Rekordní Bidfood Expo 2024

Letošní již 15. ročník veletrhu Bidfood Expo, který se konal tradičně na výstavišti Letňany překonal všechna očekávání. Akci pro odbornou veřejnost během tří dnů navštívilo téměř 13,5 tisíce lidí.

Tato show byla vrcholem všech výstav národní gastronomie,“ prohlásil Tomáš Popp, manažer národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Právě jejich soutěže byly jedním z velkých taháků události. A nebyly ani zdaleka jediným. „Návštěvníky přilákaly také show zahraničních i domácích šéfkuchařů. Na pódiích se jich během Bidfood Expa vystřídalo šestnáct,“ zmínil Radim Kopecký, ředitel prodeje do gastronomie ze společnosti Bidfood. Už tradičně byl největší nával u Star stage na Zdeňka Pohlreicha a Jana Punčocháře. „Bylo hezké, že u pódia bylo plno. Skoro jsme se tam nevešli,“ usmíval se po vystoupení spokojeně druhý jmenovaný. Před hojným publikem vařil také držitel tří michelinských hvězd Jacob Jan Boerma, vítězka soutěže MasterChef Česko Besky či mistr světa v sushi Richard Tomáš. Svým uměním zaujali také David Kalina, Jay McCarthy, Tomasz Królikowski a Federico Perrone.

Přímý pohled pod ruce mistrů

Richard Tomáš si kromě velké show užil i vaření v Bidfood Training Academy, což byl komornější vzdělávací prostor, kde návštěvníci mohli zblízka sledovat práci šéfkuchařů a také jim pokládat otázky. „Byla tam příjemná atmosféra a útulné prostředí. Vytvořila se tam fanouškovská základna a bylo to hodně interaktivní,“ popsal své dojmy šéfkuchař z vyhlášené restaurace Yamato.

Kuchařské soutěže se špičkovými výkony

Fandilo se i o kousek dál. Během všech tří dnů Bidfood Expa totiž probíhaly soutěže pořádané Asociací kuchařů a cukrářů. Bojovalo se o tituly Kuchař roku, Cukrář roku, Gastro Junior Bidfood Cup a Školní jídelna roku. „Úroveň všech soutěží byla hodně vysoká. Skvělé výkony předvedli junioři v obou oborech – kuchař i cukrář. Osvědčil se také nový model soutěže pro školní jídelny. Z průběhu soutěží mám velkou radost,“ uvedl Tomáš Popp z AKC ČR. V soutěži Kuchař roku se utkali hned čtyři členové českého národního týmu. Tři ze seniorského a jeden z juniorského výběru. Dva z finalistů už v minulosti tento titul dokonce nad hlavu zvedli – konkrétně Vojtěch Petržela v roce 2019 a Lukáš Čížek v roce 2022. Zajímavostí přitom je, že před pěti lety byl Petržela jen měsíc nad stanovenou spodní věkovou hranicí. „Byla to extrémní výzva. Samotné klání byl velký hec, tréma a nestíhačka. Každopádně to tehdy dopadlo dobře,“ vzpomíná šéfkuchař restaurace Výčep. Petržela však bodoval i v dalších kláních. Na Bocuse d´Or vybojoval třetí místo. Právě tam ve finále změřil síly s Františkem Hrdinou z vyhlášené restaurace Červený jelen. „Letos byla finálová šestka opravdu velmi silná,“ potvrzuje Tomáš Popp, manažer národního týmu AKC ČR. Mezi finalisty je totiž třeba i šéfkuchař proslulého karlovarského Grand hotelu Pupp Ondřej Koráb.

bid-Kuchař-roku_Ondřej Koráb.

Kuchařem roku 2024-2025 se stal Ondřej Koráb, šéfkuchař z Grandhotelu Pupp. Cukrářkou roku 2024-2025 pak Karolína Hávová. Mezi juniory bodovali Štěpán Zachar (kategorie Kuchař/ka) a Rozálie Michlová (kategorie Cukrář/ka). Titul Školní jídelna roku míří do Bzence do Primerestu. či Rodrigo Retamal, specialista na netradiční kombinace. „Jeho veganský předkrm foie gras z kešu, který si pro finále zvolil, je fantastický,“ prozrazuje Tomáš Popp.

Hosté veletrhu

Herečka moderátorka, kuchařka a autorka knih Markéta Hrubešová velice ráda vaří. Napsala řadu kuchařek. První jí vyšla už v roce 2011. Doposud vydala tři vařící tituly pro dospělé. Konkrétně jde o kuchařky Tak vařím já, Markéta vaří Rettigovou a Rebelka. Další dvě pohádkové knihy jsou obohacené o recepty a ocení je nejen děti.

bid-Markéta_Hrubešová

Titul Pan Brambora a jeho kamarádi či Koko a jeho kamarádi se těší velké oblibě a rozhodně stojí za prolistování. Pořádá workshopy pro studenty gastronomických škol. Jezdí za nimi po celé České republice. „Na svém workshopu se vždycky snažím o maximální upřímnost, a hlavně o předání té mé nekonečné lásky k jídlu. Motivovat je zas trochu jiným pohledem na tohle krásné a taky hodně těžké povolání. Sice nejsem vystudovaná kuchařka, ale gastru se věnuji už opravdu hodně dlouho, takže jim mohu leccos předat,“ vysvětluje Hrubešová. Letos byla poprvé hostem na veletrhu na stánku Banquet sous‑vide. S týmem Banquet spolupracuje Markéta Hrubešová už delší dobu.

Novinky z oboru, exkluzivní suroviny i výměna zkušeností

Bidfood Expo však není jen o show a soutěžích. „Prohlížíte si suroviny a u toho rovnou přemýšlíte, co z nich pak připravíte ve svém podniku,“ svěřil se Jan Punčochář, šéfkuchař a majitel restaurace U Matěje, a dodal: „Zároveň jsou zde technologie, takže vidíte, kam se obor posouvá. Jde o velmi poučnou akci, kde se potkají lidé z oboru na jednom místě a pod jednou střechou. To je skvělé.“ Stejně to viděl i Tomáš Popp. „Letošní Bidfood Expo bylo naprosto senzační po organizační stránce i v tom, že na něm panoval duch přátelství. Bylo vidět, že všichni dýcháme pro gastronomii, což bylo fantastické,“ prohlásil manažer národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Show překonala nejen očekávání, ale i obvyklé zvyklosti. Stranou totiž šly obvyklé třenice. „Expo není veletrh jenom o naší firmě. Je o gastronomii pro všechny z tohoto oboru. Byly zde i konkurenční firmy, jelikož jsme přesvědčení, že spolu můžeme žít. Důležité je, že najdeme řešení pro každého, kdo o něj má zájem,“ nechal se slyšet Radim Kopecký z Bidfoodu.

Největší Expo všech dob

Letošní ročník měl řadu nej. Byl největší v historii. Akce, jež probíhala v PVA Expo Praha od 21. do 23. května 2024, zabírala plochu 9 600 m² a nabídla přes 150 expozic, čtyři pódia a o ochutnávky na stáncích se staralo více než 100 kuchařů. Nabízí se tak otázka, co dál? „Skok od minulého ročníku byl jasně vidět a příště musíme přijít zase s něčím novým a zajímavým, co gastronomy bude bavit. Takže další ročník bude pravděpodobně za tři roky,“ naznačil plány do budoucna Radim Kopecký. To čekání ale určitě bude stát za to, protože o letošním Bidfood Expu se bude mluvit ještě dlouho.

Jaromír Hampl Zdroj a foto: Bidfood + Petr Brodecký