Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Jak to bylo, šéfe? „Jestli to tady neumyjete, někoho tu zabijete.“ Díl, který je retrospektivní sondou sledující čistotu kuchyní před lety. Jen pro silné žaludky! Jako bonus skvělá thajská kuchyně

Antonín Bradáč, mistr thajské kuchyně, předvede část svého vítězného menu z roku 2014, kdy zvítězil se svým thajským menu nad Thajci. Ve třetím díle se bude vzpomínat nejen na soutěž, ale také na to, jak vypadala snaha českých restauratérů o orientální kuchyni. Propojte současnost se vzpomínkou na Ano, šéfe! a vyjde vám, jak to vypadalo v kuchyních před lety, a jak se vaří dnes. Inspirujte se a bavte se!

Jak to bylo, šéfe? To je otázka pro Zdeňka Pohlreicha v nové kuchařské show, která odhaluje nejen zákulisí pořadu Ano, šéfe!, ale také recepty atraktivních kuchyní různých koutů světa. Před samotnými úvodními titulky, než se Zdeněk vydá na kontrolu do kuchyně Antonína Bradáče, vyzkouší na grilu sám přípravu thajské kuchyně. Kuřecí saté. Ovšem pozor, hlavním poselstvím tohoto receptu je, že se plátky nikdy nesmí vysušit do bezvědomí. Tomu pak už ani omáčka nepomůže.

Na co se bude vzpomínat tentokrát? Na to, jak vypadal nepořádek v thajských kuchyních před lety. A porovnávat se bude s tím nejlepším ze současnosti. Před lety se nevedly záznamy o teplotách v lednicích, neexistoval dostatek nádobí v provozu, Zdeněk odhalil hromady špíny. Nakonec se pomodlí: „Prosím tě, ať už nemusíme do žádné takové hospody…“

Střih – a jsme u Antonína Bradáče, který vyhrál soutěž ve vaření thajské kuchyně v Thajsku. Což si Zdeněk vždycky přál, protože takovýhle kousek, ten se povede málokomu. Ovšem z hypermoderní kuchyně se vrátíme do minulosti. Jak vysvětluje šéf: „Občas nefungovaly sporáky, jindy konvektomaty, taky občas vůbec nic. Restaurace provozovali lidé, kteří si mysleli, že když koupí obyčejný bílý sporák, dají tam tři lednice, tak že jsou z nich restauratéři. Když jsme začínali, byl zázrak, když jsme našli restauraci s chladicím boxem. Ale není to jen o technice. Je to také o tom, že vybavení a celou kuchyni musí někdo udržovat v čistotě. Což se nedělo.“ Oblíbené Zdeňkovo úsloví z této doby bylo: „Špína, bordel, humus.“ Plus výhrůžka hygienou.

Antonín fakt nevěří, že to takto bylo. Šéf mu nad přípravou jídel oponuje, že to byl opravdu reál. „Fakt jsem řekl, že by bylo dobré mrknout se z okna, jestli nejde elektrický proud. A on nešel.“ Jak šla Zdeňkovi role ochutnávače: „To bylo na celém pořadu to nejnebezpečnější. To, na co se díváme teď, se natáčelo v jiném pořadí. Nejprve jsem viděl tu špinavou kuchyni – a pak jsem měl jíst jídla v ní připravená. Byl jsem profesionální, že jsem to fakt ochutnal. Navíc tehdy bylo běžné, že se v kuchyni kouřilo. To mi přijde děsné.“ Proč tomu tak bylo? Šéf vzpomíná: „Všichni chtěli vařit všechno. Meníčka byla obrovská. Což je samozřejmě nesmysl. Takže mrazáky byly narvané. A ohřívalo se v mikrovlnce. Nic čerstvého. Je jasné, že moc kamarádů jsem si tam neudělal. Všichni kuchaři máme přerostlé ego, takže to i chápu.“ Nakonec zjistíme, jakou roli hrají v životě kuchaře tchyně. Varovnou. A taky to, že je Zdeňkovi ze sebe špatně: „Jsem stále hodnější.“

Lepší bude spravit si chuť. Polévkou Tom yum Koong, Gaeng phed ped yang, Batátové nudle s vepřovým masem, shitaké, mungo klíčky a zázvorem.

Zdeněk se vrací v nejlepší formě, na vybavení kuchyní ani úroveň znalostí si navíc nebude moci stěžovat. V každém díle představí jednu přední restauraci a jejího šéfkuchaře. Během přípravy menu se společně s hostiteli vrátíme k výrazným a charakteristickým situacím z pořadu Ano, šéfe!, které mají přímou souvislost s tématem rozhovoru kuchařů a zvolenou národní kuchyní. A to nejen formou vyprávění, ale také konkrétních ukázek z pořadu.

Jejich prostřednictvím se divák dozví nejen „drby“ z natáčení, ale odhaleny budou také časté nešvary, které se objevují v českém pojetí předmětné národní kuchyně. Nebudou tedy chybět oblíbená „bulvární“ témata, ale ani inspirace pro diváky.

Vařit ve velkém stylu se bude pod taktovkou šéfa už 16. května na Primě. Přidejte se mezi milovníky skvělých gastronomických zážitků. V premiéře v pondělí večer, v repríze následnou neděli dopoledne.

