Sardinie rozšířila letní sezonu
Ostrov, který se od mateřské kontinentální Itálie poněkud liší, to je Sardinie. Svou originalitou umocňuje svou přitažlivost a obohacuje rejstřík zážitků, jež si odtud turisté odvážejí. Nabídku pro nadcházející letní sezonu představil novinářům v Praze generální ředitel CK Sardegna Travel pan Antonio Costantino za podpory Italsko-české obchodní komory. Setkání se uskutečnilo v restaurantu Aromi na Náměstí Míru v Praze 2 v režii populárního majitele vyhledávaných restaurací a častého TV hosta – šéfkuchaře Riccarda Lucque.
„S respektem k současným trendům cestovního ruchu přibližuje Sardinie svou turistickou nabídku zvýšeným nárokům na environmentální ohleduplnost a udržitelnost. Jde zejména o rozšíření turistické sezony, kam až zdejší klima dovolí. Hosté v získaném čase poznají Sardy nejen jako ubytovatele, stravovatele a dopravce, ale i jejich životní styl až po prastaré tradice a zvyklosti. Prostřednictvím moderních technologií, v tomto případě digitálního přístupu k téměř dvěma tisícům informací a lokalit umožňujeme zájemcům snadnou orientaci. Důležitou novinkou letošní sezony budou přímé lety společnosti SmartWings z Česka na Sardinii od dubna do října. Při okrajích sezony budou zařazeny programy, seznamující např. s produkcí vína, sardinskou gastronomií, či např. pěší poznávací toulky s průvodci za archeologickými nálezy, náboženskými lokalitami atd. Návštěvníky bezpochyby zaujmou i čerstvé objevy, naznačující, že by zde mohlo být místo, kde se nacházela bájná Atlantida“, uvedl Antonio Costantino výběr z turistických magnetů a novinek pro letošní sezonu.
Jaké jsou přednosti, jimiž se Sardinie může pochlubit? ? Východ ostrova je méně osídlen, o to půvabnější tu uvidíme přírodní scenérie. Členité pobřeží se skvělými plážemi střídá okouzlující vnitrozemí – zejména chráněný přírodní park Gennargentu s nejvyšším vrcholem Sardinie – Punta La Marmora. O zálivu Orosei, svým vzezřením evokujícím kýčovité pohlednice, se hosté shodují: má ne-li zcela, tak jedny z nejkrásnějších pláží ostrova. Obdiv sklízejí i souvislé oleandrové aleje, vroubící dlouhé kilometry silnic a dálnic. Tak velké a přebohatě rozkvetlé velkými bílými, růžovými, červenými, žlutými i fialovými květy mohou být jen ve Středomoří. Sever ostrova je na pohled nejatraktivnější. Palau je turisticky méně frekventované, než např. Santa Teresa di Gallura, odkud vyplouvají trajekty na Korsiku, či Porto Cervo, přezdívané milionářský přístav, s převažující originální architekturou. Díky poloze přímo naproti souostroví Maddalena však výhled z Palau severním směrem je nádherný. Pobřeží tu tvoří členité skály, mořskou erozí vytvarované do neuvěřitelných, fantaskních tvarů, nemajících obdoby. K souostroví Maddalena, právem vyhlášeným národním parkem, se pořádají lodních výlety s rozmanitým programem. Sever Sardinie je nejen pohledný, ale i velmi dobře vybavený turistickou infrastrukturou – od jednoduchých apartmánových komplexů až po luxusní hotely v sousedství příjemných pláží. Zájemci tu najdou nejproslulejší golfový areál ostrova – Pevero Golf Club. Na samém severním cípu ostrova pak leží vyhledávaný přístav Santa Teresa di Gallura. Zejména v odpoledním slunci si vysoké skály nad jeho zálivem, zatnutým hluboko do vnitrozemí, získají obdiv návštěvníků.
Západní část Sardinie nás nejspíš překvapí. Širá rovina, kukuřičné lány, pláž ukrytá ve vysokém rákosu. Za pozornost však stojí – městečko Isola Rossa okouzlí svou malebností, město na hradbách – Castelsardo – imponuje bohatou historií, přístav Alghero zaujme svým honosným katalánským stylem. Čím dále jižním směrem se příroda mění v divočejší, nedotčenou. I to bývá předmětem zájmu turistů… Přestože na jihu ostrova leží sardinská metropole Cagliari, letecká vstupní brána, turisty je o něco méně navštěvována. I v sezoně tu
najdeme nepřeplněné pláže, neméně kvalitní. Costa Rei, Chia, Villasimius – to jsou lokality se sněhobílým příjemným pískem. Cagliari s atraktivní polohou na devíti vápencových pahorcích poskytuje zajímavé pohledy – ať už při příjezdu po moři, při příletu, nebo při toulce jeho ulicemi. Procházka promenádou kolem přístavu nabízí atmosféru a noblesu proslulých středozemních přímořských letovisek. Archeologické areály, kostely, šlechtické paláce, to vše vypovídá o historických epizodách, které se tu během dávno minulých staletí odehrávaly.
Výraznou kapitolou turistické nabídky je sardinská kuchyně. Od kontinentální se poněkud liší. Např. zdejší gnocchi ze semoly v rajčatové omáčce s klobásou, sypané strouhaným, mezinárodně proslulým sýrem pecorino jsou vynikající. Stejně tak kuličky z bramborové moučky, zvané fregula, doplněné vývarem ze skopového nebo z mušlí, opět sypané pecorinem. Velký výběr je i v moučnících. Základem je nejčastěji mouka, med, mandle a cukr. Dolaďují se citrónovou nebo pomerančovou kůrou. Dominantou kuchyně jsou různě upravená masa (mimořádně oblíbené selátko v charakteristické lokální úpravě), mořské plody a ryby. Jejich zpracování a přílohy jsou velmi originální. Pokud jde o vína, Antonio Costantino komentoval: „vína ze sardinských vinic jsou oficiálně uznávána jako druhá nejlepší ze všech, produkovaných na území Itálie“. Vynikají značky jako Cannonau, Carignano di Sulcis, či Monica di Cagliari z červených, či Vermentino do Gallura, či Nuragus di Cagliari z bílých. Mezi dezertními jsou známá Nasco, Moscato, Vernaccia d´Oristano či Malvoisie di Bosca.
Prezentaci Antonio Costantino zakončil slovy: „v rámci modernizace naší nabídky jsme připravili aplikaci, podrobně informující zájemce. Najdete ji pod názvem „Sardegna – emoce po celý rok“ či „Sardinie + me“…
úvodní snimek:Prezentace Sardinie v Praze. Antonio Costantino druhý zprava
Miroslav Navara