Výlet do Zbirohu tentokrát do centra města

Návštěvu Zbirohu jsme začali na Městském úřadě u starosty města Ing. Josefa Štíchy, MBA, abychom se dozvěděli, na co se mohou obyvatelé i návštěvníci těšit.

V současné době se chystá vycházková zóna pro občany u rybníka Flusár mezi rybníkem a Šrámkovou ulicí. Šrámkova ulice je v trase železnice, kterou roku 1875 vystavěl podnikatel Strousberg. Bude zde i Podzbirožský fit park. Na rybníku Flusár bude molo pro posezení návštěvníků. Molo vybuduje Společnost Colloredo-Mannsfeld v rámci spolupráce s městem. Colloredo-Mannsfeld provozuje ve Švabíně pod zámkem Palírnu a plánuje zřídit malý lihovar. Ten bude vyrábět menší množství lihovin, které budou mít svůj rodokmen. „Loni jsme dostali od Plzeňského kraje dotaci na novou naučnou stezku „Zbirožské vyhlídky“. Naučná stezka Zbirožské vyhlídky je prvotním výchozím projektem k vybudování sítě turistických okruhů v okolí Zbirohu s přesahem do celého mikroregionu. Na Zbirožsku nebyla dosud žádná naučná stezka. Naučná stezka je 7,3 km dlouhá, vede v mírně náročném terénu po turisticky značených cestách. Má 5 zastávek na kterých se návštěvníci na tabulích dozvědí vše o daném místě. Letos chystáme další naučnou stezku „Po starém Zbirohu“ s přispěním Plzeňského kraje,“ vysvětluje starosta Ing. Štícha, MBA. V plánu je i zřízení industriální stezky, vždyť zde byl Strousberg a továrnička Václava Jíši na kuřácké náčiní, které se vyváželo do celého světa.

Pro společné řešení problémů rozvoje mikroregionu, zvýšení kvality života a služeb v této oblasti byl založen v roce 2000 Mikroregion Zbirožsko (dobrovolný svazek 11 obcí – Kařez, Kařízek, Cekov, Sirá, Lhota pod Radčem, Plískov, Drahoňův Újezd, Ostrovec-Lhotka, Líšná, Týček a Zbiroh. Sídlo Mikroregionu je ve Zbirohu a předsedou výkonné rady je Ing. Josef Štícha, MBA.

Destinační společnosti Rokycansko byla založena loni na podzim. Jejími členy jsou Plzeňský kraj, obce Rokycany, Zbiroh, Strašice, Mirošov, Břasy, Hrádek, Mýto a Radnice, Vojenské muzeum na demarkační linii Rokycany a Atom muzeum Brdy. Sídlem společnosti jsou Rokycany. Destinační společnost má za úkol zajišťovat koordinaci a kooperaci poskytovatelů služeb cestovního ruchu na daném území (destinaci) za účelem efektivnějšího řízení turismu v regionu. Snaží se zajistit udržitelný rozvoj území, konkurenceschopnost na trhu, ucelenou nabídku aktivit a spolupráci jednotlivých subjektů a propaguje celý region.

 

Letošní akce

Celé prázdniny se budou konat koncerty v rámci Vačkářova hudebního léta. V sobotu 24.8 se budou v proluce na Masarykově náměstí „Medové slavnosti a jarmark“. Budou ukázky řemesel, program pro děti a kulturní program. Sobota 14.9. bude patřit již 13 ročníku pochodu „Zbirožský puchýř,“ loni se na dvou trasách 17 a 8 km zúčastnilo 400 turistů. Tradiční Havelské posvícení se spojí s podzimními trhy v sobotu 19.10.Výlov Čápského rybníka na podzim bude otevřen pro veřejnost. Město plánuje na Vánoce prodávat na náměstí ryby i vánoční stromky.

Divadelní festivaly Sládkův Zbiroh probíhaly od roku 1954 na letní scéně do roku 1989. Zúčastňovali se jich místní ochotníci i ochotníci z celých Čech, v příštím roce se plánuje opět festival obnovit.

Sládkova vila na kraji Zbirohu byla ve vlastnictví města od roku 1912 až do sedmdesátých let, pak ji bohužel město prodalo. Je to nenapravitelná škoda, mohlo tam být krásné Sládkovo muzeum. Druhý případ je Babkova vila nad školu, kde je v bezprostřední blízkosti nová mateřská školka. Stará školka byla prodána soukromníkovi a z nové školky se lze dostat jen přes soukromý pozemek. Zde město řeší odkup a doufejme, že se podaří.

Nábytek z pražského bytu J.V.Sládka

Přesunuli jsme se do Muzea J. V. Sládka a Městského muzea Zbiroh, které bylo zřízeno v roce 1952. Muzeum se nachází na původním místě rodného domku básníka, dům přestavěl na jednopatrovou budovu básníkův otec Petr Sládek v roce 1885. Nad vchodem do muzea je umístěna pamětní deska básníka od sochaře Antonína Odehnala. V 1.patře je Muzeum J. V. Sládka. Stálá expozice je jednou z nejstarších v České republice. Prostřednictvím nábytku a zařízení z pražského bytu, instalovaného ve třech místnostech, se přeneseme do Sládkova soukromého života.

