olympiádu IKA 2024 ve Stuttgartu. Při tvorbě nového menu mladí kuchaři využili letní suroviny a zajímavě je zkombinovali s již osvědčenými.

Kromě sezónních jídel si cestující mohou pochutnat i na stálé nabídce, jejíž ikonickou položkou je svíčková. Nejprodávanějším jídlem posledních let je pak další klasika, kuřecí řízek s bramborovým salátem. Již pátým rokem nabízí jídelní vozy ve spolupráci s pivovarem Chroust vlastní řemeslné pivo Union, které je u cestujících velmi oblíbené i díky etiketě s železničním motivem.

Letní menu

Pórková polévka

Typická letní kořenová zelenina, která zejména v podobě lehké polévky krásně osvěží.

Cuketové placky s uzeným sýrem, šťouchané brambory a nakládaná zelenina

Zajímavá alternativa tradičních bramborových placek, zde ještě dochucena uzeným sýrem a nechybí ani domácí nakládaný salátek.

Španělský ptáček s jasmínovou rýží

Španělský ptáček je oblíbené české jídlo, navzdory jménu recept nepochází ze Španělska. Název pokrmu pochází ze dvora císaře Rudolfa II. Jeho matka byla Marie Španělská, a proto na císařském dvoře vařili také španělští kuchaři. Ti také připravovali telecí závitky s nádivkou, které byly považovány za španělskou specialitu. Magdalena Dobromila Rettigová používala název španělské ptáčky pro závitek ze zeleného listu plněný vepřovou sekaninou. Později se pod stejným názvem uvádí závitek z telecího masa

Koláč s rybízem a rebarborou, s mandlovou drobenkou, sypaný čokoládou

Jaké ovoce máte spojené s českým létem? Mnozí si v dětství na zahradě u babičky oblíbili rybíz. Letní menu vám ho nabízí v lahodné kombinaci s rebarborou.

Lukáš Kubát

tiskový mluvčí ČD