Pozvánka na druhý pochod sv. Lukáše, po pěti letech opět v Praze

Sv. Lukáš je patronem cechu malířů a bývá zobrazován jako malíř obrazu Panny Marie. Mezi jeho atributy patří okřídlený býk (obětní zvíře – začíná své evangelium obětí Zachariášovou v chrámě), pero a kniha nebo svitek.

Svatý Lukáš Evangelista je křesťanským patronem malířů (malířské cechy se někdy označovaly jako „bratrstva sv. Lukáše“, jedno z nich bylo v roce 1346 založeno také v Praze). Svatý Lukáš Evangelista je jedním z nejpůsobivějších deskových obrazů Mistra Teodorika, určených k výzdobě karlštejnské Kaple svatého Kříže. Spekuluje se, že může být autoportrétem samotného Theodorika. Je vystaven ve sbírce středověkého umění Národní galerie v Praze. Mistr Teodorik byl přibližně od poloviny 60. let 14. století hlavou malířského cechu v Praze a jeho obraz sv. Lukáše patří k jeho nejlepším dílům.

Ostatky sv. Lukáše

Do kostela sv. Justiny v benediktinském opatství v Padově přicházejí už po staletí poutníci z křesťanského Západu i Východu, aby navštívili hrob sv. Lukáše. Jeho kosterní pozůstatky jsou uloženy v olověné rakvi, pro kterou opat tohoto kláštera Gualpertino Musssato nechal v roce 1313 zhotovit mramorový sarkofág. Významnou část těchto ostatků – celou dobře zachovalou lebku – vyzvedl v Padově v listopadu 1354 po schválení akvilejským patriarchou Mikulášem císař Karel IV. Karlovu úsilí, které bylo motivováno snahou o získávání významných ostatků pro přední české kostely, přitom nepochybně pomohly příbuzenské vztahy. Patriarcha Mikuláš byl jeho nevlastním bratrem, nemanželským synem jeho otce Jana Lucemburského. Po převezení lebky do Čech v roce 1355 ji Karel daroval do Svatovítského pokladu Katedrály sv. Víta na Pražském hradě.

První vyobrazení sv. Lukáše pocházejí již z 8. století (Codex aureus). Ve 13. století namaloval fresku se sv. Lukášem Cimabue v horním kostele v Assisi. Později byl námětem pro řadu slavných malířů (Correggio, Frans Hals, El Greco, Tizian, Guercino, Luca Giordano). Na základě křesťanských legend, které se šířily v Evropě ve 12.století, je Lukáš považován také za malíře a je mu přisuzováno autorství prvního portrétu Panny Marie, který prý namaloval při jejich setkání v Jeruzalémě. Svatý Lukáš maluje Pannu je téma, které bylo častým námětem malířů. Dílo zobrazuje Evangelistu sv. Lukáše, malujícího Pannu Marii s Ježíškem. Tyto obrazy byly často malovány během renesančního období pro kaple sv. Lukáše v evropských kostelech.

Pochod sv. Lukáše

Bude zahájen na Pražském hradě v Kostele Všech svatých (za katedrálou sv. Víta, Nám. U Sv. Jiří), odkud půjde pochod s bubeníky v doprovodu cca 200 osob dolů do Týnského chrámu na Staroměstské náměstí. Sraz je plánovaný v sobotu 19.10. v 9:30-9:45 před Kostelem Všech svatých na Hradčanech. Celá akce začíná v 10 hodin.

Pan farář zde představí relikvii sv. Lukáše (lebku), patrona malířů (poklad Katedrály sv. Víta). Vyzdvihne její význam, historickou cennost a zároveň pohovoří o sv. Lukáši včetně představení Kostela Všech svatých. Poté bude následovat výzva účastníkům, aby uctili relikvii, postupně opouštěli kostel a před kostelem se řadili k pochodu. Na závěr budou z kostela odcházet praporečníci a cechovní korouhev.

 

Tomu všemu bude předcházet slavnostní setkání historické cechovní korouhve, kterou přivezou a na tento obřad zapůjčí zcela výjimečně z Muzea hl. m. Prahy, vyndají ji z přepravních termo obalů a po omezenou dobu povolí její představení účastníkům a její setkání s naší novodobou korouhví.

Tuto historickou korouhev ze zákristie vynese cechmistr pan Rousek a o její historii pohovoří on, případně zástupce cechmistra pan Zeman. Při této příležitosti bude nejspíš žehnání cechovních korouhví a praporů z okolních zemí. Po skončení tohoto setkání bude nutno korouhev ihned odnést, opět ji uložit do termo obalu a odvézt do depozitáře muzea. To je požadavek muzea, aby bylo co nejvíce ochráněna rozdílům teplot, vlhkosti atd.

Předpokládá se, že v kostele se nezdržíme déle než jednu hodinu a poté vyrazíme pochodem do Týnského chrámu.

Tam bychom chtěli dojít po 12. hodině, kdy končí návštěvní hodiny. V Týnském chrámu bude zkrácená mše celebrovaná kardinálem Dominikem Dukou, dále představíme účastníkům oltář sv. Lukáše, jeho historii a vznik cechů v českých zemích včetně představení Týnského chrámu a jeho historie – promluví farář a cechmistr pan Rousek nebo jeho zástupce Zeman.

Zde bude i prostor pro zdravice zástupců zahraničních cechů (Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Slovensko). A nakonec proběhne diskuse s kardinálem Dominikem Dukou. Po mši (cca 14. hodina) bude ještě prohlídka Staroměstské radnice a věže orloje a večerní posezení malířských mistrů z celé Evropy v restauraci „U Vejvodů“.

Akce se se zúčastní prezident mezinárodní organizace malířů UNIEP. Budou přítomni i cechmistři již zmíněných zemí, mistři odborného výcviku, odborní učitelé, žáci / učni a samozřejmě i profesionální řemeslníci z celé ČR.

Pořadatelem slavnosti je sekretariát Cechu s Bc. Janem Zemanem, zástupce cechmistra ČR a vedoucí Pražské cechovní skupiny.

Pro více informací kontaktujte na tel. 777 02 04 03 (Pavel Žatečka, výkonný ředitel CMLT ČR) nebo na email info@cmlt.cz.

 

Jaromír Hampl