MLÉKÁRENSKÝ VÝROBEK ROKU 2024

Ministerstvo zemědělství Českomoravský svaz mlékárenský Český komitét Mezinárodní mlékařské federace Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha

 

 

Tisková zpráva 21. ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se letos zúčastnilo 24 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 72 výrobků.

Výrobky byly hodnoceny celkem ve 13 soutěžních kategoriích: 1. Konzumní smetany 2. Zakysané mléčné nápoje 3. Jogurty nízkotučné do 3 % tuku 4. Jogurty střednětučné (3,0 – 5,5 % tuku) 5. Jogurty smetanové 6. Smetanové a tvarohové krémy 7. Mléčné dezerty 8. Čerstvé sýry 9. Sýry plísňové 10. Sýry s mazem na povrchu 11. Sýry polotvrdé 12. Tavené sýry 13. Sýrové speciality V rámci soutěže byly dále vyhlášeny „Novinky roku 2024“.

 

Hodnocení za účasti 21 nezávislých porotců proběhlo 24. dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy. U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.

Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl ve třech kategoriích jogurtů, výrobci přihlásili také vysoký počet sýrů, které byly rozděleny do celkem šesti kategorií. V letošním roce nebyl zaznamenán žádný mimořádný trend, oceněné byly zejména výrobky s mimořádnou chutí a mezi ochucenými pak výrobky s novými příchutěmi.

Opět se objevila řada výrobků s reformulovaným složením, například bez laktózy nebo s vysokým obsahem proteinů a pozornost porotců přitáhly gurmánské speciality. Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2024“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 30. května na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v zajímavém prostředí Národního zemědělského muzea v Praze, které umocnilo význam této potravinářské události.

 

Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který od roku 2001 připadá na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný.

Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy a trofeje za oceněná místa v jed notlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a sedm výrobků obdrželo titul „Novinka roku“. Zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků rovněž tři produkty, kterým předali svoji „Cenu médií“.

 

V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský a Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2025“. VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH Kategorie Vítězný výrobek Výrobce Konzumní smetany Smetana 10 % tuku, bez laktózy Mlékárna Pragolaktos, a.s. Zakysané mléčné nápoje Acidofilní mléko z Valašska Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o. Jogurty nízkotučné (do 3% tuku) Opočenský jogurt broskev a meruňka Bohemilk a.s. Jogurty střednětučné (3,0-5,5 % tuku) Olmíci lotus vanilkoví Olma a.s. Jogurty smetanové Smetanový jogurt z Valašska Marlenka – med, kakao, vlašské ořechy Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o.

Tvarohové a smetanové krémy Pribináček banánový SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. Mléčné dezerty Salko slaný karamel Mlékárna Hlinsko, a.s. Čerstvé sýry Lučina nadýchaná se sušenými rajčaty SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.

Plísňové sýry Jihočeská Niva Premium 70 % MADETA a.s. Sýry s mazem na povrchu Dobrý Václav Mlékárna Olešnice a.s. Sýry polotvrdé Lipánek Zlaťáček MADETA a.s. Tavené sýry Smetanito Bel Sýry Česko a.s. Sýrové speciality Sýráci, sýrové tyčinky Mlékárna Olešnice a.s.

V soutěži o „Novinku roku“ soutěžilo celkem 37 výrobků, ze kterých na toto ocenění dosáhlo celkem 7 nových, inovovaných nebo reformulovaných výrobků.

Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal plísňový sýr Jihočeská Niva Premium 70 % ze společnosti MADETA a.s., kterému porotci přidělili rekordních 100 bodů z celkových 100 možných. Absolutní novinkou roku se stal sýr Jihočeská Niva Fit 30 % rovněž ze společnosti MADETA a.s.

Hlavní cenu médiízískala překvapivě sýrová specialita Štěchovický nález, výrobek studentů z Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské v Kroměříži.

30.05.2024 Ing. Jiří Kopáček, CSc. – předseda představenstva Českomoravský svaz mlékárenský z.s.; info@cmsm.cz;