18. ročník soutěže Český kapr 2024 – memoriál Ing. Eduarda Levého
Ve dnech 19. – 20. listopadu 2024 se uskutečnil další, v pořadí již 18. ročník, prestižní celostátní gastronomické soutěže „ČESKÝ KAPR“, memoriál Ing. Eduarda Levého, opět v Národním zemědělském muzeu v Praze. Soutěž „Český kapr“ Asociace kuchařů a cukrářů ČR, regionální pobočky Šumava je celostátní gastronomickou soutěží v rámci AKC ČR. Akci pořádala AKC ČR regionální pobočka Šumava v čele s pí. Bc. Miroslavou Pítrovou, která byla zároveň ředitelkou soutěže.
Tématem letošního ročníku soutěže bylo – Český kapr v moderní úpravě. Samotná soutěž probíhá ve dvou kolech. V prvním kole – korespondenční části – soutěžící zpracují a zašlou dle propozic materiály a odborná porota poté vybere finalisty z každé soutěžní kategorie. Finalisté se následně utkají v praktické části, kde předvedou své kulinářské dovednosti. V letošním ročníku se finále zúčastnilo 12 juniorů a 10 seniorů. V této části musí soutěžící před diváky a odbornou komisí připravit čtyři porce pokrmu včetně přílohy. Základní surovinou pro přípravu pokrmu jsou filety českého kapra. Specifikou připravených kapřích filetů je, že se jedná o kapra se zvýšeným obsahem omega3 mastných kyselin. Ryba je lehce stravitelná – maso obsahuje 15–20 % bílkovin. V závislosti na druhu potom maso z ryb obsahuje 1–15 % tuku, např. kapr má kolem 7 % tuku. Je obecně známo, že rybí maso obsahuje
vysoký obsah omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, jako je EPA a DHA.
Ve druhém kole – praktické části soutěžící měli za úkol v časovém limitu 60 minut vyhotovit určený počet porcí pokrmu před hodnotitelskou komisí a přihlížejícími diváky. Letošní ročník oproti předchozím byl specifický v tom, že každý soutěžící musel mít k dispozici v obou kategoriích i další osobu, která umývala nádobí. Tato osoba se nemohla žádným způsobem podílet na přípravě pokrmu, mohla se však podílet na úklidu kuchyně v průběhu soutěže i po jejím skončení.
Všichni soutěžící si sebou odnášeli hodnotné ceny, které věnovali partneři a sponzoři letošního ročníku soutěže Český kapr.
Záštitu nad 18. ročníkem soutěže převzali:
ministr zemědělství ČR – Mgr. Marek Výborný
prezident AKC ČR – Bc. Miroslav Kubec
Ing. Eduard Levý
Soutěž se letos koná poprvé jako memoriál Ing. Eduarda Levého. Který letos v březnu zemřel ve věku 71 let. Byl držitelem nejvyššího vyznamenání Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Kříže svatého Vavřince, pedagog a špičkový odborník na gastronomii. Pan Eduard byl dále držitelem medailí Magdaleny Dobromily Rettigové, které postupně získal všechny, od bronzové přes stříbrnou až po zlatou a vlastní mnoho dalších ocenění. Pokrmy z ryb připravoval i pro prezidenty a významné osobnosti z Čech i ze zahraničí. A stalo se, že když na jednom rautu s mezinárodní účastí uvařil vyhlášenou maďarskou rybí polévku Halászlé, podivovali se Maďaři, jak je možné, že jim chutná lépe než doma. Není divu, vždyť šlo o váženého a vyhledávaného kuchaře, manažera, odborníka na gastronomii, který vyniká v přípravách specialit teplé i studené kuchyně ze sladkovodních ryb. Byl velkým propagátorem spotřeby rybího masa, která je u nás stále malá. Napsal několik knih rybářských receptů.
Velké poděkování za hladký průběh celé soutěže náleží zejména předsedkyni pobočky AKC Šumava a ředitelce soutěže pí. Bc. Miroslavě Pítrové, Oldřichovi Pítrovi, členovi pobočky AKC Šumava Vladimíru Vyhnisovi a Romaně Vodičkové.
Mimo jiné je nutné poděkovat i partnerům a sponzorům celé akce.
Hlavní partner soutěže:
- Ministerstvo zemědělství ČR
- Rybářské sdružení ČR
-
Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.
- GastroJobs.cz
- Bondulle
- Národní zemědělské muzeum
-
Junioři
Partnerům a sponzorům pobočky AKC ČR Šumava:
Wűsthoff, Fomi – Marcela Michalová, Czech tourism, Fany info, Robot coupe, JARG s.r.o. České Budějovice, Robot coupe, Penzion Pegast České Budějovice, Hotely Srní a Šumava, Hotely Olympic, Nestle, ZKD Sušice, JIP potraviny, SVG kulinářské speciality, Coop, Pekařství Karel Rendl Sušice, Pavlína Berziová – šéfcukrářka, Spack Sušice, Centrum gastronomie Sušice, pivovar Chotěboř, SŠZP Klatovy, Kulinářské umění, OPP Polička a.s., Orkla Foods Česko a Slovensko, Makro Plzeň, Bidfood, Unilever, Angus farm Plzeň, , hotel port Máchovo jezero, Resort Čapí hnízdo, Hotel Prácheň Horažďovice, hotel Palcát Tábor restaurace Mace, Rodinný pivovar Humpolec. Carving studio Luděk Procházka, Retigo, limonáda Šumavěnka Nectar natura, Chef club, Together- cukrár Lukáš Skála, Výčep Korunní Praha, Cvikov, Kulinářské umění – p- Roit, pivovarská restaurace Sladovna-p- Jiří Král.
Jaromír Hampl Zdroj a Foto: ředitelka soutěže Bc. Miroslava Pitrová, člen pobočky AKC Šumava Ing. Vladimír Vyhnis
|