Sodexo Benefity: Oběd v restauraci už stojí více než 170 korun

172 korun. Taková byla v září průměrná cena oběda v tuzemských restauracích. V Praze navíc zbývá už jen necelých pět korun k tomu, aby se cena oběda přehoupla přes hranici 200 korun. Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.


Foto : Sodexo

Vzhledem k tomu, že meziroční míra inflace dosáhla v září 18 %, což je nejvíce od roku 1993, a její pokles pod desetiprocentní hranicí očekávají odborníci nejdříve v polovině příštího roku, je jisté, že v Praze lidé budou v průměru 200 korun za oběd platit ještě v tomto roce. A s vysokou mírou pravděpodobnosti se k nim připojí i Středočeši,“ konstatuje Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity a připomíná, že na začátku letošního roku stál průměrný oběd o 20 korun méně. Nejlevněji bylo v září v Olomouckém kraji (152,6 Kč) a Kraji Vysočina (154 Kč).

Ceny obědů kontinuálně rostou už dvanáctý měsíc v řadě. Směrem vzhůru zamířily na podzim loňského roku, krátce po uvolnění všech covidových restrikcí,“ popisuje Michelfeit s tím, že každý měsíc stoupá cena o korunu až dvě. „Září ale přineslo o hodně výraznější skok. O více než pět korun. Zřejmě to souvisí s tím, že provozovatelé restaurací se po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady. Už jim totiž nic jiného nezbývalo, růst provozních nákladů v důsledku inflace je pro majitele restaurací stejně drtivý jako růst cen pro všechny ostatní. Navíc se na inflaci výrazně podílí růst cen masa, které v srpnu i v září meziročně zdražilo o více než 20 %,“ domnívá se Michelfeit.

Kraj

2020

2021

1

2022

2

2022

3

2022

4

2022

5

2022

6

2022

7

2022

8

2022

9

2022

Hlavní město Praha

145

169

176

179

179

180

181

190

186

192

195

Středočeský kraj

140

163

167

170

170

172

174

176

179

183

186

Jihomoravský kraj

135

160

166

169

170

170

171

171

173

177

180

Jihočeský kraj

135

148

154

157

158

159

161

162

164

172

176

Plzeňský kraj

136

155

161

164

165

165

165

166

168

175

181

Liberecký kraj

137

153

157

159

160

160

160

160

161

166

171

Královéhradecký kraj

128

149

159

161

162

162

162

163

163

166

169

Pardubický kraj

130

151

158

160

161

161

161

162

162

165

170

Zlínský kraj

129

141

145

147

148

148

148

149

151

154

157

Olomoucký kraj

124

141

146

148

149

149

150

150

150

150

153

Moravskoslezský kraj

126

144

151

154

154

154

155

155

159

160

166

Kraj Vysočina

130

143

145

147

148

148

148

148

148

149

154

Ústecký kraj

128

141

145

147

148

148

148

148

150

153

156

Karlovarský kraj

128

139

142

145

145

145

146

147

149

154

159

Ceny obědů v jednotlivých krajích, zdroj: Sodexo

Průměrná cena obědů v průběhu roku 2022, zdroj: Sodexo

Statistiky zároveň říkají, že obědů se jako první zřeknou lidé, kteří nemají k dispozici stravenky. Potvrzuje to i Unie zaměstnavatelských svazů České republiky, podle níž ti, kteří mají stravenky, chodí na oběd do restaurací dvakrát častěji než ti, kteří místo nich mají nezdaněnou hotovost v podobě paušálu nebo dokonce nedostávají žádný příspěvek. Stravenka je tak jednou z mála účinných věcí, které mohou zbrzdit současný odliv strávníků z restaurací a zároveň přilepšit rozpočtům domácností,“ míní Jan Michelfeit a připomíná i její výjimečné daňové postavení: „Zaměstnanec ze stravenek neodvádí žádné daně ani pojistné a daňová zátěž je pouze na straně zaměstnavatele. Pojistné na zdravotní a sociální pojištění nemusí ze stravenek odvádět ani zaměstnavatel. Zároveň zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní 55 procent hodnoty stravenky.“

