Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Festival minipivovarů na Pražském hradě slaví 10 let

V pátek 10. června a v sobotu 11. června proběhne jubilejní 10. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, který pořádá Českomoravský svaz minipivovarů. Festival, kterého se bude letos účastnit 50 českých a moravských pivovarů, má za účel představit veřejnosti produkci minipivovarů z celé České republiky a porovnat ji s blízkým zahraničím. V tomto roce se bude jednat o Polsko.

Každý z pivovarů vybere svá dvě nejlepší piva a k degustaci bude připraveno přes 100 druhů piv 33 různých stylů z celé republiky. Celkově se zdarma vyčepuje přes 5 000 litrů piva, což představuje na 66 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadne 39 degustačních dávek. Na Festivalu budou přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří podají návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace o svých pivech. Festival je tak pro milovníky piva jedinečnou příležitostí, aby na jednom místě ochutnali desítky kvalitních vzorků z produkce minipivovarů a nahlédli tak do stále pestřejšího světa malých výrobců piva,“ říká za organizátory Jan Šuráň.

Vstupenky jsou k dispozici online ZDE, na každý den jich je připraveno 1200 a část z nich se bude prodávat i přímo na místě. Počet návštěvníků je limitován místem a bezpečností Pražského hradu. Cena zahrnuje katalog pivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci. Festival se bude konat v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 10. června od 14 – 20 hodin a v sobotu 11. června od 12 – 20 hodin. Milovníci piva se mohou těšit například na populární svrchně kvašené Ale, IPA, NEIPA, sour beery, piva dozrávaná v sudech po jiných alkoholech (barel aged) a samozřejmě také na klasické ležáky.

Přesto, že minipivovary utrpěly za poslední dva roky mnoho ran, můžeme říct, že žijeme dál a společně to oslavíme právě na Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. Pivovarství je totiž národní poklad a bez něho by byl společenský život ve vážném ohrožení,“ uvádí Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů a dodává: Minipivovarů se zdražování energií týká stejně, jako všech ostatních. Pivo je energeticky náročnější výrobek, stejně jako jeho hlavní surovina – slad. Pandemie byla první rána, kterou, zaplať pán Bůh, většina z nás přežila. Přesto od začátku pandemie ukončilo nebo přerušilo svoji činnost téměř 30 pivovarů. S kompenzacemi se totiž na nás jaksi pozapomnělo. Nové pivovary sice vznikly, ale jednalo se převážně o dokončované projekty z doby před pandemií. Věříme, že i s druhou ránou, kterou je extrémní zdražování energií, si nějak poradíme.“

Náklady rostou postupně, největší nárůst očekává Českomoravský svaz minipivovarů po sklizni. „Zemědělci nechtějí, resp. ani nemohou dodržet dlouholeté kontrakty. Hnojiva meziročně narostla o 200 %, cena energie, které je na výrobu sladu a piva zapotřebí poměrně velké množství, se zvedla několikanásobně. Ceny pohonných hmot narostly bleskově a v ceně piva hraje cena dopravy jak surovin a materiálů, tak vlastního výrobku, nezanedbatelnou část. Nyní můžeme říct, že jednoznačně dojde ke zdražení ještě do konce roku, a to podle toho, jak budou končit původní ceny v nákladech. Ceny vstupů totiž rostou podstatně více, než roste celková inflace. U základních surovin je cena ovlivněna navíc úspěšností sklizně a světovými cenami komodit,“ dodává závěrem Michal Voldřich.

Kontakt pro média:

Mgr. Tereza Melišová

PR Manager

melisova@cmsmp.cz