Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

25 výčepních se po třinácté utkalo v tradičním závodě Pinkasova noční můra

Praha, 3. října 2023 – Načepovat v co nejkratším čase 10 půllitrů piva Pilsner Urquell a vyběhnout s nimi 41 schodů – takový úkol čekal na účastníky tradičního závodu výčepních Pinkasova noční můra. Kromě rychlosti hodnotila odborná porota i kvalitu a míru piv, která před ni soutěžící postavili. Vítězem letošního klání, které se v pražské restauraci U Pinkasů konalo již po třinácté, se stal Jacek Maliszewski z Polska.

Do jednoho z nejoriginálnějších pivních závodů světa se letos zapojilo 25 výčepních z Česka, Norska, Velké Británie, Rumunska, Polska, Maďarska a Japonska.

Touto cestou každoročně ctíme a uznáváme práci těch, kteří se již od roku 1843 starali
o nejvyšší kvalitu čepovaného piva a pečovali o to, aby hosté dostali čerstvé pivo přímo
ze sklepa. Letos nás však mile překvapilo rekordní zapojení žen do této prestižní události, kdy čtyři odvážných žen se rozhodlo přijmout výzvu běhu výčepních,“
vysvětluje smysl závodu Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun provozující restauraci U Pinkasů.

Historie: Ze sklepa až do prvního patra

Historie tohoto fascinujícího závodu sahá až do roku 1843, kdy Jakub Pinkas, zakladatel restaurace, změnil způsob, jakým se pivo hostům podávalo. „V té době se pivo čepovalo do džbánu, ze kterého si ho hosté u stolu nalévali do sklenic. Jakub Pinkas ale začal čepovat přímo do půllitrů ve sklepě, odkud je následně obsluha vynášela hostům. Ze sklepa, kde bylo pivo u ledu, běhali do prvního patra, čímž zdolávali 41 schodů. Za celodenní směnu překonali až pětadvacet tisíc schodů. Díky tomuto novému způsobu servírování dostávali hosté pivo vždy vychlazené a čerstvé,“ připomíná historické kořeny soutěže Karel Doubek.

Soutěž o slávu a prestiž

Rychlost a kvalita čepování činí soutěž Pinkasova noční můra jedinečnou a prestižní. Obě kritéria letos hodnotila odborná porota složená z renomovaných osobností: Václava Berky, emeritního vrchního sládka Plzeňského Prazdroje, Tomáše Babici, výčepní legendy restaurace U Pinkasů a Tomáše Mráze, Honorary Connoisseur Pilsner Urquell.

Závody odstartovala v jednu hodinu odpoledne kvalifikace. 25 výčepních s 6 načepovanými půllitry absolvovalo trasu na prostranství před hospodou, 15 nejrychlejších postoupilo
do podvečerního finále. To se běželo stejně jako za starých časů s deseti vlastnoručně načepovanými velkými pivy ze sklepa do prvního patra pražské restaurace. „
Pilsner Urquell si zakládá na kvalitě piva a na jeho správném načepování. Proto oceňujeme nadšení a zájem výčepních, kteří se snaží, aby host dostal v půllitru ten nejlepší zážitek. Výčepní U Pinkasů byli v péči o pivo vzorem už v 19. století a jejich odhodlání donést hostovi co nejrychleji perfektně načepované pivo i po schodech až ze sklepa nás inspirovalo pro novou tradici „Běhu“, který má být zábavou i zkušeností pro každého výčepního,“ říká Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Vítězem letošní Pinkasovy noční můry se zaslouženě stal Jacek Maliszewski z polské restaurace Restauracja Česka s časem 1:33:31. Stříbro převzal loňský vítěz Lukáš Pešík z pražské restaurace Červený Jelen a pěkné třetí místo získal Jakub Stach z Restaurace U Pinkasů s časem 1:37:34.

Vítěz tohoto unikátního závodu se stává součástí slavné tradice Restaurace U Pinkasů. Jeho jméno se zapisuje na koženou výčepní zástěru, na které jsou uvedeni všichni vítězové z minulých ročníků. Hlavní cenou pro vítěze je kromě prestižního zápisu také voucher v hodnotě 1842 Kč a 50litrový sud piva Pilsner Urquell.