Jak ušetřit za jídlo

Sodexo stravenková karta toho ovšem dokáže mnohem více než jen platit za obědy či za nákupy potravin. Její součástí je program „Peníze zpět“. „U vybraných partnerů mohou lidé získat až 15 % ze své útraty zpět na stravenkový účet,“ uvádí Jan Michelfeit. „Pokud člověk dostává stravenku v hodnotě 180 Kč, což je aktuálně daňově nejvýhodnější hodnota stravenky na den, dělá to za měsíc 3 600 korun. A pokud by každý z 20 pracovních dní obědval v restauraci zapojené do programu Peníze zpět, může díky tomu získat navíc až 540 Kč měsíčně,“ vypočítává Michelfeit a dodává, že jde o program nesmírně populární – je do něj registrováno téměř 200 tisíc uživatelů a i díky inflaci zájem o možnost získat z nákupu část prostředků zpět roste. „Od jeho spuštění, tedy za dva a půl roku, už více než 117 tisíc našich uživatelů program „Peníze zpět“ využilo. Těmto uživatelům jsme vyplatili zpět více než 23 milionů korun, z toho za posledních šest měsíců téměř tři miliony,“ říká Michelfeit s tím, že cashback funguje zcela automaticky a držitel karty o něj nemusí při placení žádat. „Stačí si ho jen jednorázově aktivovat v Sodexo Osobním účtu na webu,“ připomíná. Většina z těch, co se do programu zapojila, by ho dle průzkumu navíc doporučila i ostatním.

Program je přínosný i pro restaurace, protože jim přivede více strávníků. „Naším zájmem je, aby se restauracím a stravovacím zařízením dařilo. Proto restauracím, které se do programu zapojí, snižujeme provizi,“ vysvětluje Aleš Vaverka, vedoucí partnerské sítě Sodexo a přidává příklad: „Pizzeria San Marino v Plzni zaznamenala během své cahbackové akce v rámci programu Peníze zpět během tří měsíců nárůst obratu od našich uživatelů téměř o třetinu. I ostatní zapojení partneři mají velmi dobré zkušenosti.“

Rostoucí inflace nutí lidi šetřit a restaurace zdražovat. Stravenkové karty stále zůstávají efektivní podporou kvalitního stravování na straně jedné a restauračního provozu na straně druhé. Se službou Peníze Zpět od Sodexo pak ještě obě strany, uživatelé i restaurace získávají nástroj, který pomůže tuto situaci ustát a přitom neslevovat z nároků na kvalitní stravování,“ uzavírá Michelfeit.

Foto: Sodexo

Více informací na www.sodexo.cz

O společnosti Sodexo Benefity

Sodexo je největším poskytovatelem zaměstnaneckých benefitů na českém trhu. Od roku 1992 v České republice nabízí firmám i institucím služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Benefity Sodexo využívá 700 000 zaměstnanců a v největší benefitní síti je zapojeno více než 70 000 partnerů, u kterých je možné benefity uplatnit.

S dodatečnými dotazy a požadavky se neváhejte obrátit na:

Danu Samkovou, mobil: 777 648 997, e-mail: dana@seteva.cz

172 korun. Taková byla v září průměrná cena oběda v tuzemských restauracích. V Praze navíc zbývá už jen necelých pět korun k tomu, aby se cena oběda přehoupla přes hranici 200 korun. Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.


Vzhledem k tomu, že meziroční míra inflace dosáhla v září 18 %, což je nejvíce od roku 1993, a její pokles pod desetiprocentní hranicí očekávají odborníci nejdříve v polovině příštího roku, je jisté, že v Praze lidé budou v průměru 200 korun za oběd platit ještě v tomto roce. A s vysokou mírou pravděpodobnosti se k nim připojí i Středočeši,“ konstatuje Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity a připomíná, že na začátku letošního roku stál průměrný oběd o 20 korun méně. Nejlevněji bylo v září v Olomouckém kraji (152,6 Kč) a Kraji Vysočina (154 Kč).

Ceny obědů kontinuálně rostou už dvanáctý měsíc v řadě. Směrem vzhůru zamířily na podzim loňského roku, krátce po uvolnění všech covidových restrikcí,“ popisuje Michelfeit s tím, že každý měsíc stoupá cena o korunu až dvě. „Září ale přineslo o hodně výraznější skok. O více než pět korun. Zřejmě to souvisí s tím, že provozovatelé restaurací se po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady. Už jim totiž nic jiného nezbývalo, růst provozních nákladů v důsledku inflace je pro majitele restaurací stejně drtivý jako růst cen pro všechny ostatní. Navíc se na inflaci výrazně podílí růst cen masa, které v srpnu i v září meziročně zdražilo o více než 20 %,“ domnívá se Michelfeit.

