Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Letos si sváteční pečenou husu naservírujte s martinským houskovým knedlíkem

Svátek sv. Martina klepe na dveře i s populární kulinární tradicí. V tento den se typicky servíruje pečená husa. Variant, jak jich připravit je nespočet. Letos si k ní ale místo běžného bramborového nebo houskového knedlíku dopřejte přílohu speciální. Martinský houskový knedlík je chutný, nadýchaný a obsahuje tři tajné ingredience, které sváteční menu povýší na umění.

Petr Kosiner, šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička, o martinském houskovém knedlíku říká: „Nemusíte se této přílohy bát, rozhodně není náročnější než klasický houskový knedlík, ale přináší na sváteční talíř mnohem víc chuti. V předpise totiž figurují suroviny jako česnek, hladkolistá petrželka a muškátový oříšek.“

Recept: Martinský houskový knedlík

Suroviny:

550 g hrubé mouky

270 ml mléka

15 g čerstvého droždí

1 vejce

4 rohlíky

1 čajová lžička sušeného česneku

1 hrst hladkolisté petrželky

1 špetka muškátového oříšku

Husí sádlo na potírání

Sůl

Postup:

  1. Do vlažného mléka nadrobte droždí a zamíchejte, aby se rozpustilo. Přidejte vejce a rozkvedlejte. Směs nalijte do mouky, osolte, přidejte sušený česnek, nasekané bylinky a mletý muškátový oříšek. Dobře prohněťte vařečkou.

  2. Starší rohlíky nakrájejte na kostičky a přisypte k těstu. Promíchejte, aby se v těstu rovnoměrně rozprostřely.

  3. Mísu zakryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 30 až 45 minut kynout.

  4. Těsto rozdělte na dva stejné díly a vytvarujte z nich šišky. Potřete husím sádlem a opět uložte do tepla, kde budou asi dalších 15 minut kynout.

  5. Poté uvařte nejlépe v páře. Knedlíky se v páře budou připravovat asi 20 minut, ale závisí to na jejich velikosti.

Tip na úpravu svatomartinské husy:

Jestli si na tradičním svatomartinském pokrmu chcete ještě víc pochutnat, tentokrát husu připravte s hruškami či jablky. S aromatickým podzimním ovocem bude ještě lahodnější. Navíc hrušky i jablka dokáží perfektně ozvláštnit šťávu z masa. Tipy, jak si tento druh drůbeže snadno připravit s hruškami a červeným zelím, najdete ve Velké knedlíkové kuchařce.

Kontaktní osoby:

Kateřina Šimková
Agentura vitaPR

simkova@vitapr.cz

Petr Kosiner
Šéfkuchař Knedlíky Láznička

info@knedlikylaznicka.cz