Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Sobotní Bylinkový den s programem pro celou rodinu

Prodej bylinek, sazenic, bylinkových výrobků, ale i odborné přednášky, workshopy a dílny pro děti přinese sobotní Bylinkový den. Koná se 23. dubna od 9 do 17 hodin v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné.

Bylinkový den je tradiční jarní akce s bohatým programem pro širokou veřejnost. Pro návštěvníky jsou přichystány workshopy, na kterých se mohou naučit plést košíky nebo si vyrobit balzám na rty a ruce. Přednášky odborníků se tentokrát zaměří na historii pěstování bylinek v zahradách, mýty o máku i to, kolik netradičních druhů ovoce se u nás pěstuje a čím jsou pro nás zajímavé. Děti se mohou zabavit na dílnách, kde si vyrobí bylinkové mýdlo, voňavé bylinkové sáčky a svíčky, nebo na představení Ptačí cirkus Loutkového divadla Basta-fidli.

I letos se do muzea sjedou prodejci z celého Česka a představí své výrobky. Kromě sazenic bylin a jarní zeleniny to budou také bylinné čaje a kávy, koření, džemy, přírodní kosmetika, bylinkové a ovocné sirupy, zavařeniny i za studena lisované oleje z českých surovin. Ve 3. patře muzea bude možnost zhlédnout ukázky historických květináčů ze sbírek NZM.

Partneři Bylinkového dne jsou Agronomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze,

Výzkumný ústav rostlinné výroby a Leros, tradiční český výrobce čajů a výrobků z bylin.

Vstupné: dospělí 180 Kč, děti od 3 let 50 Kč, senioři nad 70 let a studenti 100 Kč.

Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a starosty městské části Praha 7 Jana Čižinského.

PROGRAM

Dětské dílny

10:00–17:00 Hrátky s rostoucím papírem

10:00–17:00 Kouzelný květináč

10:00–13:00 Výroba bylinkového mýdla

13:00–17:00 Výroba voňavých bylinkových sáčků a svíček

Workshopy

10:00–17:00 Pletení košíků

10:00–11:00 Výroba balzámu na rty (do vyčerpání zásob)

14:00–15:00 Výroba balzámu na ruce (do vyčerpání zásob)

Divadlo pro děti

14:00 Ptačí cirkus – Divadlo Basta-fidli

Přednášky

11:00–12:00 Bylinky v zahradě od historie po současnost, přednášející Ing. Kateřina Smékalová, Ph.D., Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.

13:00–14:00 Makové mýty – není mák jako mák, přednášející Ing. Vlastimil Mikšík, Ph.D., Česká zemědělská univerzita

14:00–15:00 Význam pěstování netradičních druhů ovoce a jejich využití, přednášející Ing. Lukáš Zíka, Ph.D., Česká zemědělská univerzita

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. V pražské budově jsou k vidění expozice Zemědělství, Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Voda v krajině, Gastronomie, Laboratoř ticha či Zahrada výhledů – střešní terasa. Prostor pro zdokonalování kulinářských dovedností nabízí gastrostudio, kde probíhají kurzy vaření a workshopy pro veřejnost. V současnosti je zde k vidění také hlavní výstava sezony Lékaři rostlin, která představuje práci rostlinolékařů.

Více na www.nzm.cz.

Jitka Taussiková

tisková mluvčí

Národní zemědělské muzeum

Tel.: 604 867 970

tiskove@nzm.cz