ČESKÝ KAPR 2023 ZNÁ SVÉ VÍTĚZE

Ve dnech 22. – 23. listopadu se uskutečnil další, v pořadí již 17. ročník, prestižní celostátní gastronomické soutěže „ČESKÝ KAPR“, tentokrát v Národním zemědělském muzeu v Praze. Soutěž „Český kapr“ Asociace kuchařů a cukrářů ČR, regionální pobočky Šumava je celostátní gastronomickou soutěží v rámci AKC ČR.

Záštitu nad 17. ročníkem soutěže převzali: ministr zemědělství ČR Mgr. Marek Výborný
a prezident AKC ČR Bc. Miroslav Kubec.

Označení Český kapr je registrovanou ochrannou známkou Rybářského sdružení ČR a je zárukou vysoké kvality této potraviny. Její konzumace se však z velké části redukuje na přípravu smaženého kapra. 40% roční spotřeby kapra se realizuje o vánočních svátcích. Snahou organizátorů soutěže je podpora vzniku nových, moderních kulinářských úprav z této cenné suroviny, ale především podpora růstu dovednosti, tvořivosti a umu soutěžících.

Do finálového klání postupuje 10 nejúspěšnějších účastníků z korespondenční části soutěže,
a to v kategoriích junioři a senioři. Úkolem každého finalisty byla příprava čtyř porcí moderního hlavního chodu včetně přílohy s použitím dominantní suroviny – filetu z kapra, doplněné zeleninou firmy Bonduelle, v časovém limitu 60 minut. Letošní ročník oproti předchozím byl specifický v tom, že každý soutěžící musel mít k dispozici v obou kategoriích i další osobu, která umývala nádobí. Tato osoba se nemohla žádným způsobem podílet na přípravě pokrmu, mohla se však podílet na úklidu kuchyně v průběhu soutěže i po jejím skončení.

Hodnotící komise soutěže složená z výrazných autorit – Bc. Miroslava Kubece, Tomáše Poppa, Davida Kaliny, Ing. Eduarda Levého, Jakuba Sedláčka, která hodnotila především zručnost, moderní technologické postupy, nápaditost, chuť, vůni a prezentaci na talíři. Letošní ročník soutěžící hodnotila i technická komise jako na mezinárodních soutěžích ve složení Vojtěch Petržela a Jan Horák.

V kategorii juniorů obsadila první místo ve zlatém pásmu Yaroslava Keemen z Integrované střední školy Slavkov u Brna , p.o. s receptem kapr, cizrna, raci, slanina. Druhé místo ve zlatém pásmu obsadil Jan Řežábek z Hotelové školy Plzeň a na třetím místě ve zlatém pásmu skončila Nikol Nevřelová rovněž ze střediska praktického vyučování Golden Prague Hotel managed by Fairmont s.r.o.

V kategorii seniorů obsadil první místo ve zlatém pásmu Jaku Lukáč, restaurace Frma fisch and steak s receptem fileta kroketa z kapra, pyré z černého kořene, bramborová rolka, omáčka z bílého vína, kaviár. Na druhém místě ve zlatém pásmu skončil Jiří Eichler restaurace
U Eichlerů Ústí nad Labem a na třetím místě skončil ve stříbrném pásmu Ihor Artokhin Grandhotel Pupp Karlovy Vary.

Jak hodnotí s časovým odstupem člen organizačního týmu pan Oldřich Pítra vystoupení soutěžících?

Letos, stejně jako v předchozích letech, nebyli soutěžící „omezováni“ tematickým zadáním organizátorů, takže každý mohl naplno využít vlastní kreativitu. Snaha ji uplatnit byla vidět u většiny receptů, nejen po stránce použitých surovin, sestavení na talíři, ale i rozmanitostí použitých postupů. A je důležité, že se to nechá říci nejen o seniorské kategorii, ale i o juniorech.

Uspěli ti, co se dokázali soustředit na chuťové sladění všech komponentů, ti, co si nenechali přípravu kapra na poslední chvíli, ti, co ho dobře dochutili a důkladně tepelně zpracovali a ti, co kreativitu udrželi na uzdě.“

Soutěž by se nemohla uskutečnit bez podpory hlavních partnerů soutěže – Ministerstva zemědělství ČR, Rybářského sdružení, GastroJobs.cz, Bonduelle, Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a Národního zemědělského muzea.

Poděkování organizátorů patří také partnerům a sponzorům regionální pobočky Šumava AKC ČR.

Organizátoři – především ředitelka soutěže paní Bc. Miroslava Pítrová, její manžel Oldřich Pítra a další členové regionální pobočky JUDr. Vladimír Vyhnis a Eduard Levý – opětovně dokázali, že Český kapr je potřebnou akcí patřící trvale mezi nejprestižnější celostátní kulinářské soutěže, a že je, a to je snad nejdůležitější, aktivitou lidí ve prospěch druhých a místem setkávání lidí stejných zájmů a hodnot.

JUDr. Vladimír Vyhnis