Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

18. ročník soutěže Český kapr 2024 – memoriál Ing. Eduarda Levého

Ve dnech 19. – 20. listopadu 2024 se uskutečnil další, v pořadí již 18. ročník, prestižní celostátní gastronomické soutěže „ČESKÝ KAPR“, memoriál Ing. Eduarda Levého, opět v Národním zemědělském muzeu v Praze. Soutěž „Český kapr“ Asociace kuchařů a cukrářů ČR, regionální pobočky Šumava je celostátní gastronomickou soutěží v rámci AKC ČR. Akci pořádala AKC ČR regionální pobočka Šumava v čele s pí. Bc. Miroslavou Pítrovou, která byla zároveň ředitelkou soutěže.

 

Tématem letošního ročníku soutěže bylo – Český kapr v moderní úpravě.  Samotná soutěž probíhá ve dvou kolech. V prvním kole – korespondenční části – soutěžící zpracují a zašlou dle propozic materiály a odborná porota poté vybere finalisty z každé soutěžní kategorie. Finalisté se následně utkají v praktické části, kde předvedou své kulinářské dovednosti. V letošním ročníku se finále zúčastnilo 12 juniorů a 10 seniorů. V této části musí soutěžící před diváky a odbornou komisí připravit čtyři porce pokrmu včetně přílohy. Základní surovinou pro přípravu pokrmu jsou filety českého kapra. Specifikou připravených kapřích filetů je, že se jedná o kapra se zvýšeným obsahem omega3 mastných kyselin. Ryba je lehce stravitelná – maso obsahuje 15–20 % bílkovin. V závislosti na druhu potom maso z ryb obsahuje 1–15 % tuku, např. kapr má kolem 7 % tuku. Je obecně známo, že rybí maso obsahuje
vysoký obsah omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, jako je EPA a DHA.

 

Ve druhém kole – praktické části soutěžící měli za úkol v časovém limitu 60 minut vyhotovit určený počet porcí pokrmu před hodnotitelskou komisí a přihlížejícími diváky. Letošní ročník oproti předchozím byl specifický v tom, že každý soutěžící musel mít k dispozici v obou kategoriích i další osobu, která umývala nádobí. Tato osoba se nemohla žádným způsobem podílet na přípravě pokrmu, mohla se však podílet na úklidu kuchyně v průběhu soutěže i po jejím skončení.

Všichni soutěžící si sebou odnášeli hodnotné ceny, které věnovali partneři a sponzoři letošního ročníku soutěže Český kapr.

Záštitu nad 18. ročníkem soutěže převzali:

ministr zemědělství ČR – Mgr. Marek Výborný

prezident AKC ČR – Bc. Miroslav Kubec

Ing. Eduard Levý

Soutěž se letos koná poprvé jako memoriál Ing. Eduarda Levého. Který letos v březnu zemřel ve věku 71 let. Byl držitelem nejvyššího vyznamenání Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Kříže svatého Vavřince, pedagog a špičkový odborník na gastronomii. Pan Eduard byl dále držitelem medailí Magdaleny Dobromily Rettigové, které postupně získal všechny, od bronzové přes stříbrnou až po zlatou a vlastní mnoho dalších ocenění. Pokrmy z ryb připravoval i pro prezidenty a významné osobnosti z Čech i ze zahraničí. A stalo se, že když na jednom rautu s mezinárodní účastí uvařil vyhlášenou maďarskou rybí polévku Halászlé, podivovali se Maďaři, jak je možné, že jim chutná lépe než doma. Není divu, vždyť šlo o váženého a vyhledávaného kuchaře, manažera, odborníka na gastronomii, který vyniká v přípravách specialit teplé i studené kuchyně ze sladkovodních ryb. Byl velkým propagátorem spotřeby rybího masa, která je u nás stále malá. Napsal několik knih rybářských receptů.

