Velikonoční knedlíková pochoutka

Blíží se období Velikonoc. Kromě nádivky, drůbeže na mnoho způsobů nebo velikonočního beránka si můžete připravit i další specialitu. Ta se bude perfektně hodit k dalšímu typickému jarnímu pokrmu – králíkovi se špenátem. O čem je řeč? O patricijském velikonočním knedlíku.

Málokdo tento druh knedlíku zná, ale patří k delikatesám. Jde o trochu náročnější knedlíkovou specialitu, ta se vám ale za snahu odmění nepřekonatelnou chutí, ve které se budou mísit čerstvé bylinky, kešu oříšky, králičí játra a anglická slanina.

Recept: Patricijský velikonoční knedlík s králičími játry

Suroviny:

150 g králičích, případně kuřecích jater

100 g anglické slaniny

200 ml mléka

8 rohlíků

2 vejce

hrst petržele kudrnky

200 g kešu oříšků

2 stroužky česneku

špetka muškátového oříšku

sůl a pepř

trocha strouhanky pro případné zahuštění

Postup:

  1. Rohlíky nakrájené na kostičky namočte do mléka a žloutků. Z bílků vyšlehejte tužší sníh.

  2. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky. Játra očistěte a také nakrájejte. Na pánvi nejdřív zlehka opečte anglickou slaninu, aby pustila tuk. Potom orestujte také játra a nasekaný česnek. Vše přesuňte do mísy k namočenému pečivu. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.

  3. Kešu oříšky nasekejte a polovinu množství nasypejte k masové směsi. Přidejte také nakrájenou kudrnku a propracujte. Jako poslední zlehka vmíchejte našlehaný sníh. Protože velmi záleží na druhu a stáří použitého pečiva, budete možná potřebovat přidat trochu strouhanky, aby těsto mělo dobrou soudržnost.

  4. Z těsta vyrobte malé knedlíčky a obalte je ve zbytku nasekaných oříšků. Vařte v páře cca 15 minut. Dobu vaření je nutné přizpůsobit velikosti knedlíčků.

Tip šéfkuchaře:

Když nemáte k dispozici králičí játra, sáhněte po kuřecích, odvedou dobrou službu, i když nejsou tak jemná. A co se vaření týče, vždy vařte v páře. Ve vodě by se bohužel oříšky na povrchu odlepily. A v páře navíc hezky změknou,“ radí Petr Kosiner, šéfkuchař Knedlíky Láznička.

Jak ještě servírovat Patricijský velikonoční knedlík, prozradí Velká knedlíková kuchařka.

Kontaktní osoby:

Kateřina Šimková
Agentura vitaPR
+420 724 189 342
simkova@vitapr.cz

Petr Kosiner
Šéfkuchař Knedlíky Láznička
+420 777 949 043
info@knedlikylaznicka.cz