Odlesky Crystal Valley Week 2023

V Liberci můžou milovníci skla stále ještě navštívit čtyři výstavy a dvě zajímavé sklářské instalace, které připomínají letní festival skla Crystal Valley Week. Druhý ročník velkého svátku skla trval od 28. srpna do 2. září a na své akce po celém městě přilákal víc než 20 000 návštěvníků, nejen Česka, ale i ze sousedního Německa a Polska.

Do 24. září jsou v neorokokové kavárně Pošta k vidění 2 výstavy. V první, nazvaní trefně NAHUTI, svou tvorbu představuje hned pětice českých sklářů navíc s jejich potomky, kteří pokračují v rodinné tradici. V druhém případě jde o multimediální instalaci Pocta filmu Glass Onion. Ta vzdává hold sklářské tvorbě pro detektivní příběh Riana Johnsona Glass Onion: A Knives Out Mystery z produkce Netflix.

David Sobotka, umělecký ředitel Sklárny Pačinek, který stojí za konceptem i přípravou obou výstav, zve návštěvníky na poslední komentované prohlídky. Ty se uskuteční 21. a 24. září, vždy od deseti hodin dopoledne. Jako průvodce na nich bude hovořit například o uměleckých sklářích, kteří mají v kavárně vystavenou svou tvorbu, ale i o práci pro světové filmové producenty.

Až do 24. září je také přístupná výstava Shluky/Clusters v Malé výstavní síni. Představuje skleněné skulptury plné vnitřního napětí, které vytvořila sklářská výtvarnice Vendulka Prchalová. Autorka spolu s kurátorem Michalem Vaníčkem pracovala s celým prostorem městské galerie. Vytvořila tam zcela novou atmosféru, které dává ještě víc vyniknout jejím surrealistickým taveným plastikám.

Do 16. října si můžou návštěvníci parku nově zrekonstruovaného Liebiegova paláce prohlédnout dvě instalace sklářských škol z Křišťálového údolí. Ve výšce mezi korunami stromů se třpytí rozměrný objekt Křídla, který vznikl v rámci festivalu Lustrfest ve Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově. Lustrovými ověsy společnosti Preciosa ho dozdobili sami návštěvníci šenovského festivalu skla. Na dalším stromě můžou příchozí obdivovat instalaci železnobrodské sklářské školy nazvanou „Plody z ráje.“

V galerii Ahoj Nazdar Čau je stále ještě výstava autorského studia Penocze, najdete ji ve Frýdlantské ulici na venkovní zdi kina Varšava. Sklářské výtvarnice Eva Nováková a Irena Czepcová připravily pro dvě vitríny výstavního prostoru volnou prezentaci své dosavadní tvorby a pojmenovaly ji „Bez názvu (nám všem, k oslavě designu a skla.)“

Druhý ročník sklářského festivalu Crystal Valley Week připomíná i část velké výstavy

Flora & Glass, kterou můžou návštěvníci liberecké botanické zahrady stále ještě najít mezi vzácnými rostlinami. Křehké sklo společnosti Crystalex je umístěno nejen ve skleněných vitrínách, ale i přímo mezi zelení v  pavilonech. Zůstalo ale jen tam, kde zahradníkům nepřekáží v péči o rostliny.

Další podobnější informace

NAHUTI

Dvě z expozic hostí bohatě zdobený prostor neorokokové kavárny Pošta. Na výstavě NAHUTI představuje svou tvorbu pětice známých českých sklářů Petra Kuchtu, Miroslava Liederhause, Petra Novotného, Jiřího Pačinka a Martina Štefánka. Čtyři z nich doprovází i následovníci, potomci sklářských rodin.

Výstava je doplněná obrovskou LED obrazovkou, na které můžou návštěvníci sledovat vystavené objekty ve velkém zvětšení. Každé skleněné dílo natočil Ondřej Rea speciální kamerou. Ta ho snímala na otočném stojanu zblízka a z úhlů, ze kterých je lidské oko na výstavě nemůže vidět. „Líbila se mi myšlenka ukázat sklo z jiné perspektivy,“ vysvětluje Ondřej Rea: „Chtěl jsem nechat světlo pronikat do detailů jeho struktur, dívat se, jak spolu reagují barvy, bublinky a prvky, které tam zanechali sklářští mistři. Objevovat v každém díle něco, co je při běžném pohledu neobjeveno. I proto jsem využil makro probe objektivy, které umožní detaily pozorovat z nečekané perspektivy a dívat se na místa, která běžnému pozorovateli zůstávají jinak skryta.“

TRIBUTE TO GLASS ONION

Návštěvníky kavárny Pošta zajímá i multimediální instalace Tribute to Glass Onion, která je věnovaná spolupráci sklárny Pačinek Glass s T Street production a Netflixem. Umělecký sklář Jiří Pačinek vytvořil znovu podle původních výkresů výtvarníka Johna Dextera deset vybraných křišťálových objektů, kterými byli ve filmu Na nože oklopeni herci jako Daniel Craig, Kate Hudson nebo Edvard Norton.

