Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Proslulý český vynálezce slaví 220. narozeniny!

Vášnivou debatu v každé české hospodě by určitě vzbudila polemika „co je nejčastěji užívaným českým vynálezem“: Resslův lodní šroub? Heyrovského silonky či kontaktní čočky? Nebo Divišův hromosvod? U Pinkasů jsou si zcela jisti, že by v debatě vyhrál Jakub Pinkas!

Podle legendy se až do příchodu Jakuba Pinkase na „gastronomickou scénu“ pivo v hostincích nalévalo ze sudů do džbánů a následně si hosté u stolu pivo přelévali do sklenic. Pinkas začal jako první nosit pivo Pilsner Urquell z chladného sklepa načepované hned do „půllitrů“, čímž dramaticky stoupla kvalita podávaného piva.

I díky této své jedinečnosti – kvalitě piva Pilsner Urquell a způsobu jeho podávání – se Restaurace U Pinkasů stala téměř okamžitě centrem společenského i politického dění. A ostatní hostinské, aby o své zákazníky nepřišli, to donutilo přejít na tento nový způsob podávání.

Jakub Pinkas se narodil v roce 1805 – letos slavíme jeho 220. narozeniny!

Sám Jakub už neověří, jak dnes hostinští s jeho vynálezem nakládají, protože odpočívá na Olšanech. Jeho role se tedy ujala skupina „auditorů kvality“ složená ze zástupců pivních znalců – štamgastů, zaměstnanců Restaurace U Pinkasů vedených výčepní legendou Tomášem Babicou a reprezentantů značky Pilsner Urquell v čele s emeritním obchodním sládkem Václavem Berkou. Ti ve čtvrtek 10. dubna 2025 u rodinné hrobky Pinkasových nejdřív vzdali Jakubovi hold a pak se vydali na pivní pouť po hostincích na trase mezi Olšany a Restaurací U Pinkasů. Navštívit všechny by bylo nadlidským úkolem, a tak se zastavili jen v některých: restauracích Olše, Masaryčka, Kolkovna Celnice, Na Čepu v paláci Myslbek a Výčep U Zvonu, odkud už to bylo jen pár kroků k Pinkasům.

Tam je netrpělivě očekával dav hostů oslavy narozenin Jakuba Pinkase, který si vyslechl „auditorský výrok“ vůdce skupiny Václava Berky: „Dnes jsme se na naší pouti po pražských restauracích ujistili, že co nejkratší cesta perfektně ošetřeného piva do dokonale připravené sklenice je tou nejsprávnější cestou ke kvalitě. Pivo Pilsner Urquell bylo skvělé na všech našich zastaveních a tak na tom ani po více než 182 letech není třeba nic měnit. Díky Jakube Pinkasi a Na zdraví “.

Kromě možnosti ověřit, že i U Pinkasů pečlivě dbají na Pinkasův odkaz, pak hosté ochutnali gastronomické speciality připravené z výběru dochovaného jídelního lístku od Jakuba Pinkase z poloviny 19. století. Na závěr pak přihlíželi tomu, jak byl posvěcen křišťálový půllitr pro nového generálního ředitele Plzeňského Prazdroje, pana Michala Mrowiece a uložen do štamgastské vitríny Restaurace U Pinkasů.