Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Modrý zázrak z lesa – borůvky – lze sníst přímo na místě nebo si přebytky vychutnat na lahodném borůvkovém koláči.

Borůvky totiž patří mezi nejzdravější ovoce. Skvěle si přitom pochutnáme, a navíc prospějeme i svému zdraví. Mlékárna Valašské Meziříčí přináší nejenom tip na letní pochoutku, sama rovněž vyrábí Smetanový jogurt z Valašska borůvka. Celkem patří do rodiny Smetanových jogurtů již třinácti příchutí, což svědčí o jejich oblibě. Antioxidanty v borůvkách obsažené zachycují volné radikály, tím zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí jejich degenerativním onemocněním. Jsou hlavně ve slupce. Borůvky obsahují také hodně železa a vitamínu C. Posilují imunitní systém, pomáhají regulovat vysoký krevní tlak. Podporují dobrý zrak. Borůvky pomáhají zregenerovat oční sítnici. Mohou pomoci jak proti průjmu, tak proti zácpě – v prvním případě je třeba konzumovat borůvky sušené a ve druhém čerstvé.

Borůvkové koláče – příprava 110 minut + 30 – 40 minut pečení

Ingredience na těsto:

2 hrnky špaldové mouky

1 hrnek polohrubé mouky

150 ml Smetanového jogurtu z Valašska borůvka

150 ml Čerstvého mléka z Valašska

30 g droždí • 100 ml oleje

2 lžíce cukru

1 lžíce rumu

špetka soli

citronová kůra

vejce na potření Ingredience na náplň:

povidla

skořice

cukr Ingredience na tvarohovou směs:

250 g tvarohu v kostce

1 vejce

2 polévkové lžíce cukru

borůvky Ingredience na drobenku:

150 g polohrubé mouky

100 g moučkového cukru

100 g másla

1 vanilkový cukr

Nejprve vlažné mléko smícháme s cukrem a droždím a necháme chvíli nakynout. V jiné míse smícháme obě mouky, jogurt, olej, citronovou kůru, rum, sůl a připravený kvásek. Tuto směs důkladně promícháme a necháme pod utěrkou kynout. Poté smícháme povidla se skořicí a cukrem. Drobenku připravíme smícháním másla, mouky a cukru. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné části, naplníme povidly a pečlivě zabalíme. Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Do každého kousku uděláme důlek, potřeme vejcem a naneseme tvarohovou směs, dozdobíme borůvkami a posypeme drobenkou. Ještě chvíli necháme na plechu kynout. Pečeme v troubě při 190 °C asi 30-40 minut podle typu trouby.

Smetanové jogurty z Valašska Smetanové jogurty jsou specifické svou jemnou chutí a hustou konzistencí. Smetanové jogurty z Valašska vyrábí Mlékárna Valašské Meziříčí bílé s obsahem 10 % tuku nebo s příchutí broskve, jahody, oříšku, čokolády, višně, borůvky, jahody s vanilkou, višně s vanilkou, maliny s vanilkou, brusinka-ostružina s vanilkou, stracciatelly a také s příchutí Marlenka klasik a kakaové, které obsahují 8 % tuku. Jogurtová složka obsahuje pouze smetanu a živé jogurtové bakterie, což dodává jogurtu na kvalitě. Pestré složení dělá ze smetanových jogurtů ideální produkt pro přímou konzumaci i pro studenou i teplou kuchyni. Jsou vyráběné z kvalitního českého mléka z Valašska a lze je zakoupit v celé síti obchodních řetězců i maloobchodních sítí v České republice.