Kraj

2020

2021

1

2022

2

2022

3

2022

4

2022

5

2022

6

2022

7

2022

8

2022

9

2022

Hlavní město Praha

145

169

176

179

179

180

181

190

186

192

195

Středočeský kraj

140

163

167

170

170

172

174

176

179

183

186

Jihomoravský kraj

135

160

166

169

170

170

171

171

173

177

180

Jihočeský kraj

135

148

154

157

158

159

161

162

164

172

176

Plzeňský kraj

136

155

161

164

165

165

165

166

168

175

181

Liberecký kraj

137

153

157

159

160

160

160

160

161

166

171

Královéhradecký kraj

128

149

159

161

162

162

162

163

163

166

169

Pardubický kraj

130

151

158

160

161

161

161

162

162

165

170

Zlínský kraj

129

141

145

147

148

148

148

149

151

154

157

Olomoucký kraj

124

141

146

148

149

149

150

150

150

150

153

Moravskoslezský kraj

126

144

151

154

154

154

155

155

159

160

166

Kraj Vysočina

130

143

145

147

148

148

148

148

148

149

154

Ústecký kraj

128

141

145

147

148

148

148

148

150

153

156

Karlovarský kraj

128

139

142

145

145

145

146

147

149

154

159

Ceny obědů v jednotlivých krajích, zdroj: Sodexo

Průměrná cena obědů v průběhu roku 2022, zdroj: Sodexo

Statistiky zároveň říkají, že obědů se jako první zřeknou lidé, kteří nemají k dispozici stravenky. Potvrzuje to i Unie zaměstnavatelských svazů České republiky, podle níž ti, kteří mají stravenky, chodí na oběd do restaurací dvakrát častěji než ti, kteří místo nich mají nezdaněnou hotovost v podobě paušálu nebo dokonce nedostávají žádný příspěvek. Stravenka je tak jednou z mála účinných věcí, které mohou zbrzdit současný odliv strávníků z restaurací a zároveň přilepšit rozpočtům domácností,“ míní Jan Michelfeit a připomíná i její výjimečné daňové postavení: „Zaměstnanec ze stravenek neodvádí žádné daně ani pojistné a daňová zátěž je pouze na straně zaměstnavatele. Pojistné na zdravotní a sociální pojištění nemusí ze stravenek odvádět ani zaměstnavatel. Zároveň zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní 55 procent hodnoty stravenky.“

Jak ušetřit za jídlo

Sodexo stravenková karta toho ovšem dokáže mnohem více než jen platit za obědy či za nákupy potravin. Její součástí je program „Peníze zpět“. „U vybraných partnerů mohou lidé získat až 15 % ze své útraty zpět na stravenkový účet,“ uvádí Jan Michelfeit. „Pokud člověk dostává stravenku v hodnotě 180 Kč, což je aktuálně daňově nejvýhodnější hodnota stravenky na den, dělá to za měsíc 3 600 korun. A pokud by každý z 20 pracovních dní obědval v restauraci zapojené do programu Peníze zpět, může díky tomu získat navíc až 540 Kč měsíčně,“ vypočítává Michelfeit a dodává, že jde o program nesmírně populární – je do něj registrováno téměř 200 tisíc uživatelů a i díky inflaci zájem o možnost získat z nákupu část prostředků zpět roste. „Od jeho spuštění, tedy za dva a půl roku, už více než 117 tisíc našich uživatelů program „Peníze zpět“ využilo. Těmto uživatelům jsme vyplatili zpět více než 23 milionů korun, z toho za posledních šest měsíců téměř tři miliony,“ říká Michelfeit s tím, že cashback funguje zcela automaticky a držitel karty o něj nemusí při placení žádat. „Stačí si ho jen jednorázově aktivovat v Sodexo Osobním účtu na webu,“ připomíná. Většina z těch, co se do programu zapojila, by ho dle průzkumu navíc doporučila i ostatním.

Program je přínosný i pro restaurace, protože jim přivede více strávníků. „Naším zájmem je, aby se restauracím a stravovacím zařízením dařilo. Proto restauracím, které se do programu zapojí, snižujeme provizi,“ vysvětluje Aleš Vaverka, vedoucí partnerské sítě Sodexo a přidává příklad: „Pizzeria San Marino v Plzni zaznamenala během své cahbackové akce v rámci programu Peníze zpět během tří měsíců nárůst obratu od našich uživatelů téměř o třetinu. I ostatní zapojení partneři mají velmi dobré zkušenosti.“

Rostoucí inflace nutí lidi šetřit a restaurace zdražovat. Stravenkové karty stále zůstávají efektivní podporou kvalitního stravování na straně jedné a restauračního provozu na straně druhé. Se službou Peníze Zpět od Sodexo pak ještě obě strany, uživatelé i restaurace získávají nástroj, který pomůže tuto situaci ustát a přitom neslevovat z nároků na kvalitní stravování,“ uzavírá Michelfeit.

Foto: Sodexo

Více informací na www.sodexo.cz

O společnosti Sodexo Benefity

Sodexo je největším poskytovatelem zaměstnaneckých benefitů na českém trhu. Od roku 1992 v České republice nabízí firmám i institucím služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Benefity Sodexo využívá 700 000 zaměstnanců a v největší benefitní síti je zapojeno více než 70 000 partnerů, u kterých je možné benefity uplatnit.

S dodatečnými dotazy a požadavky se neváhejte obrátit na:

Danu Samkovou, mobil: 777 648 997, e-mail: dana@seteva.cz