Polévka

Tom yum Koong

(Pálivá polévka s krevetami a citrónovou trávou)

4 porce

1lžíce               čili pasta (NAAM JAEW)

8ks (400g) tygří krevety

8 plátků          kořenu Galangan

2 stonky         Citronová tráva

8 listů             Limetových listů

1l kuřecího nebo zeleninového vývaru

3 lžíce               Rybí omácka

3 lžíce                   Limetová šťáva

5 ks                      čili papričky

8 ks Žampiony

2 lžíce Listů koriandru

Sůl

Postup:

Nejdříve si očistíme krevety. Začneme tím, že odlomíme hlavu, opatrně oloupeme krunýř, ocásek ponecháme (kreveta se za něj při jídle lépe drží). Nakonec hřbet na horní straně po celé délce zlehka nařízneme a odstraníme tmavé střívko, které je uvnitř. Poté krevety opláchneme studenou vodou a osušíme.

V hrnci přivedeme k varu vývar, přidáme nakrájenou citronovou trávu (každý stonek překrojíme na cca na 5 větších kusů), galangan nakrájený na hrubé plátky, nakrájené čili papričky, limetové listy překrojené na půl, čili pastu, žampiony a necháme vařit 5 minut. Poté přidáme očištěné krevety a vaříme další 2minuty, ochutíme rybí omáčkou.

Na závěr dochutíme limetovou štávou, případně dosolíme.

Na závěr přidáme listy koriandru a již nevaříme.

Gaeng phed ped yang

Červené kari s kachnou, liči a thajským lilkem

4 porce

Kachní prsa pečená 600g

Čerstvé Liči (Litchi) (nebo kompotované) 8ks

Drůbeží vývar 100ml

Červená kari pasta 80g

Rybí omáčka 4 lžíce

Palmový cukr 2 lžíce

Limetové listy 12ks

Kokosové mléko 1 litr

Thajský lilek 10 ks / 150g

Thajská bazalka 1hrst

Červené čili papričky 2 ks

Olej rostlinný 2 lžíce

Postup

  • Ve woku na mírném ohni opečeme na oleji kari pastu cca 2 minuty, přidáme limetové listy, palmový cukr a přilijeme trochu kokosového mléko a ještě krátce pastu opečeme, poté zalijeme zbytkem kokosového mléka a přidáme vývar. Přidáme na čtvrtky překrájený lilek, vaříme 3 minuty, ochutíme rybí omáčkou. Můžeme přidat nakrájené čili papričky. Přidáme oloupané litchi a ještě povaříme 1 minutu.

  • Ke konci přidáme pečenou kachnu nakrájenou na plátky a maso prohřejeme. Nakonec přidáme lístky čerstvé thajské bazalky a dále již nevaříme.

Podáváme s jasmínovou rýží

Tip: aby lilek po nakrájení nezhnědl, ponoříme ho do osolené vody, před použitím lilek propláchneme a vycedíme vodu.

Batátové nudle s vepřovým masem, shitaké, mungo klíčky a zázvorem (1porce)

170g (už namočených) Batátových nudlí

3 lžíce sezamového oleje

1 lžička cukru

70g vepřové maso

¼ paprika žlutá

¼ mrkve

½ cibule červená

1 stroužek česneku nakrájeného najemno

1lžička najemno nakrájeného čerstvého zázvoru

1 lžička sušených čili vloček

Houby shitaké (předem namočených ve vodě)

2 lžíce ústřičné omáčky

1 lžička sójové omáčky

hrst sójových výhonků nebo mungo klíčků

1lžíce na sucho restovaných nesolených nasekaných kešu ořechů

1 lžíce koriandru

½ ks limetky (šťávy)

Na ozdobu:

Sezamové semínka

Smažená cibulka

Kešu ořechy

Nakládaný česnek na kyselo

Koriandrové listy

Batátové nudle předem namočíme min. na 2hodiny do studené vody. Nudle můžeme přestřihnou nůžkami na polovinu, aby nebyli tak dlouhé.

Vepřové maso marinujeme v cukru, sójové omáčce, sušených čili vloček a česneku.

Houby shitaké vložíme do hrnce s vodou a necháme je cca 30 minut namočené. Houby uvedeme do varu a poté je scedíme. Předem namočené a okapané houby nakrájíme na plátky a namarinujeme do sójové omáčky, cukru, česneku a sezamového oleje.

Papriku, mrkev, houby a cibuli nakrájíme, orestujeme na oleji a dáme stranou do misky.

Vepřové maso orestujeme na oleji, přidáme zázvor, česnek a krátce orestujeme. Přidáme opečenou zeleninu a nudle, které jsme cca 4min povařili ve vařící vodě, orestujeme, ústřičnou a sójovou omáčku. Přidáme mungo klíčky a krátce orestujeme. Nudle ozdobíme ořechy, sezamovými semínky, smaženou cibulkou, nakládaným česnekem, koriandrem a plátkem limetky.

Videa zde: https://wetransfer.com/downloads/6fa44f4efb31c955dd248246b831cffa20220510064958/d05d0543b5bbaf22058304455113c61d20220510065032/a3a267

V případě dalších dotazů jsem k dispozici.

Za televizi Prima

Klára Kotábová | externí konzultant odd. Marketingu a PR pro televizi Prima

M +420 732 530 547 | E klara.kotabova@iprima.cz