Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

MLÉKÁRENSKÝ VÝROBEK ROKU 2023

Ministerstvo zemědělství
Českomoravský svaz mlékárenský
Český komitét Mezinárodní mlékařské federace
Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky
Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha

Jubilejního 20. ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se letos zúčastnilo 20 tuzemských
výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 52 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem
v 10 soutěžních kategoriích:

  1. Mléko a smetana
  2. Zakysané mléčné nápoje
  3. Jogurty a skyry
  4. Tvarohové krémy
  5. Sýry čerstvé a tvaroh
  6. Sýry měkké a plísňové
  7. Sýry polotvrdé a tvrdé
  8. Tavené sýry a mléčné pomazánky
  9. Sýry k tepelné přípravě
  10. Speciality
    V rámci soutěže byly dále vyhlášeny „Novinky roku 2023“.
    Hodnocení za účasti 16 nezávislých porotců proběhlo 24. dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky
    VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků,
    ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž
    správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.
    U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou
    cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný
    přínos pro životní prostředí.
    Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategoriích jogurtů a tvarohových krémů, výrobci přihlásili také
    vysoký počet sýrů, které byly rozděleny do celkem pěti kategorií. Za nový trend je letos možné označit
    speciálně ochucené sýry (například s rozmarýnem, černuchou, jalapeño), ale také výrobky určené pro
    náročné spotřebitele a gurmány nebo naopak konvenientní výrobky pro „pohodlné“ spotřebitele,
    kterými jsou například sýry k tepelné úpravě. Pokračujícím trendem výrobců zůstávají i nadále
    reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy,
    např. snižování obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou
    komponentou.
    Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2023“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií
    a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny
  11. června na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v zajímavém prostředí Národního
    zemědělského muzea v Praze, které umocnilo význam této potravinářské události.
    Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské
    federace slaví každoročně již od roku 1957 a který připadá právě na 1. června. Záštitu nad letošní
    oslavou převzal ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula.
    Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy za oceněná místa v jednotlivých
    soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a celkem 9 novým/inovovaným
    výrobkům byl předán diplom „Novinka roku“.
    Zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků rovněž tři produkty, kterým předaly svoji „Cenu
    médií“.
    V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský a Sekce pro mléko při
    Potravinářské komoře České republiky nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2024“.
    VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH
    Kategorie Vítězný výrobek Výrobce
    Mléko a smetana TATRA mléko do kávy 4 % Mlékárna Hlinsko, a.s.
    Zakysané mléčné nápoje Acidofilní mléko z Valašska
    plnotučné
    Mlékárna Valašské Meziříčí
    spol. s r.o.
    Jogurty a skyry Řecký jogurt 0 % tuku – mango Polabské mlékárny a.s.
    Tvarohové krémy Lipánek tvarohový kakaový MADETa a.s.
    Sýry čerstvé a tvaroh Zálesák – jemný smetanový sýr
    s příchutí cheddaru a jalapeño
    Kromilk, a.s.
    Sýry měkké a plísňové Král sýrů Hermelín – rozmarýn a
    jemný pepř
    SAVENCIA Fromage & Dairy
    Czech Republic, a.s.
    Sýry polotvrdé a tvrdé Kaškaval mini Mlékárna Olešnice a.s.
    Tavené sýry a mléčné
    pomazánky
    Smetanito Bel Sýry Česko a.s.
    Sýry k tepelné přípravě Sýr na pánev s uzeným sýrem MADETA a.s.
    Speciality Crème fraîche Brazzale Moravia a.s.
    V soutěži o „Novinku roku“ soutěžilo celkem 24 výrobků, ze kterých toto ocenění dostalo celkem
    9 nových nebo inovovaných výrobků.
    Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal tradiční sýr Sýr na pánev s uzeným sýrem ze společnosti
    MADETA a.s., kterému porotci přidělili 97,3 bodů z celkových 100 možných.
    Absolutní novinkou roku se stal Sýr na vidličku z Mlékárny Polná spol. s r.o.
    Hlavní cenu médií získal Selský sýr s probiotiky ze společnosti Moravia Lacto a.s.
    01.06.2023
    Ing. Jiří Kopáček, CSc. – předseda představenstva
    Českomoravský svaz mlékárenský z.s.; info@cmsm.cz; GSM: 602 271 31