Velké poděkování za hladký průběh celé soutěže náleží zejména předsedkyni pobočky AKC Šumava a ředitelce soutěže pí. Bc. Miroslavě Pítrové, Oldřichovi Pítrovi, členovi pobočky AKC Šumava Vladimíru Vyhnisovi a Romaně Vodičkové.

Mimo jiné je nutné poděkovat i partnerům a sponzorům celé akce.

Hlavní partner soutěže:

  • Ministerstvo zemědělství ČR
  • Rybářské sdružení ČR
  • Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

  • GastroJobs.cz
  • Bondulle
  • Národní zemědělské muzeum
  • Junioři

Partnerům a sponzorům pobočky AKC ČR Šumava:

Wűsthoff, Fomi – Marcela Michalová, Czech tourism, Fany info, Robot coupe, JARG s.r.o. České Budějovice, Robot coupe, Penzion Pegast České Budějovice, Hotely Srní a Šumava, Hotely Olympic, Nestle, ZKD Sušice, JIP potraviny, SVG kulinářské speciality, Coop, Pekařství Karel Rendl Sušice, Pavlína Berziová – šéfcukrářka, Spack Sušice, Centrum gastronomie Sušice, pivovar Chotěboř, SŠZP Klatovy, Kulinářské umění, OPP Polička a.s., Orkla Foods Česko a Slovensko, Makro Plzeň, Bidfood, Unilever, Angus farm Plzeň, , hotel port Máchovo jezero, Resort Čapí hnízdo, Hotel Prácheň Horažďovice, hotel Palcát Tábor restaurace Mace, Rodinný pivovar Humpolec. Carving studio Luděk Procházka,  Retigo, limonáda Šumavěnka Nectar natura, Chef club, Together- cukrár Lukáš Skála, Výčep Korunní Praha, Cvikov, Kulinářské umění – p- Roit, pivovarská restaurace Sladovna-p- Jiří Král.

degustační komise Jakub Sedláček,Bc.Miroslav Kubec,David Kalina,Lukáš Uher, Ing.Jan Kašpar,Tomáš Popp
technická: Jan Horák, Vojtěch Petržela

 

Jaromír Hampl Zdroj a Foto: ředitelka soutěže Bc. Miroslava Pitrová, člen pobočky AKC Šumava Ing. Vladimír Vyhnis

VÝSLEDKY 18. ROČNÍKU SOUTĚŽE „ČESKÝ KAPR 2024“ JUNIOR

Start.

Soutěžící

Body

Pásmo

Umístění

číslo

Jméno a příjmení

celkem

4

Jan Řežábek

321

zlaté

1

8

Natálie Vaněčková

305

zlaté

2

1

Václav Frič

274

zlaté

3

5

Monika Chalupová

266

stříbrné

4

11

Jaroslava Kelemen

259

stříbrné

5

2

Adam Trmal

234

bronzové

6

12

Vanesa Šiváková

217

bronzové

7

7

Yuliia Demianchuck

196

diplom

8

9

Patrik Filka

177

diplom

9

10

Matěj Hájek

172

diplom

10

6

Adam Hadbávný

140

diplom

11

3

Nazzar Ivesechko

139

diplom

12

VÝSLEDKY 18. ROČNÍKU SOUTĚŽE „ČESKÝ KAPR 2024“ SENIOR

Start.

Soutěžící

Body

Pásmo

Umístění

číslo

Jméno a příjmení

celkem

10

Martin Havlíček

342

zlaté

1

4

Pavel Blažek

315

zlaté

2

8

Šárka Pavlová

307

zlaté

3

5

Martin Košárek

292

stříbrné

4

6

Dmytro Zherzherunov

239

bronzové

5

3

Colin Pávek

184

diplom

6

7

Václav Líbal

141

diplom

7

9

Dušan Rybák

137

diplom

8

2

Šárka Vebrová

106

diplom

9

1

Vojtěch Kletečka

70

diplom

10