Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Knedlíkový seriál pokořil 250. díl

Knedlíky Láznička už řadu let spojují milovníky knedlíků také v online prostředí. Jejich facebookovou stránku lze právem považovat za jednu z největších gastro komunit u nás. Sleduje ji 33 tisíc lidí, pro které jsou knedlíky potěšení, vášeň a radost na talíři, jíž má smysl sdílet. Mezi oblíbené rubriky patří Vaření podle Velké knedlíkové kuchařky, ale třeba také Knedlíkový seriál, který dospěl do svého 250. dílu.

První příspěvek v roce 2014

Facebooková stránka vznikla v 25. března 2014. A ještě v témže roce vyšel první díl Knedlíkového seriálu, v jehož rámci tým Knedlíky Láznička veřejnost seznamuje s nejrůznějšími druhy knedlíků a knedlíkům příbuzných pokrmů, jako jsou nejrůznější taštičky, knedlíčky, noky či nočky nebo zavářky do polévek. Svým fanouškům tak předávají originální recepty na pochoutky české i světové kuchyně a řadu tipů a triků, jak na jejich přípravu.

Díl číslo 250 a exotická cesta: Nepálské koprové taštičky

Na jubilejní 250. díl si tým Knedlíky Láznička připravil opravdovou specialitu až z oblasti Himaláje: Nepálské koprové taštičky. Po prvních 4 dnech online nasbíral více než 4000 označení „to se mi líbí“ a velmi rychle přibývají další.

Suroviny:

Těsto je složeno jen ze tří ingrediencí:

  • hladké mouky,

  • másla (10:1)

  • a vody.

Náplň tvoří:

  • kopr,

  • brambory (3:1),

  • žloutek,

  • sůl.

Postup:

  1. Máslo necháme změknout, rozmačkáme a vmícháme mouku, přidáme trochu vody a vypracujeme tužší těsto. Zabalíme do fólie a necháme zchladit.

  2. Poté z těsta rozválíme velmi tenké placičky a z těch hrnkem vykrajujeme kolečka. Na kolečka nandáme připravenou náplň, překlopíme a tlakem prstu uzavřeme na obvodu.

  3. Pokud chceme dodržet originální postup, vaříme v páře v bambusovém parním hrnci 15 až 20 minut. Pokud jej nemáme k dispozici a nechceme do něj investovat (v současné době je možné jej koupit i u nás), je možné jej nahradit takto: na pařák umístíme pečící papír, který předem propícháme. Na něj umístíme jednotlivé taštičky tak, aby se nedotýkaly.

Nepálské koprové taštičky se tradičně podávají k masu. Vynikající jsou například s pečeným bůčkem,“ popisuje tip na servírování Petr Kosiner, šéfkuchař Knedlíky Láznička.

Pokračování bude

Knedlíkový seriál je na světě už 11. rokem. A končit zcela jistě nebude. „Máme tolik receptů, že se fanoušci Knedlíkového seriálu nemusí o jeho budoucnost obávat. Inspiraci pro nové variace objevujeme v historických pramenech, díky cestám po světě, ale také díky fantazii a dokonale zvládnutému postupu přípravy všech rozličných typů knedlíků. Všechny novinky a možnosti nadšeně v kuchyni prověřuje šéfkuchař Petr Kosiner, který s oblibou experimentuje. Vybíráme, ladíme, ochutnáváme a necháváme se knedlíky zas a znovu překvapovat,“ přibližuje Vladimír Zikmunda, spolumajitel Knedlíky Láznička. Receptů je již dokonce tolik, že by vydaly na další díl Velké knedlíkové kuchařky.

A jaké knedlíky se v seriálu objevily v minulosti? Tak třeba Alpský povidlový, Velikonoční patricijský, dezertní třešňové taštičky, Posvícenský, Konopišťský zámecký, Arcibiskupský sýrovo-špenátový.

Kontaktní osoby:

Kateřina Šimková
Agentura vitaPR

simkova@vitapr.cz

Petr Kosiner
Šéfkuchař Knedlíky Láznička

info@knedlikylaznicka.cz

uvodni-obrazek-knedliky-laznicka