Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2022

Ve středu 8. června se v Pardubicích uskutečnil 28. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Soutěžilo se v pěti kategoriích a oceněny byly pekárny z celé České republiky.

Akce se konala ve zrekonstruovaných prostorách výstaviště Ideon Pardubice, kde se během dne prezentovali jednotlivé pekárny a dodavatelé. Slavnostní ceremoniál proběhl pod záštitou kardinála Dominika Duky.

Kvůli neustálému růstu cen energií a vstupních surovin je letošní rok pro pekaře obzvláště obtížný. O to více nás těší, že se i přesto do letošního ročníku soutěže Chléb roku přihlásilo 104 soutěžních vzorků, ze kterých naše odborná porota po dlouhém rozhodování vybrala vítěze jednotlivých kategorií,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republice.

Soutěžní chleby byly hodnoceny 20 certifikovanými komisaři. V propracovaném 100bodovém schématu hodnocení posuzovali senzorické parametry jednotlivých chlebů: vzhled, tvar a objem chleba, kůrku, střídku, vůni a zejména chuť, jež je při hodnocení nejdůležitější. Vítěze v kategorii Chléb mladých vybrali studenti SPŠPaS Pardubice. Vítězové jednotlivých kategorií soutěže získali oprávnění využívat ochrannou známku Chléb roku 2022, chleby umístěné na 2. až 5. místě pak nesou známku Chléb vynikající kvality.

Vítězové jednotlivých kategorií národní soutěže Chléb roku 2022

  • Chléb roku 900–1200 g (dva vítězové se stejným počtem bodů): Beas, a.s. Choustníkovo Hradiště, Pekárna Zelená louka a.s., Herink

  • Chléb roku 500–800 g: Pekárna Racek, s.r.o. Přerov

  • Chléb bez hranic: United Bakeries a.s., Praha

  • Novinka roku: Nopek a.s., Hrušová

  • Chléb mladých: PEK Group, Znojmo

Strategickým partnerem akce je již třináctým rokem společnost Tesco Stores ČR, a. s. Chleby oceněné v soutěži Chléb roku 2022 budou prodávány v síti prodejen tohoto obchodního řetězce.

Jak uchovávat pečivo?

Ještě teplé čerstvé pečivo rozhodně nebalíme do mikrotenových sáčků, nejlépe je ho uchovávat v sáčcích papírových. Pro opravdu správné skladování je ideální mít pečivo uložené v plátěné utěrce nebo plátýnku.

Jak poznáme kvalitní pečivo?

V dnešní době poznáme kvalitu pečiva především podle jeho složení, které by měl mít každý pekař k nahlédnutí. Na dálku rozhodně nepoznáte, že je výrobek např. celozrnný, špaldový apod. Kvalitní pečivo vydrží rovněž déle čerstvé a chutné.

Jak se mění preference chuti českých konzumentů pečiva?

I přestože jsme světová velmoc v sortimentu pečiva a chleba, naše společnost stále touží po novinkách – chléb a pečivo s chia semínky, špaldové výrobky, amarantové výrobky, luštěninové výrobky, ale i např. chléb a pečivo se sušenými rajčaty nebo olivami, sušenou restovanou cibulkou apod. V neposlední řadě jsou hitem spíše pšeničné chleby, které pečou nejrůznější bistra.

Pro další informace kontaktujte:

Tomáš Iľko

Senior PR Consultant, Double-U PR, s. r. o.

E-mail: tomas.ilko@double-u.cz

Tel.: +420 733 529 496

www.double-u.cz