Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Konec masopustu tradičně znamenal zabijačky. Za tlačenkami a prejtem se dnes lidé vydávají do Globusu

Konec masopustu je tady. Po týdnech střídmé stravy tradice velí se posilnit. V mnoha domácnostech to kdysi znamenalo pořádnou hostinu ze zabíjačky. Ale většina lidí dnes již nemá, od koho domácí jitrnice, jelítka, tlačenku a prejt dostat. Jistotou jsou tak pro mnoho lidí zabijačkové speciality, které dělají řezníci v hypermarketech Globus. V masopustní nabídce nejsou pozadu ani místní pekaři, kteří k zabijačce pečou chleby z žitného kvasu a vyrábí koblihy s několika druhy náplní.

Poctiva-vyroba-Globus_Tlacenka-svetla-a-tmava

Masopust začíná každoročně na Tři krále a končí Popeleční středou, ta letos vychází na 14. února. Bývalo tradicí, že se se skončením masopustu připravovaly na stoly sváteční, hutné pokrmy. Těmi byly většinou takzvané zabijačkové speciality společně s typickými českými chleby. Jídelníček býval doplněn také sladkými pečivy, nejčastěji koblihami a božími milostmi. Pro generaci našich předků nebylo ničím neobvyklým zúčastnit se v rámci širší rodiny v únoru vepřové zabijačky, a tak byly spíže zjara plné masitých dobrot. Statistická data však ukazují, že domácí porážky vepřů jsou na ústupu. Zatím co v roce 2016 porazily české domácnosti 145 tisíc vepřů, loni jich bylo jen 85,5 tisíc, uvádí Český statistický úřad. Nicméně to není tak, že by si Češi tuto gastronomickou tradici zcela odepřeli. Jen si pro hotovou „zabijačku“ dojdou k osvědčenému řezníkovi. „Každoročně v tomto období je o zabijačkové speciality obrovský zájem. Nabízíme proto jaternice, jelita, tlačenky, prejty, ovarový lalok a selskou paštiku. To vše u nás zákazníci zakoupí čerstvé, protože vyrábíme v zázemí hypermarketů,“ řekl Pavel Holeček, vedoucí řeznictví Globus. Zvířata zde neporáží, ale každé ráno dostanou z českých jatek půlky vepřů a dál je zde zpracovávají dle tradičních receptur.

ČSÚ

DOMÁCÍ PORÁŽKY

OBOJÍ

JATKA

2014

119 000

2 759 128

2 640 128

2015

111 700

2 619 972

2 508 272

2016

145 000

2 572 517

2 427 517

2017

107 000

2 444 790

2 337 790

2018

104 000

2 413 685

2 309 685

2019

102 000

2 402 591

2 300 591

2020

97 000

2 377 806

2 280 806

2021

93 000

2 441 622

2 348 622

2022

85 500

2 331 040

2 245 540

Zdroj: Český statistický úřad

O pár metrů dál se v Globusu vyrábí od základu také kvasové chleby, pečou se rohlíky i sladká pečiva. „Často bývaly součástí masopustu sladkosti, nejčastěji to byly plněné koblížky. Na výběr máme s ovocnou náplní, příchutí vaječného likéru či nugátu. Tím, že je zde vyrábíme, zákaznici si je kupují naprosto čerstvé,“ řekl vedoucí výroby a prodeje pekáren Globus Pavel Meduna.

Variace-koblih-od-pekaru-z-Globusu.j

Se svou nabídkou k oslavám masopustu se přidávají i restaurace Globus. Denní nabídce v týdnu 7. 2. – 13. 2. budou kralovat ryze české speciality: Vepřový vrabec s kysaným zelím a bramborovými knedlíky, zabijačkový guláš s houskovými knedlíky nebo jitrnicový a jelítkový prejt s kysaným zelím a bramborami.

úvodní snímek: Reznictvi-Globus-vyrabi-poctive-jitrnice-a-jelita

Pro více informací kontaktujte, prosím:

Aneta Turnovská, tisková mluvčí Globus Lucie Kovandová, PR servis

Tel.: 739 348 194 Tel.: 604 855 754
e-mail:
media@globus.cz e-mail: lucie@luciepr.cz