Oldřich Navrátil, Luboš Rychvalský: BEZE ZTRÁT
– Šetrné vaření chutně a zdravě po celý rok
Krémová bramborová polévka, paštika, banánový chlebíček, vaječná pomazánka, sedmikrásková tinktura nebo bylinkové máslo – každý měsíc v roce nabízí nepřeberné možnosti, jak využít zajímavé i zdánlivě běžné suroviny a přetvořit je v chutné pokrmy, léčivé přípravky či ekologické prostředky do domácnosti.
Oldrich Navrátil a Luboš Rychvalský v rubrice Beze ztrát V poradu Receptář prima nápadů pravidelně ukazují, že plýtvat dary přírody je škoda, protože potraviny se dají zpracovat do posledního kořínku, slupky či natě. Vaření beze ztrát je inspirativní, chutné, zábavné a ohleduplné k potravinám.
Tato kniha vám ukáže, jak jednoduše začít a užít si dobré jídlo s dobrým pocitem. Součástí jsou také QR kódy, které vás navedou na doprovodná videa, stejně jako několikastránkový prostor pro vaše poznámky.
Pojďme se společně naučit neplýtvat potravinami, využít opravdu každou jejich část, a tím ušetřit!
Recept na ukázku:
Mrkvový salát s chipsy a pestem
Už naše babičky věděly, že plýtvat jídlem, nebo ho dokonce vyhazovat, je velký hřích. Beze ztrát a opravdu velmi chutně jde krásně zpracovat i mrkev. Nebudeme ji loupat, protože pod slupkou se skrývá spousta minerálů, vitaminů a vlákniny, a tak ji jen vydrhneme kartáčkem. A ani vodu, ve které jsme mrkev vydrhli, nebudeme vylévat. Použít ji můžeme třeba na zalévání pokojových květin.
Co budeme potřebovat:
• svazek čerstvé mrkve s natí • několik stroužků česneku • piniové oříšky • vlašské ořechy • strouhaný parmazán • citron • listový salát • cherry rajčata • slunečnicová semínka • olivový olej • olej na smažení • sůl • pepř
Postup:
Z mrkve ořežeme zelenou nať, kterou pak důkladně opláchneme a ostrým nožem nahrubo nasekáme. Piniové oříšky i vlašské ořechy opražíme nasucho na pánvi. Necháme vychladnout. Nasekanou mrkvovou nať vložíme do mixéru, přidáme stroužky česneku, již vychladlé pražené piniové oříšky i vlašské ořechy, strouhaný parmazán, olivový olej, osolíme a opepříme. Rozmixujeme dohladka. Hotové pesto dochutíme citronovou šťávou a promícháme.
Do salátové mísy vložíme natrhané listy salátu, přidáme mrkev nastrouhanou na kolečka (jednu si necháme stranou na chipsy), rajčata, slunečnicová semínka a zelené pesto. Vše promícháme, případně dochutíme solí či pepřem.
Jednu mrkev nastrouháme škrabkou na zeleninu na plátky, které v míse smícháme s olivovým olejem, solí a pepřem. Poté vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme na 15–20 minut do předehřáté trouby (180 °C).
Salát naložíme na talíře, dozdobíme jakýmikoli praženými semínky a zkaramelizovanými mrkvovými chipsy.
Oldřich Navrátil je známý český herec, který je od roku 2018 moderátorem pořadu Receptář prima nápadů. Rád vaří, miluje dobré jídlo a zakládá si na kvalitě surovin. Ty nejlepší suroviny si sám pěstuje na své zahradě u chaty na Vysočině. Nesnáší plýtvání, i proto s nadšením vaří spolu s šéfkuchařem Lubošem Rychvalským v rubrice Receptáře prima nápadů nazvané Beze ztrát.
Luboš Rychvalský je šéfkuchař a lektor vaření, který své vášni pro vaření propadl v Maroku. Exotickou gastronomii objevoval na stážích v Indonésii, Indii, Thajsku, Turecku, Tunisku, Libanonu, v Číně a ve Vietnamu. Otevřel první marockou kuskuserii v Praze a v letech 2001–2009 provozoval orientální restauraci Dahab. V současnosti pracuje jako osobní šéfkuchař.
Oldřich Navrátil, Luboš Rychvalský: BEZE ZTRÁT – Šetrné vaření chutně a zdravě po celý rok, vydává nakladatelství Esence ve spolupráci s FTV Prima a agenturou Solootions, 112 stran, doporučená cena 329 Kč
zdroj: úvodní foto Edita Volkova
Kontakt