Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

ČESKÝ KAPR 2023 ZNÁ SVÉ VÍTĚZE

Ve dnech 22. – 23. listopadu se uskutečnil další, v pořadí již 17. ročník, prestižní celostátní gastronomické soutěže „ČESKÝ KAPR“, tentokrát v Národním zemědělském muzeu v Praze. Soutěž „Český kapr“ Asociace kuchařů a cukrářů ČR, regionální pobočky Šumava je celostátní gastronomickou soutěží v rámci AKC ČR.

Záštitu nad 17. ročníkem soutěže převzali: ministr zemědělství ČR Mgr. Marek Výborný
a prezident AKC ČR Bc. Miroslav Kubec.

Označení Český kapr je registrovanou ochrannou známkou Rybářského sdružení ČR a je zárukou vysoké kvality této potraviny. Její konzumace se však z velké části redukuje na přípravu smaženého kapra. 40% roční spotřeby kapra se realizuje o vánočních svátcích. Snahou organizátorů soutěže je podpora vzniku nových, moderních kulinářských úprav z této cenné suroviny, ale především podpora růstu dovednosti, tvořivosti a umu soutěžících.

Do finálového klání postupuje 10 nejúspěšnějších účastníků z korespondenční části soutěže,
a to v kategoriích junioři a senioři. Úkolem každého finalisty byla příprava čtyř porcí moderního hlavního chodu včetně přílohy s použitím dominantní suroviny – filetu z kapra, doplněné zeleninou firmy Bonduelle, v časovém limitu 60 minut. Letošní ročník oproti předchozím byl specifický v tom, že každý soutěžící musel mít k dispozici v obou kategoriích i další osobu, která umývala nádobí. Tato osoba se nemohla žádným způsobem podílet na přípravě pokrmu, mohla se však podílet na úklidu kuchyně v průběhu soutěže i po jejím skončení.

Hodnotící komise soutěže složená z výrazných autorit – Bc. Miroslava Kubece, Tomáše Poppa, Davida Kaliny, Ing. Eduarda Levého, Jakuba Sedláčka, která hodnotila především zručnost, moderní technologické postupy, nápaditost, chuť, vůni a prezentaci na talíři. Letošní ročník soutěžící hodnotila i technická komise jako na mezinárodních soutěžích ve složení Vojtěch Petržela a Jan Horák.

V kategorii juniorů obsadila první místo ve zlatém pásmu Yaroslava Keemen z Integrované střední školy Slavkov u Brna , p.o. s receptem kapr, cizrna, raci, slanina. Druhé místo ve zlatém pásmu obsadil Jan Řežábek z Hotelové školy Plzeň a na třetím místě ve zlatém pásmu skončila Nikol Nevřelová rovněž ze střediska praktického vyučování Golden Prague Hotel managed by Fairmont s.r.o.

V kategorii seniorů obsadil první místo ve zlatém pásmu Jaku Lukáč, restaurace Frma fisch and steak s receptem fileta kroketa z kapra, pyré z černého kořene, bramborová rolka, omáčka z bílého vína, kaviár. Na druhém místě ve zlatém pásmu skončil Jiří Eichler restaurace
U Eichlerů Ústí nad Labem a na třetím místě skončil ve stříbrném pásmu Ihor Artokhin Grandhotel Pupp Karlovy Vary.

Jak hodnotí s časovým odstupem člen organizačního týmu pan Oldřich Pítra vystoupení soutěžících?

Letos, stejně jako v předchozích letech, nebyli soutěžící „omezováni“ tematickým zadáním organizátorů, takže každý mohl naplno využít vlastní kreativitu. Snaha ji uplatnit byla vidět u většiny receptů, nejen po stránce použitých surovin, sestavení na talíři, ale i rozmanitostí použitých postupů. A je důležité, že se to nechá říci nejen o seniorské kategorii, ale i o juniorech.

Uspěli ti, co se dokázali soustředit na chuťové sladění všech komponentů, ti, co si nenechali přípravu kapra na poslední chvíli, ti, co ho dobře dochutili a důkladně tepelně zpracovali a ti, co kreativitu udrželi na uzdě.“

Soutěž by se nemohla uskutečnit bez podpory hlavních partnerů soutěže – Ministerstva zemědělství ČR, Rybářského sdružení, GastroJobs.cz, Bonduelle, Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a Národního zemědělského muzea.

Poděkování organizátorů patří také partnerům a sponzorům regionální pobočky Šumava AKC ČR.

Organizátoři – především ředitelka soutěže paní Bc. Miroslava Pítrová, její manžel Oldřich Pítra a další členové regionální pobočky JUDr. Vladimír Vyhnis a Eduard Levý – opětovně dokázali, že Český kapr je potřebnou akcí patřící trvale mezi nejprestižnější celostátní kulinářské soutěže, a že je, a to je snad nejdůležitější, aktivitou lidí ve prospěch druhých a místem setkávání lidí stejných zájmů a hodnot.

JUDr. Vladimír Vyhnis