Chirurgie budoucnosti už dnes: oční operace s využitím rozšířené virtuální reality

Oční centrum Praha (OCP) se stalo první soukromou klinikou v Evropě, která vyzkoušela unikátní chirurgickou technologii inspirovanou helmami pilotů stíhaček F-35, určenou pro oční operace. Tato průlomová metoda využívá XR 3D mikroskopu a speciálních 3D brýlí, což chirurgům umožňuje provádět zákroky s maximální přesností a vyšší bezpečností pro pacienty. Mikroskop, který reaguje na gesta a pohyby hlavy chirurga, přináší lékařům nebývalou volnost a přesnost při zákroku.

 

Unikátní technologie přichází do OCP

Technologie od izraelské společnosti byla v Evropě poprvé nasazena ve státní Fakultní nemocnici Ostrava a nyní je po dobu čtyř týdnů k dispozici prvnímu privátnímu zařízení v Evropě, Očnímu centru Praha. Chirurgové OCP budou mít možnost vyzkoušet tento systém budoucnosti při operacích šedého zákalu, refrakčních operacích s implantací nitroočních čoček a také při operacích sítnice a sklivce nebo glaukomových operacích.

První zákrok s využitím této technologie provedla 10. října MUDr. Andrea Janeková, FEBO, FEBOS-CR, vedoucí lékařka centra kataraktové, refrakční a vitreoretinální chirurgie.

Pro mě to byl zcela nový zážitek v operativě. XR 3D mikroskop přináší chirurgovi novou, více prostorovou dimenzi. Velkou výhodou pro chirurga je, že se nemusí neustále sklánět k mikroskopu a držet hlavu a krk ve stabilní pozici. Má větší volnost pohybu, což přispívá k lepší ergonomii při operacích,“ říká paní doktorka Janeková o svém prvním operačním dni ve virtuální realitě.

V následujících dnech vyzkouší operace za pomoci virtuální reality další chirurgové Očního centra Praha, primář MUDr. Radan Zugar a doc. MUDr. Jiří Pašta, CSc., FEBO.

Inspirace z letectví

Vývoj naší technologie byl inspirován helmami stíhacích pilotů F-35, které zobrazují všechny klíčové informace přímo před pilotem,“ vysvětluje Marc Cirlin, zástupce společnosti Beyeonics Surgical, a dodává: „Tento koncept jsme přenesli do lékařského prostředí, kde se mikroskopy, zejména v oftalmologii, hojně používají. Bylo přirozené začít pracovat právě s mikroskopem, protože umožňuje chirurgům mít všechny důležité údaje přímo před očima během zákroku.

Díky mikroskopu a individuálně nastavitelným gestům mohou lékaři operovat s ohromující přesností a současně sledovat každý detail v rozlišení, jaké dosud nebylo možné. Zobrazení v reálném čase je živé, realistické a zcela pohlcující – často bývá označováno jako „7D zážitek“.

Bezpečnost a vzdělávání v nové dimenzi

Díky multidimenzionální technologii budou chirurgické zákroky ještě přesnější a bezpečnější. Umožňuje totiž chirurgům zobrazit i ty nejjemnější detaily s větší hloubkou ostrosti a přesností, čímž usnadňuje jejich práci a snižuje rizika. Mikroskop je ovládán jednoduchým pohybem hlavy a umožňuje tak chirurgovi plynule přibližovat nebo měnit úhly pohledu do oka. Navíc je možné i během operace v brýlích zobrazit výsledky předoperačních vyšetření, což umožňuje přesnější plánování a provedení zákroků.

Dalším významným přínosem této technologie je revoluční změna v oblasti vzdělávání začínajících chirurgů. „Jako oční chirurg vnímám obrovský přínos využití tohoto XR 3D mikroskopu nejen pro vlastní operace, ale i pro edukaci začínajících a méně zkušených chirurgů. Díky této technologii může kdokoli nasadit headset a sledovat operaci s naprosto přesným zobrazením každého detailu oka tak, jak ho vidí operující chirurg. To je obzvláště cenné u komplikovaných nálezů, kdy můžeme sdílet detailní postup s mladšími kolegy. Další velkou výhodou je využití mikroskopu pro všechny typy očních operací – od operací šedého zákalu přes operace glaukomu až po zákroky na sítnici a sklivci. Toto revoluční zařízení výrazně posouvá kvalitu a preciznost oční chirurgie a přispívá k nejmodernějším možnostem výuky mikrochirurgie oka,“ říká k využití nové technologie pro vzdělávání paní doktorka Andrea Janeková.