Z bohatých dokumentů, chronologicky uspořádaných na 12 panelech, si uděláme plastický obraz o Sládkově dětství, studiích, literárních začátcích, dobrodružném pobytu v Americe, o jeho láskách i bolestech, plodné básnické, novinářské a překladatelské činnosti i o jeho životě rodinném. Cennou zajímavostí jsou Sládkovy amatérské fotografie dokazující, že nebyl jen velkým básníkem, ale i pohotovým fotografem, který na tehdejší dobu mistrně ovládal techniku fotografie a kompozice. Z jeho snímků si můžeme udělat představu o tom, jak vypadal Zbiroh koncem 19. a počátkem 20. století. Zachovala se i Sládkova knihovna. Muzeum pořádá každý rok na jaře otvírání studánky, která inspirovala básníka k napsání básně Lesní studánka. Sládek rád chodíval na návštěvy ke svému strýci mlynáři Sýkorovi. Cestou při Zbirožském potoce je v malém údolíčku nenápadná studánka, u které se možná Sládek zastavoval, aby se osvěžil. Básníka tu dnes připomíná pamětní kámen. Sládek patří mezi zakladatele české poezie pro děti, spisovatele vlastence. Jeho překlad Shakespeara (33 z 37 jeho dramat) obsahuje více veršů než anglický originál.

Městské muzeum, založené roku 1933 bylo původně umístěno v 1. poschodí bývalé radnice, nyní je v přízemí budovy Sládkova muzea. Stálá expozice dokumentuje vývoj železářství a cechů provozovaných na Zbirožsku, zaniklé cvočkařské řemeslo a období podnikání „Krále železnic“ B. H. Strousberga. Trvalá výstava dále připomíná továrničku Václava Jíši na kuřácké náčiní a řemeslně dokonalé výrobky, které v ní vznikaly pod rukama zručných dělníků na přelomu 19. a 20. století.

Žasnete nad nádherně vyřezávanými fajfkami a dalším i kuřáckými potřebami. V další části expozice jsme se podívali do tradiční selské jizby vybavené starožitným venkovským malovaným nábytkem z 19. století i drobnými předměty z každodenního života. V muzeu probíhají krátkodobé výstavy a kulturní akce. Součástí muzea je bohatá knihovna.

Na náměstí pod muzeem je Informační centrum mikroregionu Zbirožsko, kde Vám ochotně poradí a vybaví Vás prospekty. Za centrem je proluka, kde se pořádají pravidelné sobotní promenádní koncerty. Radnice čp.41 z roku 1784 byla přestavěna roku 1869 a v r. 1994 rekonstruována na dům s pečovatelskou službou, knihovnu a restauraci. Protější dům čp. 112 byl původně měšťanská škola postavená v r. 1901, dnes v rekonstruované budově sídlí městský úřad. V domě čp.97 byla továrna V. Jíši na kuřácké náčiní a hole. Před domem je kašna zrekonstruovaná v r. 1994, původně byly na náměstí 4 kašny.

Nasytili jsme naši touhu po památkách a zajímavostech Zbirohu a tak přišel čas nasytit žaludek. Na náměstí je restaurace Na Radnici. V domě (bývalá radnice), který vlastní město je ještě Domov s pečovatelskou službou a knihovna. Město pronajalo restauraci Letňanskému pivovaru z Prahy 6, letos 8.1. byla restaurace otevřena. Vedoucím je Martin Šesták ze Žebráku. „Ve Zbirohu mám kamarádku, slovo dalo slovo, říkal jsem já bych tu rád otevřel hospodu, protože ty, co jsou tady nejsou to, co bych si představoval. Kamarádka řekla jedna je tady volná. Tak jsem se se starostou domluvil,“ vysvětlil Martin Šesták. „Je tu prostor dřívější kavárny, nyní je tam sklad. Máme v plánu tam udělat samostatný salonek, abychom mohli pořádat i větší akce,“ dodává Šesták. V letní sezoně by rádi doplnili předzahrádku. Na náměstí restaurace tohoto typu není. Vaří klasickou českou kuchyni, obědy i večeře, na víkendy jsou speciální nabídky-minutky. Letňanský pivovar je název firmy, pivovar se nepodařilo zřídit. Mají restauraci v Praze Na Kotlářce s tradiční kuchyní rozšířenou o Tex-Mex speciality.

Majitel restaurace p.Šesták

Na čepu tam je 6 druhů čepovaného piva. Pivo dle vlastní receptury vaří spřátelené pivovary. Řeporyjský pivovar vaří pro zdejší restauraci „Radničák“. S vynikajícím kuchařem Jaroslavem Havlem spolupracují již delší dobu. Ochutnali jsme vepřovou panenku, byla měkoučká, lahodná, maximální spokojenost. Restaurace má hezký, moderní design, stropní světla jsou ve tvaru otvíráků piva.

Kvízy – vědomostní týmová hra oblíbená po celém světě se dostala i do restaurace Na Radnici. Utvořené týmy hrají každou středu od 18:00. Proběhne 5 kol, 51 otázek, fajn ceny. Otestujete své znalosti z přírodních věd, cit pro popkulturu, povědomí o současných událostech, ze sportu, znalosti České republiky, Evropy a celého světa. Jaké jsou výhry? 1. místo – sleva na účet 30 % 2. místo – poukaz na jídlo v ceně 250Kč 3. Bonusová – runda panáků Utvořte tým a zkuste to!

Jaromír Hampl Foto: město Zbiroh, Petr Brodecký