Kdo je Jan Černý a jaký je jeho styl?

Jan Černý je výrazná osobnost na české módní scéně, známý svým inovativním a avantgardním přístupem k designu. Jeho tvorba často kombinuje prvky streetwearu s luxusními materiály a sofistikovanými střihy. Jaké kousky včetně doplňků má ve svém šatníku a co nosí nejčastěji?

Návrhář Jan Černý se prosadil nejen v České republice, ale i na mezinárodní scéně. Jeho práce byla prezentována na prestižních módních přehlídkách a získal si pozornost významných módních kritiků. Jeho jméno je spojeno s inovací, moderním přístupem a nadčasovostí. Cenné zkušenosti nasbíral i na půlroční stáži v centrále Louis Vuitton v Paříži, kde nahlédl pod ruce slavnému designérovi Virgilu Ablohovi, dnes již zesnulému. Na pole české módy se Jan Černý zařadil v roce 2017, kdy ho jeho neotřelý pohled na současnou streetwearovou módu vystřelil mezi nejvyhledávanější návrháře u nás a loni představil svou značku JAN SOCIÉTÉ.

Kde bere inspiraci?

Mladý talentovaný návrhář Jan Černý je známý pro svou schopnost pracovat s kontrasty a vytvářet odvážné, ale nositelné kousky. Jeho kolekce často reflektují aktuální společenská a kulturní témata, což jim dodává intelektuální hloubku. Inspiraci pro své kolekce čerpá z různých zdrojů, často z městského prostředí, subkultur a popkultury. Jeho oděvy nejsou jen módou, ale také formou vyjádření, která kombinuje estetiku s hlubším poselstvím. Jeho styl lze tedy popsat jako progresivní a vizionářský, s důrazem na kvalitu a originalitu.

Smysl pro detail

Používá inovativní techniky a netradiční, avšak vždy kvalitní, materiály, což mu umožňuje posouvat hranice tradičního módního designu. Ve své loňské kolekci například pracoval s termoaktivním nylonem, který při kontaktu s pokožkou mění barvu, nebo použil třívrstvé aluminiové plátno, kde byla mezi dvěma bavlněnými plátny vložena vrstva aluminia, což umožnilo materiál dobře tvarovat. Jeho práce je často charakterizována výraznými siluetami, netypickými konstrukcemi a detailním zpracováním. Jeho kolekce zahrnují hlavně sportovní a volnočasové oblečení, které mu umožňuje oslovit širší publikum.

Hlubší poselství

Jan Černý také často spolupracuje s různými umělci a je ambasadorem mnoha značek, ke kterým patří například Ploom, což mu umožňuje přinášet nové perspektivy do své tvorby i být součástí mnoha zajímavých projektů. Nedávno se tak stal porotcem soutěže Ploom Design Competition, kde vybíral vítěze z řad mladých umělců, kteří svou tvorbu mohli představit na Design Weeku v Miláně.

Oblíbený styl

A co najdete nejčastěji v šatníku Jana Černého? Asi vás nepřekvapí, že obléká hlavně módní kousky ze své vlastní dílny. V jeho skříni proto najdete převážně unixex módu, která inspiruje širokou veřejnost i některé celebrity. Můžete ho vídat v outfitech, které jsou jak funkční, tak i esteticky výrazné, což odráží jeho designérskou filozofii.

Svůj šatník stavím čistě logicky. Mám dostatečnou zálohu svých každodenních nezbytností – tedy trik, mikin a kalhot – v drtivé většině JAN SOCIÉTÉ. Poté mám nějaké kreativní košile a obleky pro společenské události. A třetí skupinou jsou moje oblíbené designerské kousky, které si čas od času dopřeju. To můžou být výraznější kusy v šatníku nebo doplňky, šperky a sluneční brýle,” prozrazuje ambasador Ploom Jan Černý.

3 věci, které jste o něm nevěděli

Kromě módy má rád také zvířata a miluje svého psa Tabiho. V loňském roce objevil svůj koníček v podobě potápění a jako malý chtěl být architektem. Architektura ho v podstatě stále zajímá, i proto odebírá americký časopis Architectural digest, který je oslavou designu, architektury a umění, ve kterém nachází stále spoustu inspirace.