Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Symposium Živé zemědělství: Jak se mění vinohradnictví a ovocnářství v době klimatických výzev?

Jarní mrazy, letní sucha a nevyzpytatelné počasí. Co dříve bývalo výjimkou, se dnes stává každodenní realitou (nejen) pro ovocnáře i vinaře. Jak se s těmito změnami vyrovnat? Jaké odrůdy a postupy obstojí v nové době? A jak sdílet zkušenosti napříč obory? Odpovědi přinese pátý ročník Symposia Živé zemědělství, které se letos zaměří právě na budoucnost ovocnářství a vinohradnictví. Jako již tradičně proběhne 28. února a 1. března v Národním zemědělském muzeu v Praze. Na programu jsou diskuse s pěstiteli i výzkumníky – bez ohledu na to, zda pracují v ekologickém, konvenčním nebo jiném režimu. Všechny totiž spojuje stejný cíl: zachovat úrodnou půdu, stabilní sklizně a odolné odrůdy. Akci pořádá Vyšší odborná škola ekologického zemědělství – Farmářská škola ve spolupráci s Asociací místních potravinových iniciativ AMPI. Vstupenky jsou již v prodeji.

Co dnes spojuje vinaře a ovocnáře?

Především hledání cest, jak se přizpůsobit novým podmínkám a udržet kvalitu své produkce. Klimatická nejistota, proměnlivé ročníky a další nové výzvy – to vše formuje budoucnost těch, kdo se věnují pěstování révy a ovocných stromů. Na Symposiu Živé zemědělství se představí hosté z České republiky i ze zahraničí, kteří sdílejí nejen zkušenosti z praxe, ale také vědecké poznatky a trendy, jež mohou pomoci všem, kdo se v oboru pohybují. Všechny příspěvky budou simultánně tlumočeny do češtiny a němčiny, aby byly dostupné pro každého návštěvníka.
„Letošní novinkou a speciální částí programu je degustační večer s vinaři, který se uskuteční v prestižním pražském podniku Alma Wines,“ říká Jiří Prachař, jednatel Farmářské školy a jeden z organizátorů Symposia Živé zemědělství.

Kudy se ubírá budoucnost vinařství?

Jaké jsou výhody a úskalí ekologického vinařství? A jak se promítají přírodní postupy do chuti vína? Symposium Živé zemědělství představí i zkušenosti rodinného vinařství Krásná hora, jehož vína jsou ceněna pro svou čistotu a eleganci. „Náš přístup k výrobě vína je hluboce propojen s respektem k přírodě a udržitelným metodám. Díky biodynamickému hospodaření vytváříme autentická vína, která věrně odrážejí charakter místa a přírodní cyklus,“ říká vinař Marek Vybíral z vinařství Krásná Hora.

Na symposiu ale nebudou chybět ani inspirativní ženy vinařského světa: Agnes Lovecká, slovenská vinařka ze Slobodného vinárstva, nebo polská enoložka Agnieszka Rousseau, která spoluvlastní biodynamickou vinici. Klára Kollárová, Národní sommeliérka ČR, se spolu s Janem Čeřovským, autorem blogu Jižní svah, zamyslí nad tím, kam kráčí svět vína – a jaké proměny jej čekají v příštích letech.

Sady, které odolávají výzvám doby

Ovocnář Petr Kareš, majitel Ovocnářské biofarmy Kareš, pokračuje v rodinné tradici několika generací sadařů. Na 40 hektarech sadů v Podkrkonoší pěstuje se svou rodinou ovoce v ekologickém režimu. Nejznámější odrůdou třešní, která nese jeho jméno, je Karešova srdcovka raná.

Potulný sadař Dominik Grohmann se dlouhodobě věnuje extenzivnímu ovocnářství – pomáhá lidem i krajině s výsadbou a péčí o ovocné stromy. Pomolog a majitel ovocné školky Zdeněk Buzek se podělí o své znalosti o starých odrůdách, které si díky své odolnosti vůči mrazu, suchu a dalším faktorům zaslouží naši pozornost.

