VĚRA KRUMPHANZLOVÁ

OBRAZY

Nová síń 28.2.

 

 

Narozena 6.prosince 1946 v Praze, povoláním malířka, ilustrátorka, členka Jednoty umělců výtvarných, FF16 (Francouzská frakce), Asociace jihočeských výtvarníků. Žije a pracuje v Praze. Vystudovala Střední umělecko průmyslovou školu sklářskou a Vysokou školu umělecko průmyslovou.

V roce 1999 ziskala měsíční stipendijní cestu do Francie od nadace Rainer Maria Rilke. Druhou cestu v roce 2009, do atelieru malíře Jeana Miotte, ve francouzském Pignans, si prodloužila na 2 měsíce. Tato cesta a pobyt velmi ovlivnily její tvorbu. Dalších mnoho workshopů a cest do zahraničí i v České republice postupně utvářely styl a způsob její práce s barvou, kompozicí. V její tvorbě se odráží i studia kaligrafie a sumie na Japonské ambasádě a posléze v Česko – japonské společnosti v Praze. 10 let byla autorkou a architektkou mnoha výstav a projektů pro Magistrát hlavního města Prahy. Založila a vedla galerii v Chodovské tvrzi, spolupracovala s TV a mnohými nakladatelstvími jako ilustrátorka, grafička a výtvarná redaktorka.

Uspořádala přes 150 samostatných a nespočet společných výstav doma i ve světě.

Věra Krumphanzlová je zastoupena v mnoha galeriích a kulturních institucích v České republice i v cizině, její práce máte možnost najít na webech internetových galerií, facebooku, probíhajících i připravovaných výstavách.

Získala několik ocenění za svou práci.

 

http://www.krumphanzlova.cz/

https://obchod.art/

VĚRA KRUMPHANZLOVÁ

žije v Praze a já v Domažlicích, nemohli jsme se tedy setkat běžným způsobem. Seznámila nás až naše společná známá Jaroslava Seidlmayer v bavorském Furth im Wald, kam se provdala. Tam Věra jezdila, dosud zajíždí a tvoří, já jsem s Jaroslavou Seidlmayer spolupracoval od roku 2003, jako vedoucí Galerie bratří Špillarů v Domažlicích. Organizovali jsme tam společnou výstavu českých umělců s bavorskými. Ve Furth im Wald jsme s Věrou poprvé vystavovali. Já jsem jí tam později uváděl další výstavu obrazů. V letošním roce jsem představil veřejnosti její práce v Muzeu Chodska v Chodském hradu. Zářivý koloryt obrazů Věry Krumphanzlové mě okouzlil, protože velmi koresponduje s pastelovými valéry mých reliéfů a objektů. Rozhodli jsme se tedy, vystavovat v Galerii Nová síň v Praze SPOLEČNĚ.

Václav Sika

VÁCLAV SIKA

spoluautor výstavy v Nové síni je galerista, malíř, tvůrce reliefů a plastik, konkrétista, realista, autor, jak tomu žertem říká „obráztíčků“, tedy opravdu hodně velkých formátů s náměty z přírody, od portrétní tvorby, až ke svým oblíbeným motorkám. Máme podobnou náklonnost k tzv. „drzým“, zářivým barvám. Taktéž vedl galerii, organizoval a realizoval mnohé projekty. Rozumíme si nejen lidsky, ale máme i podobně barevný a mnohovrstevný pohled na umělecký svět. A tak tedy, jak jinak, než vystavovat společně. Václav zasahuje na této výstavě do prostoru formou reliéfů a plastik, já v dvourozměrných formách – plátny.

 

Věra Krumphanzlová