Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Není medvěd jako Medvěd

Řekne-li se medvěd, představí si oslovený divokou šelmu. Řekne-li se ovšem Berounský medvěd, to už ta lítá šelma, zpodobněná Honzou Vyčítalem nabývá přívětivější podoby  Není u nás mnoho novodobých minipivovarů, které by se mohly chlubit pětadvacetiletou nepřetržitou existencí, odhaduji, že je jich asi patnáct. A jedním z těch, co se do té patnáctky vejdou, je Rodinný pivovar Berounský medvěd. Svoji činnost zahájil (stejně jako dva další minipivovary) na jaře roku 1998. Dobrácky vyhlížející méďa s řádně napěněným půllitrem, ztvárněný na etiketách „tátou Medvědů“ Honzou Vyčítalem, za těch 25 let už urazil notný kus cesty – pěšky, na kole, na „Zlatém koni“, či dokonce na saních. Dokonce i ten Grizzly nevypadá v Honzově pojetí jako lítá šelma.

Honza Vyčítal koncertuje v pivovaru

. Vaření piva má v Berouně zhruba 550 let dlouhou tradici, která ovšem skončila v roce 1978. Měšťanský pivovar Beroun z roku 1872 v tomto roce převzal Plzeňský Prazdroj a přeměnil je na pouhou stáčírnu piva, kterou však po čase opustil a objekt prodal. Dnes už původní pivovar neexistuje. Na přerušenou tradici navázala rodina Mayerů. Na místě zrušeného cukrovaru má pan JUDr. Václav Mayer firmu MK Metal, která se v minulosti podílela na zakázkách v některých pivovarech. A protože sám majitel je velký fanda pivovarnictví, ke stavbě vlastního pivovaru byl už jenom malý krok. Pivovar postupně vznikal vlastními silami v letech 1997 – 1998 a byl otevřen 29.července 1998.

Část sortimentu

Jeho majitel, pan Mayer, přiznal, že ho ke koníčku pivovarnictví přivedla babička, která mu vyprávěla, jak se kdysi u nich na statku vařilo pivo. Bohužel, babičku k vaření již nepřemluvil a tak to zkusil sám, jak jinak, než doma v hrnci. Prý se to občas i povedlo. V roce 1995 se firma podílela na výstavbě varny ve Staropramenu a tam vznikl nápad, postavit si malý pivovar vlastní. V původní varně 10 hl byla uvařena první várka v červnu 1998. Kuriozitou, dodnes zachovanou, je vytápění otevřeným ohněm, topí se dřevem. Nádoby ve spilce jsou otevřené a původních deset ležáckých tanků mělo objem 100 hl. A protože se pivovaru podařilo získat právovárečná práva a všechny značky piv, pod kterými se v Berouně pivo vařilo, navázal tak na tradici vaření piva v Berouně.

Původní varna

Prvním pivem byla 11° Zlatý kůň a tehdy se ještě používaly původní etikety. Nebezpečná šelma, ve své přívětivé podobě ztvárněná Honzou Vyčítalem, provází pivovar od roku 2001. Bohužel, tvůrce pivních Medvědů už není mezi námi, naposledy se zúčastnil oslav před pěti lety. V současné době se vaří nejméně 10 druhů piv a zde si přijdou na své milovníci piv spodně kvašených. Od roku letošního je v provozu varna nová, výrobek pražské firmy 3+K Kraus. Je dvounádobová + vířivka, o objemu 40 hl, přímý otop dřevem zůstal zachován. V současné době je to v ČR největší varna, vytápěná tímto způsobem. Ve spilce je 5 nádob o objemu 15 hl a 2x 20 hl. K současným 21 ležáckým tankům přibylo ještě 13 dalších, celkem o kapacitě 650 hl, Roční výstav pivovaru je 2500 hl. V průběhu své existence získal pivovar i několik ocenění za svá piva.

Jedno z ocenění

Pivovar má i vlastní restauraci, nádherně stylově vybavenou, se 100 místy. Salonek Šalanda pak má kapacitu až 150 míst. Venku je k disposici zahrádka, jakož i stojan na kola pro cyklisty, projíždějící po přilehlé cyklostezce.

Restaurace

Pivovar má i vlastní sladovnu, v bývalém pivovaru v Suchomastech, o kapacitě cca 800 tun sladu. K výrobě svého piva tudíž používá slad vlastní, chmel je český-Žatecký poloraný červeňák (ŽPČ). 10. června oslavil pivovar své výročí-25 let a k tomu bylo, samozřejmě, jak jest zde zvykem, uvařeno pivo 25° Bručoun. Světlý speciál, uvařený za použití sladů plzeňského a bavorského, s chmelem ŽPČ a Kazbek

Sladovna

.

A ještě dodám pár zajímavostí:

– v roce 2015 získal pivovar od Pražské židovské obce certifikát KOSHER. kterým se může pochlubit jen nemnoho pivovarů

– díky zástupcům města Goslar, které je družebním městem Berouna, navázal pivovar spolupráci s místním malým pivovarem a občas vaří společné várky piva, nazvaného BERGOS

– pivovar vyváží své pivo do Švédska

– pivovar má i vlastní pálenku, Chmelovici, na kterou má chráněnou známku. Některé várky piva si nechává zpracovat v palírně a z vyrobené pálenky pak vyrábí onu Chmelovici, která zraje na chmelu.

Jana Běhounková