Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

K 30 letům samostatnosti Plzeňský Prazdroj a Pivovar Matuška představují společné pivo MY

Praha, 6. ledna 2023 – Češi a Slováci si letos připomínají 30. výročí vytvoření samostatných států. Sládci z Plzeňského Prazdroje a Pivovaru Matuška při této příležitosti uvařili speciál „MY“. Výroční ležák uvařený z českého chmele
a slovenského ječmene připomíná dlouholeté přátelství a spojenectví obou národů, které přetrvalo i 30 let od rozdělení společného státu.
„MY“ bude během ledna na čepu více než tisícovky hospod a restaurací po celém Česku
a Slovensku.

Plzeňský Prazdroj už podruhé spolupracuje při vaření piva s Pivovarem Matuška, aby společně vzdali hold dlouhé společné historii Čechů a Slováků a zejména jejich přátelství, které přetrvává i po osamostatnění obou států. Při vaření výjimečného piva byly použity české i slovenské suroviny.

V roce 2018 jsme společně s Pivovarem Matuška vařili pivo „První“, kterým jsme slavili 100. výročí založení Československa. Jednalo se o vůbec první spolupráci malého a velkého pivovaru v Česku při vaření piva,“ říká manažer programu Volba sládků Tomáš Drahoňovský. „Na tuto spolupráci dnes navazujeme ležákem MY, kterým chceme oslavit 30. výročí samostatnosti Čechů a Slováků. Rozešli jsme se,
a přesto zůstali nejlepšími přáteli a nejbližšími spojenci. MY si i přes rozdílné pohledy budeme vždycky nejlépe rozumět,
dodává Drahoňovský  

Speciál MY je spodně kvašený světlý ležák založený na světlém sladu ze slovenského ječmene, k chmelení sládci vybrali české druhy chmele Žatecký poloraný červeňák
a Saaz Special.
Pivo obsahuje 5,2 % alkoholu a je středně hořké, IBU je symbolických 30 jednotek. Barva je světlá a jiskřivá (12 EBC), v chuti je pivo plné a dobře pitelné. Unikátnost piva podtrhuje i jeho etiketa, kterou vytvořilo Studio Najbrt.

Sládci Tomáš Pokorný z Prazdroje a Jan Najbrt z Pivovaru Matuška společně vytvořili ležák zlaté barvy s vyváženou sladkostí a plností, kterou následuje příjemná hořkost. Vařili jsme jej z českých chmelů a sladu ze slovenského ječmene,“ přibližuje vznik piva Adam Matuška, spolumajitel rodinného Pivovaru Matuška. „Se Slováky toho máme společného mnoho, historicky, kulturně i jazykově jsme si velmi blízcí, lidi obou zemí k sobě poutá osobní přátelství, ale i rodinné vazby. Máme však společnou také jednu výjimečnou věc, a tou je láska k dobrému pivu. Pevně věřím, že chuť speciálu MY osloví Čechy i Slováky a budeme mít zase o jeden důvod k setkávání víc,“ doplňuje Matuška.

Ležák MY se podle stejné receptury vařil jak v kapacitách Plzeňského Prazdroje,
tak v Pivovaru Matuška v Broumech.
Čepovanou verzi z Prazdroje si hosté mohou v lednu vychutnat ve více než 1000 hospodách a restauracích po celé České republice i na Slovensku. Konkrétní podniky lze snadno najít na webu volbasladku.cz.  Čepovaná verze z pivovaru Matuška bude k dostání u stálých odběratelů tohoto pivovaru, mezi kterými je například nově otevřený Automat Matuška. Lahvovou verzi z Broum pak lze zakoupit na e-shopu Pivovaru Matuška a ve vybraných pivotékách. Seznam odběratelů je přístupný na webu pivovarmatuska.cz.

Tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář je médiím k dispozici na těchto kontaktech: mobil: +420 735 189 368, email: zdenek.kovar@asahibeer.cz. 

 

Poznámka pro editory: 

  • Program Volba sládků přináší každý měsíc nový pivní speciál a přispívá k rozmanitosti českého pivního trhu. 

  • Plzeňský Prazdroj tento speciální program spustil v květnu 2015 a přinesl do více než 1000 hospod už přes 60 druhů pivních speciálů. 

  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.  

  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2022 v žebříčku Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma dvě významná ocenění; první místo v kategorii odpovědného reportingu a hlavní cenu Trendsetter mezi velkými firmami. 

  • Pivovar Matuška byl založen 13. 4. 2009 na Velikonoční pondělí. V tento den zde byla uvařena první várka speciálního spodně kvašeného tmavého piva. Svou velikostí se pivovar řadí do kategorie minipivovarů. Pivovar založil sládek Martin Matuška, který v pivovarnickém oboru pracuje od roku 1981. Současným vrchním sládkem je Adam Matuška, syn Martina.