Ve varu: Lehce, neotřele a jedinečně. Tak lze vařit vegetariánsky
Dobrý den, ahoj!
Baví vás odlehčené recepty Chefa Davida Müllera? Mám pro vás další jejich dávku. Nenechte si ji ujít. David je majitelem restaurace v německém městě Hanau, rád prozkoumává své hranice i možnosti a snaží se je posouvat kupředu. Jak sám říká, jídlo změnilo jeho život. Důraz neklade na nejnovější vybavení, ale na to, jestli najde v jídlech odlišnosti. Rád cestuje a sbírá recepty. Využívá lokální trhy, menu hostům předává napsané vlastní rukou.
Co by mělo jídlo od Davida splňovat? Chce servírovat takové pokrmy, které upoutají oči hosta, naladí chuťové a čichové buňky a plně uspokojí žaludek. Každý host musí cítit, že je pro něj připraveno s největší pečlivostí.
Znáte batáty, víte, co s nimi, a chutnají vám? Umíte je připravit tak, aby chutnaly a skvěle se doplňovaly s dalšími pokrmy? Lahůdka z Orientu má mnoho využití, stačí se jí nebát a správně ji okořenit.
V neposlední řadě se naučíme zpracovat houby jinak než do klasické smaženice či houbovky. I taková houba totiž může být kulinární lahůdkou dne – když je zpracovaná neotřele. Co takový bramborovo-parmazánový muffin na hlívě královské s jarní cibulkou?
Dobrou chuť a hodně inspirace.
Dívejte se už v neděli 4. 2. od 15. 10 na Primě.
PEČENÉ SLADKÉ BRAMBORY (BATÁTY) S BALZAMIKOVÝMI FÍKY, SÝREM FETA, GRANÁTOVÝM JABLKEM A MÁTOU
Doba pečení: 20 min
Příprava: 15 min
Počet osob: 4-6
- 2-3 kg sladkých brambor
- řepkový olej
- cukr
- sůl
- 1 kg fíků
- 1 l balzamiko octa
- 400 g feta sýra
- 1 svazek máty
- 1 granátové jablko
Batáty nejdříve omyjeme ve vodě, slupku neodstraňujeme, získáme tak více betakarotenu. Nakrájíme je na měsíčky nebo na větší hranolky, dáme
do libovolné formy nebo na pekáč vyložený pečícím papírem, přidáme cukr, sůl, olej a vložíme do trouby na cca 20 minut na 200°C.
Mezitím si připravíme fíky s balzamikem. Do rendlíku nalijeme balzamiko ocet, přidáme cukr, zamícháme a necháme vařit. Nakrájíme si fíky. Každý fík rozkrojíme na 4 měsíčky. Když balzamiko vaří, přidáme nakrájené fíky
a zredukujeme.
Nakonec si připravíme pánvičku a nasucho opékáme upečené batáty. Když jsou batáty pěkně orestované, přendáme je na talíř a servírujeme spolu s balzamikovými fíky, rozdrobeným feta sýrem, granátovým jablkem a mátou.