Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Genetické inženýrství v Číně: Vědci šlechtí klimaticky odolné, výnosné a stabilní plodiny

S rostoucím významem pěstování plodin schopných přizpůsobit se změnám klimatu identifikovali čínští vědci v průlomové studii nový přístup, který výrazně zvyšuje produktivitu plodin tváří v tvář vysokým teplotám. 

Očekává se, že zvýšení globální teploty o 2 stupně Celsia výrazně zvýší průměrné ztráty plodin o 3 až 13 procent, což zdůrazňuje naléhavou potřebu odrůd odolnějších vůči teplu pro řešení budoucích výzev potravinové bezpečnosti. 

Inovativní nástroj pro úpravu genů

Vědci z Institutu genetiky a vývojové biologie při Čínské akademii věd použili inovativní nástroj pro úpravu genů, aby vložili prvek tepelného šoku do genu rajčat nazvaného LIN5. Tato modifikace zvyšuje expresi genu při tepelném stresu a snižuje nedostatek cukru v plodech při vysokých teplotách. 

Testy provedené v různých obdobích a lokalitách, včetně skleníků a otevřených polí, ukázaly, že tato strategie zvýšila výnosy rajčat o 14 až 47 procent za normálních podmínek a o 26 až 33 procent při tepelném stresu, čímž zabránila 56 až 100 procentům ztrát výnosů způsobených horkem, uvádí studie nedávno publikovaná v časopise Cell. 

Pokusy zahájily novou éru

Dále experimenty týmu s rýží naznačily, že tato metoda genetického inženýrství může zvýšit produkci rýže o 7 až 13 procent za normálních podmínek a o 25 procent při tepelném stresu, přičemž zmírní 41 procent ztrát výnosů způsobených vysokými teplotami. 

Tyto experimenty účinně zvýšily klimatickou odolnost plodin a zahájily novou éru návrhu klimaticky odolných, vysoce výnosných a stabilních plodin, uvedli vědci. 

Pařížská dohoda z roku 2015 stanovila cíle omezit globální oteplování na hodnoty výrazně nižší než 2 stupně Celsia nad předindustriální úrovní, s úsilím o jeho omezení na 1,5 stupně Celsia do konce tohoto století. 

Foto – China Media Group (CMG)

(Xinhua, rad)

převzato ze: www.sinovize.cz