MLÉKÁRENSKÝ VÝROBEK ROKU 2023
Ministerstvo zemědělství
Českomoravský svaz mlékárenský
Český komitét Mezinárodní mlékařské federace
Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky
Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha
Jubilejního 20. ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se letos zúčastnilo 20 tuzemských
výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 52 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem
v 10 soutěžních kategoriích:
- Mléko a smetana
- Zakysané mléčné nápoje
- Jogurty a skyry
- Tvarohové krémy
- Sýry čerstvé a tvaroh
- Sýry měkké a plísňové
- Sýry polotvrdé a tvrdé
- Tavené sýry a mléčné pomazánky
- Sýry k tepelné přípravě
- Speciality
V rámci soutěže byly dále vyhlášeny „Novinky roku 2023“.
Hodnocení za účasti 16 nezávislých porotců proběhlo 24. dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky
VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků,
ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž
správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.
U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou
cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný
přínos pro životní prostředí.
Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategoriích jogurtů a tvarohových krémů, výrobci přihlásili také
vysoký počet sýrů, které byly rozděleny do celkem pěti kategorií. Za nový trend je letos možné označit
speciálně ochucené sýry (například s rozmarýnem, černuchou, jalapeño), ale také výrobky určené pro
náročné spotřebitele a gurmány nebo naopak konvenientní výrobky pro „pohodlné“ spotřebitele,
kterými jsou například sýry k tepelné úpravě. Pokračujícím trendem výrobců zůstávají i nadále
reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy,
např. snižování obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou
komponentou.
Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2023“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií
a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny - června na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v zajímavém prostředí Národního
zemědělského muzea v Praze, které umocnilo význam této potravinářské události.
Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské
federace slaví každoročně již od roku 1957 a který připadá právě na 1. června. Záštitu nad letošní
oslavou převzal ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula.
Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy za oceněná místa v jednotlivých
soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a celkem 9 novým/inovovaným
výrobkům byl předán diplom „Novinka roku“.
Zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků rovněž tři produkty, kterým předaly svoji „Cenu
médií“.
V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský a Sekce pro mléko při
Potravinářské komoře České republiky nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2024“.
VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH
Kategorie Vítězný výrobek Výrobce
Mléko a smetana TATRA mléko do kávy 4 % Mlékárna Hlinsko, a.s.
Zakysané mléčné nápoje Acidofilní mléko z Valašska
plnotučné
Mlékárna Valašské Meziříčí
spol. s r.o.
Jogurty a skyry Řecký jogurt 0 % tuku – mango Polabské mlékárny a.s.
Tvarohové krémy Lipánek tvarohový kakaový MADETa a.s.
Sýry čerstvé a tvaroh Zálesák – jemný smetanový sýr
s příchutí cheddaru a jalapeño
Kromilk, a.s.
Sýry měkké a plísňové Král sýrů Hermelín – rozmarýn a
jemný pepř
SAVENCIA Fromage & Dairy
Czech Republic, a.s.
Sýry polotvrdé a tvrdé Kaškaval mini Mlékárna Olešnice a.s.
Tavené sýry a mléčné
pomazánky
Smetanito Bel Sýry Česko a.s.
Sýry k tepelné přípravě Sýr na pánev s uzeným sýrem MADETA a.s.
Speciality Crème fraîche Brazzale Moravia a.s.
V soutěži o „Novinku roku“ soutěžilo celkem 24 výrobků, ze kterých toto ocenění dostalo celkem
9 nových nebo inovovaných výrobků.
Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal tradiční sýr Sýr na pánev s uzeným sýrem ze společnosti
MADETA a.s., kterému porotci přidělili 97,3 bodů z celkových 100 možných.
Absolutní novinkou roku se stal Sýr na vidličku z Mlékárny Polná spol. s r.o.
Hlavní cenu médií získal Selský sýr s probiotiky ze společnosti Moravia Lacto a.s.
01.06.2023
Ing. Jiří Kopáček, CSc. – předseda představenstva
Českomoravský svaz mlékárenský z.s.; info@cmsm.cz; GSM: 602 271 31