Nabídky podané v lesnickém tendru 2025+ začaly hodnotit Lesy ČR

Hradec Králové, 18. října 2024 – V letošním lesnickém tendru Lesů ČR podalo 30 společností 130 nabídek na 12 zakázek, které se budou plnit v letech 2025 až 2029. Soutěží se o provádění pěstebních a těžebních prací za 1,2 miliardy korun. Nabídky podnik vyhodnotí, stanoví vítěze a uzavře s nimi smlouvy, aby mohly práce od ledna začít.

V historii podniku se jedná o jeden z nejmenších tendrů, pokud jde o objem i hodnotu prací a počet zakázek.

Firmy se letos v tendru ucházejí o obnovu dvou tisíc hektarů lesa, ročně asi 400 hektarů a těžbu půl milionu metrů krychlových dříví na 45 tisících hektarech lesa, ročně 140 tisíc metrů krychlových dříví.

V osmi zakázkách spojených s lesnickými činnostmi a prodejem dříví podaly společnosti 82 nabídek a dalších 48 ve čtyřech zakázkách zaměřených na provádění lesnických činností bez prodeje dříví. Sedm zakázek je pětiletých, dvě dvouleté, dvě čtyřleté a jedna tříletá.

Letos podaly firmy téměř jedenáct nabídek na zakázku, tedy nejvíc v posledních pěti letech,“ řekl Dalibor Šafařík, generální ředitel Lesů ČR.

Zakázky se týkají převážně oblastí zasažených před několika lety kůrovcovou kalamitou, například Třebíčska, Telčska nebo Jesenicka. „Lesy jsme tam už obnovili, ale musíme pokračovat v jejich výchově a ochraně,“ dodal Šafařík.

SHRNUTÍ Předpokládaná hodnota tendru činí 1,2 miliardy korun.

130 nabídek podalo 30 společností.

Tendr se týká 12 zakázek a smluvních územních jednotek. Na jednu podali zájemci průměrně 10,83 nabídek.

Přehledy nabídek zde: Veřejná zakázka – Lesnické činnosti s prodejem dříví 2025+ (eveza.cz); Veřejná zakázka – Lesnické činnosti bez prodeje dříví 2025+ (eveza.cz)