Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Celozrnné a vícezrnné pečivo – o co jde?

V dnešní době, kdy si čím dál více lidí uvědomuje význam zdravého stravování, se výběr pečiva stává důležitou součástí nákupů. Klasické „bílé“ pečivo, tedy pečivo čistě pšeničné, není z hlediska zdravé výživy žádný strašák, někdy ale může být vhodnější spíše pečivo celozrnné nebo vícezrnné. Co tato označení přesně znamenají?

V současné době je zdravá výživa na vzestupu a lidé se stále více zajímají o to, co jedí. Jedním z důležitých rozhodnutí při nákupu potravin tak může být i výběr správného typu pečiva. Celozrnný a vícezrnný chléb jsou často propagovány jako zdravější alternativy k bílému pečivu. V čem se liší a který z nich byste měli zařadit do svého jídelníčku?

Pokud se rozhodujeme, jaký chléb zařadit do jídelníčku, vždy se musíme podívat na složení – to nám prozradí, o jaký typ chleba se jedná. Celozrnný chléb musí podle legislativy obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. V dnešní době se i celozrnná mouka mele velmi najemno, a ve střídě chleba (vnitřní část bochníku) tak nemusí být vidět třeba otruby. „Celozrnný chléb je bohatý na vlákninu a vydrží dlouho vláčný. Hodí se tedy, pokud potřebujete doplnit příjem vlákniny a nepodařilo se vám to během ostatních jídel dne, uvádí Stanislav Janíček, chlebový someliér ze Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Oproti tomu vícezrnný chléb musí obsahovat minimálně 5 % různých druhů semínek (například slunečnice, sezam, dýně, len, chia atd.). Podíl mouky a jejích druhů v tomto typu pečiva není nijak stanoven. Celozrnný chléb může obsahovat kombinaci různých druhů obilných zrn, jako je pšenice, žito, ječmen nebo oves. Nicméně není podmínkou, že zrna použitá v tomto chlebu jsou celá – mohou být oloupaná, čímž ale přicházejí o některé důležité výživové složky.

Ať už se rozhodnete jakkoli, důležité je, aby vám chléb chutnal a zapadal do vašich výživových potřeb.

Tematikou chleba a jeho druhů se zabývá projekt Svazu pekařů a cukrářů v ČR nazvaný Chlebový someliér. V jeho čele stojí Stanislav Janíček, který se snaží přiblížit pekařské řemeslo běžným spotřebitelům a díky své profesi pekařského technologa může široké veřejnosti předávat nejrůznější rady a tipy týkající se pečiva. Chlebového someliéra můžete sledovat na sociálních sítích Facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=100095554262714) a Instagram (https://www.instagram.com/chlebovy_somelier/). Nenechte si také ujít video týkající se rozdílu mezi celozrnným a vícezrnným chlebem, které si můžete pustit na YouTube skrze tento odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=7ihaaLuyXvs.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.

foto:_Stanislav-Janicek

Pro další informace kontaktujte:

Tomáš Iľko

Senior PR Consultant, Double-U PR, s. r. o.

E-mail: tomas.ilko@double-u.cz