Rekordní Národní den železnice přilákal do České Třebové přes 11 tisíc návštěvníků

Uplynulý víkend patřil v České Třebové železniční historii, současnosti i budoucnosti. Do místního depa, kde se odehrávala hlavní část programu letošního Národního dne železnice Českých drah, dorazilo během sobotního a nedělního dne celkem více než 11 300 lidí, což je nejvyšší počet od roku 2019, kdy bylo zavedeno vstupné. Z toho více než tisícovka návštěvníků přišla na sobotní noční světelnou show. Výtěžek nedělního vstupného ve výši 330 tisíc korun půjde na odstranění škod po povodních v Bohumíně.

Děkuji všem návštěvníkům za účast, ale i našim zaměstnancům a partnerům za přípravu a organizaci celého Národního dne železnice. Rekordní zájem ukazuje, že železnice má u nás dobré jméno, mnoho fanoušků a před sebou rozhodně světlou budoucnost, kterou jsme zde reprezentovali množstvím moderních souprav a jednotek, které v průběhu letošního roku uvádíme na české koleje,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Během víkendu se konala více než desítka nostalgických jízd. Návštěvnici si mohli prohlédnout jak historické lokomotivy, tak nejmodernější vozidla. Mezi historickými stroji vyčnívaly například takové skvosty, jako legendární lokomotiva řady 486.0 přezdívaná Zelený Anton nebo 464.202 Rosnička ze sbírek Národního technického muzea. Moderní drážní vozidla pak reprezentovaly jednotky Českých drah pro regionální dopravu RegioPanter a RegioFox a také lokomotiva Siemens Vectron. V průběhu celého víkendu také proběhlo celkem 12 komentovaných prohlídek vozidel na točně a program byl připravený i pro nejmenší návštěvníky.

Vrcholem akce pak byla sobotní noční show. Na točně depa v České Třebové se ve scénickém osvětlení a se živým hudebním doprovodem, o který se postaral soubor Banda di feste, představila více než desítka historických lokomotiv a vozů.

Nový rekord i ocenění rekordmani

Návštěvníci sobotního dne se mohli účastnit pokusu o nový český rekord v podobě počtu návštěvníků, kteří prošli železničním vozem za jednu hodinu. Rekordní zápis se podařilo ustavit, kdy mezi sobotní 11. a 12. hodinou prošlo jedním z vozů soupravy Pendolino celkem 1 061 lidí.

Ocenění si také převzal malý Petr a jeho tatínek Vojta, kteří během léta přepsali historii tuzemské železnice, když za 24 hodin ujeli neuvěřitelných 2 278 km ve vlacích národního dopravce. Kromě poděkování převzali i voucher na další jízdy vlaky Českých drah v hodnotě 5 000 korun.

Proč slavíme Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak konstruktéra parních lokomotiv a stavebního inženýra George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.