Návštěvníci výstavy se můžou pohodlně usadit na rudých sametových židlích a sledovat nejen skleněná díla, ale současně i na obří velkoplošné obrazovce i hlavní scénu zmiňované detektivky a následně i práci sklářů na huti v Kunraticích u Cvikova.

Výstavu v kavárně Pošta hodnotí ředitel Crystal Valley David Pastva: „To je jedna z našich nejnavštěvovanějších expozic, jen vernisáže se 28. srpna zúčastnilo více než 350 návštěvníků. Do dnešních dní jich bylo celkem zhruba 3000. Obě ty výstavy návštěvníky stále lákají a to nás těší, i proto pořádáme dvě další komentované prohlídky. My už se také připravujeme na Crystal Valley Week 2024, zatím hledáme možnosti nových prostor i nových účastníků.“

Křídla

Design kovových Křídel navrhla Anežka Jenčovská, v současnosti studentka třetího ročníku oboru Design svítidel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské z Kamnického Šenova. Světelný objekt dotvářeli návštěvníci šenovského svátku skla Lustrfest 2023. Na ocelovou konstrukci připevňovali čiré lustrové ověsy, které si přinesli z domova, další dodala společnost Preciosa Lighting. Křídla zdobí park v Liebiegově paláci, visí mezi dvěma stromy a jejich ověsy se třpytí ve slunečních paprscích.

Plody z ráje

150 let starý červený buk, který vévodí parku Liebiegova paláce zdobí 78 velkých skleněných koulí zavěšených na jeho větvích. letos v červnu je ve školní huti vyrobili studenti Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě.

Crystal Valley Week (Týden Křišťálového údolí)

Je sklářský festival, který do Liberce na týden koncentruje umělecké skláře, velké sklářské firmy, šperkaře i tvůrce bižuterie z celého Křišťálového údolí. Letos navštívilo svátek skla víc než 20 000 lidí. Nabídl jim umění, hudbu i zábavu a především představil jednotlivé tvůrce prostřednictvím výstav, výtvarných dílen, speciálního Křišťálového trhu na náměstí před libereckou radnicí, nebo dvoudenní prodejní výstavy bižuterie a šperku v Krajské vědecké knihovně. Návštěvníci festivalu si mohli v rámci stálého programu po celý týden vyzkoušet mimo jiné práci se žhavou sklovinou a píšťalami u sklářské pece, ale i broušení skla pod dohledem skutečných mistrů svého oboru, ale i třeba jen se skláři pohovořit. Sklo hostilo kreativní centrum Linserka, nově i Botanická zahrada, Severočeské muzeum a Liebiegův palác, Malá výstavní síň i kavárna Pošta. Zcela vyprodaná byla PetchaKucha Night s tematickým názvem (Ne)rozbitní v historickém kině Varšava. Velký zájem byl i o jízdy vyzdobenou historickou Křišťálovou tramvají a další program. Celý festival vyvrcholil velkou módní show v industriálním prostoru tramvajového depa v podání ikony české módy Liběny Rochové a 4 absolventů ateliéru designu oděvu a obuvi pražské UMPRUM. Téměř 400 návštěvníků mohlo kromě módy obdivovat i sklářskou tvorbu, konkrétně šlo o design, který pro skleněné objekty navrhli právě mladí diplomanti, které na UMPRUM vedla Liběna Rochová.

Křišťálové údolí (Crystal Valley)

Je oblast světově jedinečné koncentrace a pestrosti sklářské, bižuterní, kamenářské a šperkařské tvorby a výroby. Crystal Valley je založeno na dokonalém tradičním řemesle a umu místních lidí, které představuje veřejnosti. Značku Křišťálového údolí prezentuje Agentura regionálního rozvoje Libereckého kraje jako zásadní lákadlo pro místní i turisty z ČR i zahraničí. Kraj je oblíbenou turistickou oblastí, každoročně do něj proto míří tisíce návštěvníků za přírodou a sportem, má ale především unikátní postavení právě ve světě uměleckého skla, bižuterie a šperku. Napříč Libereckým krajem je totiž více než 160 sklářských, bižuterních a šperkařských firem, živnostníků, muzeí a škol, a ti všichni by měli být oblíbeným turistickým cílem. Do projektu Křišťálové údolí je jich v současnosti zapojeno téměř 80. Snahou je podporovat tradiční tvůrce, ale také ukázat jejich práci návštěvníkům v jiném úhlu pohledu, z co největší blízkosti, takříkajíc na dosah ruky.

Více informací o Křišťálovém údolí naleznete na webových stránkách CrystalValleyWeek.cz, nebo na facebookovém profilu Visit Crystal Valley.

 

Kontakt pro novináře

Lucie Fürstová, e-mail:I.furstova@arr-nisa.cz,