Oblíbená Pivovarská restaurace ve Svijanech se po rekonstrukci opět otevírá veřejnosti
Modernější interiér, terasa a kapacita až 241 hostů
Svijany, 4. května 2023 – Oblíbená svijanská Pivovarská restaurace se po několikaměsíční rekonstrukci na konci dubna opět otevřela hostům. Jedna z padesáti nejoblíbenějších českých restaurací podle hodnocení uživatelů serveru Mapy.cz nabízí návštěvníkům kompletní sortiment čepovaných svijanských piv a tradiční českou kuchyni na nejvyšší úrovni. Celkem nyní může obsloužit až 241 hostů, z toho 75 na nově budované venkovní terase.
„Málokterý návštěvník po exkurzi v pivovaru nebo prohlídce Zámku Svijany nevyužil možnost se dobře najíst a napít v naší pivovarské restauraci. Již od roku 2002 je také oblíbeným cílem turistů směřujících do Českého ráje nebo řidičů na cestě mezi Mladou Boleslaví a Libercem. A protože stále rostoucímu počtu hostů už kapacitně skutečně nestačila, museli jsme přikročit k její rozsáhlé modernizaci a rekonstrukci. Jejich výsledkem je jak vyšší počet míst, tak i moderní interiér a zázemí,“ vysvětluje projekt rekonstrukce ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.
„Pivovarská restaurace by měla být chloubou a výstavní skříní každého pivovaru, naše nyní zcela jistě splňuje obojí,“ pokračuje Roman Havlík. Interiér restaurace byl podle něj zrekonstruován podle nejnovějších standardů, stále však odráží i tradice jednoho z nejstarších českých pivovarů. Renovace se dočkala podlaha a přibyly akustické tlumící segmenty v dolní části zdí a spodních částí stolů a židlí. Historii připomínají nově přiznané původní cihly ve stropním oblouku.

Moderními prvky jsou naopak designový výčepní pult s dvanácti pivními kohouty typu Nostalgie, který byl po rekonstrukci přemístěn do centrální místnosti restaurace, a prvotřídní zachlazený box na pivní sudy. „Do značné míry jsme při rekonstrukci využili interiérové, designové a grafické prvky, které jsou již k vidění v jiných svijanských restauracích a které budou do budoucna jako jednotící téma prostupovat i dalšími provozovnami,“ dodal ředitel.
Významně se při rekonstrukci proměnilo zázemí restaurace. Kuchyně je nyní dimenzována na maximální návštěvnost a přibyly skladovací prostory pro pivní sudy a rozšířený sklad pro suroviny k přípravě jídel. „Pivovarská restaurace byla vždy vyhlášená tradiční českou kuchyní a na skvělá hotová jídla do ní na oběd a třetinku desítky chodíme každý den i my. Je skvělé, že díky novému zázemí a většímu počtu míst si je bude moci i ve špičce vychutnat více spokojených hostů. A stejně tak večerní nabídku výborných jídel à la carte i všechna svijanská piva přímo od zdroje, která jsou precizně ošetřena a čepována pod přísným dohledem našeho sládka Petra Menšíka,“ doplňuje Roman Havlík.

Širší projekt Pivovarského dvora
Nová podoba restaurace je součástí širšího projektu Pivovarského dvora, z nějž se nově do restaurace vstupuje. Vedle vchodu se nyní nachází krytá zahrádka s vodními prvky. Parkovací stání na dvoře byla nově vyznačena i pro motocyklisty a vyhrazené místo slouží pro autobusy. Nechybějí samozřejmě ani stojany na kola pro cyklisty.
„Rekonstrukce restaurace, dosavadní úprava pivovarského dvora, zahrádka, zpevnění a zpřehlednění parkoviště a nově zprovozněné ubytovací kapacity pro zaměstnance pivovaru nad restaurací si vyžádaly celkovou investici přes 20 milionů korun. A v budoucnu plánujeme v modernizaci Pivovarského dvora dále pokračovat. Její součástí bude například i plánovaná rekonstrukce pivovarské prodejny, ale i další investiční akce,“ uzavírá Roman Havlík.
Pivovar Svijany
Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Loni pivovar uvařil celkem 653 tisíc hektolitrů piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu osmnácti převážně nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval více než jednu miliardu Kč, nejvíce do stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.
www.instagram.com/pivovarsvijany/
Kontakt pro média:
Luboš Spálovský
Temper Communication