Dva dny, více než 20 přednášek, diskusí a workshopů

Symposium nabídne nejen inspirativní prezentace a praktické workshopy, ale i odbornou poradnu, kterou povedou Kateřina Strossová a Kristina Kadlecová z ČSOP. Účastníci se mohou těšit na prostor pro sdílení zkušeností s odborníky i pěstiteli v přátelské atmosféře.

Nebude chybět ochutnávka starých odrůd ovoce, kterou připraví Český svaz ochránců přírody, a bohatá nabídka kvalitních lokálních produktů na Stole hojnosti. Zastoupeny budou jak malé, tak velké ekologické farmy – například čaje ze Sonnentoru, jídlo z Probia nebo zavařeniny ze sociálního podniku Jasan.

Vstupenky jsou již v prodeji

Kapacita akce je omezená, proto doporučujeme s nákupem vstupenky neotálet. Vstupenky jsou dostupné na webu Symposia. Pro ty, kteří se nemohou zúčastnit osobně, je možné zakoupit online přístup k záznamům všech přednášek, které budou dostupné po skončení akce.

Detaily o Symposiu Živé zemědělství a možnost zakoupit vstupenky:
https://symposium.zivezemedelstvi.cz/zive-zemedelstvi-2025/

Poděkování partnerům

Symposium Živé zemědělství se koná i díky podpoře:

  • Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

  • Ministerstvo zemědělství České republiky

  • Česko-německý fondu budoucnosti

  • Člověk v tísni

  • Spolek Ekovín

Další chystané akce:

Den otevřených dveří Farmářské školy (Vyšší odborná škola ekologického zemědělství – Farmářská škola)
Zajímá vás, jak to ve Farmářské škole vypadá? Přijďte se podívat na den otevřených dveří a zeptat se na vše, co vás zajímá. Rádi vás po škole provedeme, ukážeme prostory, zázemí a zodpovíme vaše dotazy o průběhu a formách studia, přijímacím řízení nebo jak vypadá studium v praxi. Svoje zkušenosti vám předají současní studenti i vyučující.

SOBOTA 15. ÚNORA 2025 OD 14:00 – PRAHA
Kde:
Aula, Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, Drnovská 507/73, Praha-Ruzyně
PÁTEK 7. BŘEZNA 2025 OD 16:30 – ONLINE
Kde:
Online přes Google Meet, pozvánku vám pošleme na email pár dní před událostí
https://farmarskaskola.cz/den-otevrenych-dver

Asociace místních potravinových iniciativ

AMPI je nezisková organizace založená v roce 2014, zaměřená především na rozvoj lokálních potravin, solidární iniciativy a potravinovou suverenitu v České republice i v celé Evropě. Jejím hlavním cílem je vzdělávat dospělé, mládež a děti v oblasti environmentálních aspektů zemědělství a spotřeby potravin, poskytovat farmářům a spotřebitelům vodítko při zakládání místních potravinových iniciativ a sociálních podniků, podporovat místní alternativy potravin a provádět výzkumné a studijní činnosti v oblasti udržitelného zemědělství a místních potravinových systémů. www.asociaceampi.cz

Vyšší odborná škola ekologického zemědělství – Farmářská škola

Jediná škola ekologického a biodynamického zemědělství v České republice, která nabízí ucelený program praktického vzdělávání na ekologických farmách u nás i v zahraničí. Zaměřuje se na znovuoživení půdy, trvale udržitelné postupy, důstojné zacházení se zvířaty a obnovení života na venkově. Vzdělává a podporuje mladé zemědělce, kteří chtějí zakládat nové statky a přispívá tak k obnově udržitelného hospodaření, zdravé krajiny i života na venkově. https://farmarskaskola.cz/

Klára Hrdá