Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Natočte mi…zmrzlinu! Prodej točené se rok od roku zvyšuje

S vysokými teplotami se otevřely i stánky s točenou zmrzlinou. Jde o okamžik, na který čekají malí i velcí vyznavači zmrzlé pochoutky. Jen v patnácti stáncích hypermarketů Globus, které si vyrábí zmrzliny samy dle vlastních receptur, se točené zmrzliny prodalo loňské léto na 300 tisíc porcí. Jaké vévodí našich chutím? A preferujeme mléčné zmrzliny nebo sorbety?

Dle Eurostatu se v roce 2020 v Evropě vyrobilo na tři miliardy litrů zmrzliny. Žebříčku vévodí Německo, kde se produkuje celá třetina z tohoto množství. V Česku se v roce 2020 vyrobilo 36 milionů litrů zmrzliny. Na každého Čecha připadlo podle německého serveru Statista.com ve stejném roce průměrně 11,24 kilogramů.

Stovky tisíc zmrzlin, zájem o točenou roste

V loňském roce jsme v sezóně od května do září prodali téměř 300 tisíc porcí točené zmrzliny a k tomu ještě 250 tisíc porcí kopečkové zmrzliny v našich Café. Což je o 20 procent víc než v roce 2020. Letos by mohl zájem vzrůst o dalších 15 procent, záleží na počasí,“ říká Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje cukráren a pekáren Globusu, kde vlastní zmrzlinu vyrábějí.

Vyhrají mléčné nebo sorbety?

Na počasí záleží nejen, zda se bude zmrzlina prodávat, ale také to, jaké jsou preferované. „Poměr je přibližně 60 % mléčných a 40 % sorbetů. Sorbety však výrazně ovlivňuje počasí. Pokud bude opravdu horké léto, předpokládám, že se může poměr otočit,“ říká Pavel Meduna. Tomu může napomoci i novinka, kterou do nabídky zařazuje, jde o osvěžující sorbet ananas.

Jestli si dát tu nebo onu příchuť, řeší téměř každý. A rozdíly v jejich oblibě jsou i kraj od kraje. Každý region v České republice totiž má svou pomyslnou „jedničku“. V Liberci to je levandulovo-borůvková, v Karlových Varech milují čokoládovou, České Budějovice zase mléčnou jahodovou. V Praze „frčí“ všechny příchutě točené zmrzliny.

Nejoblíbenější mléčné zmrzliny Globus:

  1. Vanilková
  2. Jahodová
  3. Čokoládová
  4. Slaný karamel
  5. Kyselé jablko

Sorbety si pak vedou v Globusu takto:

  1. Malina
  2. Černý rybíz
  3. Jahoda
  4. Hruška

Z čeho se vyrábějí zmrzliny v Globusu

V cukrářstvích hypermarketů Globus se dělá letos osmnáct zmrzlin dle vlastní receptury. Klasické zmrzliny obsahují plnotučné mléko, cukr, pasty, ovoce a přírodní extrakty. Do banánové patří čerstvé banány, jahodovou tvoří z 40 % jahody. Chuť vanilkové je dosažena použitím extraktu z vanilkových lusků. Sorbety jsou tvořeny hlavně ovocnou složkou, většinu surovin sorbetů dodává do Globusu výrobce z Moravy.

Příchutě točené zmrzliny Globus:

  • Vanilková

  • Čokoládová

  • Extra tmavá čokoláda

  • Lískový oříšek

  • Jahodová

  • Banánová

  • Mango

  • Červený grep

  • Slaný karamel

  • Pomerančová

  • Kyselé jablko

  • Levandulovo-borůvková

  • Meruňková novinka 2021

  • Sorbet máslová hruška novinka 2021

  • Sorbet černý rybíz novinka 2021

  • Sorbet malina novinka 2021

  • Sorbet jahoda novinka 2021

  • Sorbet ananas novinky 2022

Pro více informací kontaktujte, prosím:

Aneta Turnovská, Globus Lucie Kovandová

Tel.: 739 348 194 Tel.: 604 855 754
e-mail:
a.turnovska@globus.cz e-mail: lucie@luciepr.cz